Endometriózis férfi szemmel II.: Párkapcsolati kisokos az együttlétekhez férfiaknak

Menstruáció, felfázás, fertőzések… Jól tudjuk, a női témák könnyen zavarba hozhatják a férfiak nagy részét. Lehet, hogy téged is. Így a hölgyek sok esetben nem avatják be párjukat a részletekbe, azonban vannak olyan kérdések, amelyekkel a férfiaknak is hasznos tisztában lenniük! Ilyen például az endometriózis szexualitásra gyakorolt hatása, amely nem szégyen, ha foglalkoztat, amennyiben kedvesed ezzel a betegséggel küzd. Segítünk, hogy jobban értsd, mit él át barátnőd!

Fájdalmas mindennapok

A fizikai tünetek gyakran lelki nehézségekkel párosulnak, ha valaki endometriózistól szenved. E betegség számos kellemetlen tünete a nők életének minden részére kiterjedhet: a munka, a szórakozás, a sport és persze az intim együttlétek is megsínylik a betegséget. Az endometriózis ugyanis nem csupán a menstruáció során kínoz, de a szexuális együttlétet is megnehezítheti az erős fájdalom.

Endometriózis vs. szex: mi zajlik le kedvesedben?

Egy olyan komoly fájdalommal járó betegség, mint az endometriózis, óhatatlanul hatással van a nők párkapcsolatára, melynek szerves része a szexualitás. A kutatások szerint az endometriózisban érintettek több mint fele tapasztal fájdalmat az együttlétek során, illetve utána. Ennek oka, hogy az endometriózis szöveteket a behatolás során közvetlen vagy közvetett nyomás éri[1]. Nehezen feldolgozható, ha ekkora fájdalommal kell együtt élni, ami amellett, hogy az élet számos részét befolyásolja, azokat a szenvedélyes pillanatokat is megkeserítheti, melyeknek örömet kellene szerezniük. Már a gondolat is frusztrációt, szorongást válthat ki, ez pedig az együttlétek számának csökkenéséhez vezet – amivel nem könnyű megbirkózni egyik fél számára sem. A statisztikák szerint a fájdalom miatt a nők 78 százaléka éli meg stresszként a szexualitást, míg az érintett nők 32 százaléka számol be arról, hogy egyszerűen nem tudja magát átadnia a pillanatnak az ágyban, nem képes az orgazmusra, és ezáltal fél, hogy kedvesének sem tud kellőképpen örömet szerezni. De akadnak olyan esetek is, amikor a fájdalom és a rettegés a szexuális élet teljes elutasításához vezet.[2]

Mit tehetek, hogy jobb legyen?

Bűntudat, szorongás, sőt, félelem kísérheti az együttléteket, akár maga a gondolat is komoly nyugtalanságot, aggodalmat válthat ki párunkban. Ám empátiával, türelemmel és néhány praktikával javulhat a helyzet! Lássuk, hogyan:

  • Először is, le a negatív érzésekkel! A bűntudat, szorongás és félelem benned is felerősödhet, hogy fájdalmat okozol annak, akit szeretsz. Ezeket próbáld meg elhessegetni, hiszen a fájdalom sajnos tőled függetlenül is jelen van. De tehetsz annak enyhítéséért!
  • Ne szégyellj beszélni, kérdezni róla! Sőt, legyél proaktív, nézz, olvass utána a betegségnek és kezdeményezz beszélgetést! Így tudathatod kedveseddel, hogy minden problémáját megoszthatja veled, számíthat rád a megoldásban.
  • Próbálkozzatok új pozíciókkal! Az együttlétek során érdemes kísérletezni, mert rálelhettek olyan pozitúrákra, melyek kényelmesebbek lehetnek, a fájdalom pedig enyhülhet.
  • Időzítsetek! Bizonyára nem tudtad, de a női ciklus hormonváltozásai hatására a ciklus különböző napjain a nők eltérően reagálnak a fájdalomra. Bizonyos napokon – leggyakrabban a menstruációs vérzést megelőzően és alatt – alacsonyabb fájdalomküszöbről számolnak be a hölgyek! Érdemes követni kedvesed ciklusát, hiszen az időzítés, habár a spontán együttlétek ellen szól, mégis lehetőséget teremt a pozitív élmények átéléséhez[3].[1]https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/05/05/endometriozis_fajdalom_es_szexualitas_kerdesek_es_lehetosegek

[2]https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/05/05/endometriozis_fajdalom_es_szexualitas_kerdesek_es_lehetosegek

[3]https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/05/05/endometriozis_fajdalom_es_szexualitas_kerdesek_es_lehetosegek