Girl power – A nőgyógyászati rendelőben is – I. rész

Ne hagyd, hogy a nőgyógyászati vizsgálatoktól, vagy eredményüktől való félelem eltántorítson attól, hogy részt vegyél a szűréseken! A struccpolitika nem jó megoldás, fontos, hogy tudatosan tervezve és felkészülten érkezz a nőgyógyászati kivizsgálásokra. Segítünk, hogyan!

Intim kérdések, a kiszolgáltatottság érzése… Tény: a nőgyógyászati vizsgálat nem a legkellemesebb élmény, amit az ember lánya átélhet. Azonban, amilyen kellemetlen, legalább annyira fontos egy nő életében! A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat elengedhetetlen része a női egészségmegőrzésnek, hiszen segítségével időben felismerhetünk vagy akár megelőzhetünk bizonyos betegségeket.

Viselkedj tehát magabiztosan ezekben a szituációkban is! Ehhez arra van szükség, hogy jólinformált légy az egyes vizsgálatok tekintetében, és tudatosítsd magadban, hogy intim egészséged megőrzése érdekében esel túl ezeken a kisebb kellemetlenségeken. Az alábbiakban ahhoz nyújtunk segítséget, hogy könnyen elsajátíthasd ezt a fajta hozzáállást!

Mire számíthatsz a rendelőben[1]?

  • Az orvos kérdezgetni fog. Lehet, kényelmetlennek érzed, hogy szexuális életedről, menstruációdról, vagy bizonyos tünetekről kell beszélgetned egy idegennel, nőgyógyászod célja azonban a segítségnyújtás.
  • Ezután legtöbbször hasi ultrahang következik, mely egy egyszerű vizsgálat, segítségével a belső reproduktív szervek egészsége ellenőrizhető.
  • A kismedencei vizsgálat során a nőgyógyászati székben ülve vizsgálnak meg, és ennek része a méhnyakrák-szűrés is, ami az esetleges rákos elváltozások felismerésére alkalmas.
  • Gyakori, hogy a nőgyógyász emlővizsgálatot is végez, mely tapintással történik, és a mell, valamint a hónalj környékén lévő eltérések kiszűrésére szolgál.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Érkezz felkészülten! Írd fel az utolsó menstruációd időpontját, kérdezd ki szüleidet a családban előforduló betegségek kapcsán!
  • Légy őszinte! Még a kényes kérdések esetében is, hiszen orvosod csak akkor tud pontos diagnózist felállítani, ha részletesen tájékoztattad őt minden szükséges téma kapcsán.
  • Ne feszengj! Felesleges, hogy kényelmetlenül érezd magadat. Nőgyógyászod orvos, akinek az a munkája, hogy segítsen megőrizni intim egészségedet.
  • Kérj tájékoztatást! Ha úgy érzed, segít, kérd meg nőgyógyászodat, tájékoztasson folyamatosan a vizsgálat menetéről, arról, mi történik éppen és milyen célból. Így magabiztosabb lehetsz, akár még a vizsgálat közben is.
  • Kérdezz! Amennyiben kételyeid vannak, vagy valamivel kapcsolatban nem vagy biztos, tedd fel bátran kérdéseidet! Készítményekkel kapcsolatban is kérd nyugodtan nőgyógyászod véleményét!
  • Jelentkezz be rendszeresen időpontra! Legalább évente látogasd meg nőgyógyászodat, még akkor is, ha tünetmentes vagy, hiszen, mint tudjuk, a megelőzés a legjobb egészségmegőrző módszer![1] https://medium.com/clued-in/gynecological-pelvic-exams-pap-tests-101-cd6617b7c336