Girl power – A nőgyógyászati rendelőben is – II. rész

Ahhoz, hogy mi nők egyaránt helyt tudjunk állni a családi és munkahelyi fronton, a lehető legjobb formánkat hozzuk párkapcsolatunkban, óvnunk kell női mivoltunkat, oda kell figyelnünk a női egészségmegőrzésre. Ennek fontos részét képezik a különböző szűrővizsgálatok, melyek segítségével időben felismerhetők az esetleges rákos, daganatos elváltozások – de csak akkor, ha valóban részt veszünk a szűréseken, méghozzá rendszeresen! Noha a nőgyógyászati vizsgálat nem kellemes élmény, egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen.

Sokat, sokféleképpen foglalkozhatunk magunkkal: járhatunk rendszeresen kozmetikai kezelésekre, szépségkúrákra, masszázsra, edzésre… De vajon az egészségünkkel is eleget foglalkozunk? Na és a női egészségünk megőrzésével?

A nőgyógyászati szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében, hiszen segítségükkel időben felismerhetünk, vagy akár meg is előzhetünk bizonyos rákos, daganatos betegségeket. Ilyen például a méhnyakrák: amíg rendszeresen tesztelteted magadat, lényegesen alacsonyabbá válhat a rák kialakulásának esélye, mivel a szűrések segítségével be lehet azonosítani és hatékonyan kezelni az elváltozásokat, még mielőtt rák alakulna ki[1].

A méhnyakrák-szűrés legtöbbször része az általános nőgyógyászati vizsgálatnak, így külön bejelentkezést általában nem igényel. Amennyiben hámelváltozást azonosítanak, vagy csak gyanús eredményt mutatnak a leletek, a következő vizsgálatig a méhnyak immunitását erősítő kezelésre lehet szükség. Ezekben az esetekben a hámszövet helyreállítását elősegítő, de a további elváltozások megelőzésére is szolgáló hüvelygélt írhat fel nőgyógyászod.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Ha kérdésed, kételyed van a diagnózissal vagy a kezelés bármely részével kapcsolatban, érdemes utánakérdezni minden lehetséges megoldásnak. Légy bátor, tedd fel kérdésidet kezelőorvosodnak!
  • Tervezz előre! Ütemezd be egészségügyi szűréseidet az évre: határozd meg a következő fogászati vizit, az éves laborvizsgálat időpontját, és persze tervezz a nőgyógyászati vizsgálattal is!
  • Ne feledd: egészséged megőrzése a legfontosabb! Ha egy kicsit jobban érzed magad tőle, akkor a következő fodrászidőpontod egyeztetése után jelentkezz be egyből nőgyógyászodhoz is szűrővizsgálatra![1] https://health.clevelandclinic.org/what-you-need-to-know-about-4-gynecological-cancers/