Immunerősítés? Tavasszal is!

2020.05.20.

A hosszú téli hónapok, a napfény hiánya után nem árt, ha újult erővel, felturbózott immunrendszerrel indulsz neki a tavaszi, nyári időszaknak. Különösen lényeges ez most, hiszen a megfelelő immunvédelem elengedhetetlen a koronavírus elleni küzdelemben is! Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy nem csak általános immunrendszerünk, hanem női egészségünk megőrzése is törődést igényel. Segítünk, mire érdemes odafigyelni!

Telente hajlamosak vagyunk kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani és sajnos a folyadékbevitelre sem figyelünk oda kellően. Emellett lényegesen kevesebb napfény éri a bőrünket, megfosztva minket a D-vitamintól, így a legtöbben bizony vitaminhiánnyal vágunk bele a tavaszi időszakba. A legyengült immunrendszer jele lehet a nem múló fáradtság, illetve a vírusok és baktériumok támadásainak is fokozottabban vagyunk kitéve, így gyakrabban vagyunk betegek, sőt akár sebeink is lassabban gyógyulhatnak! Egy kis odafigyeléssel azonban hipp-hopp felpezsdíthetjük immunrendszerünket és leküzdhetjük a téli fáradtságot! Lássuk, mire érdemes figyelnünk, hogy jó formában kezdjük a tavaszt!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Zöldség, gyümölcs, minden nap! A friss gyümölcsök igazi vitaminbombák, így fogyasztásuk elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez. Emellett érdemes célzott vitaminkúrába is belefogni, különösen a C-, a D- és az E-vitaminok, valamint a cink bevitele hasznos! Sokan nem is sejtik, de immunrendszerünk jórészt a bélflóránk egészségén is múlik, hiszen a kulcsfontosságú vitaminok és tápanyagok mind itt szívódnak fel – így érdemes probiotikumot is szedni. A bélflóránk mellet a probiotikumok bizony a hüvely egészségét is segíthetik, így a hölgyek számára kifejezetten ajánlott a probiotikum-kúra[1].
  • Fogyasszunk sok folyadékot, naponta minimum 1,5-2 litert! A megfelelő folyadékbevitel segíti az anyagcserét és a méreganyagok távozását szervezetünkből, ám, ha lehet, kerüljük a cukros-szénsavas üdítőket, és válasszunk inkább tiszta vizet, esetleg zöld teát!
  • Mozogjunk! A testmozgás jelenleg sokak számára nehézséget okoz, hiszen nem látogathatjuk a megszokott edzőtermeket, mozgásstúdiókat. Az elszántak számára azonban ez nem lehet akadály, hiszen remek edzéseket találunk az interneten, esetleg letölthetünk célzott applikációkat, melyek személyre szóló edzéstervet dolgoznak ki számunkra. Itt az idő, hogy kreatívan használjuk a lakást, akár egy szék vagy egy ásványvizes palack is segítségünkre lehet az otthoni edzésben!
  • Gondoljunk intim egészségünkre is! Fontos, hogy az intim immunerősítést is szem előtt tartsuk, mivel a téli időszakban ez is könnyen károsodhat. Sokan vagyunk kénytelenek antibiotikumot szedni betegség esetén, ami felboríthatja hüvelyflóránk egyensúlyát is. Ebben az esetben lehet segítségünkre a női egészség védelmében egyedülálló hatóanyag összetételű hüvelykrém vagy gél használata. Szintén fontos, hogy használjunk illatanyagmentes, lágy intim mosakodószert és kerüljük az intim zuhany használatát, mert felboríthatja a hüvely flórájának egyensúlyát. Az intim egészség fenntartásában az egészséges, kiegyensúlyozott étrend is segíthet[2].
  • Ne feledkezzünk meg a szűrésről sem! A megfelelő intim higiéniával és odafigyeléssel ugyan számos betegség elkerülhető, ám így is jelentkezhetnek problémák. Manapság már telefonos konzultációkra is van lehetőség, így amennyiben problémát észlelsz, először mindenképpen egyeztess telefonon nőgyógyászoddal! Az előre tervezés jegyében pedig sok helyen már online időpontfoglalásra is van lehetőség, így, ha előre bejelentkezel, a rendszeres szűrések sem maradnak el![1] https://www.healthline.com/health/vaginal-health/probiotic-vaginal-health

[2] https://www.everydayhealth.com/womens-health-pictures/hygiene-rules-for-a-healthy-vagina.aspx