Intim egészség? Nyáron még fontosabb!

Mártózás a tóban, napozás a medence szélén, utazás buszon vagy vonaton szűk rövidnadrágban, miniszoknyában… Nem is gondolnánk, de könnyen lehet, hogy amikor önfeledten élvezzük a nyarat, intim egészségünk védelem nélkül marad. A női egészségmegőrzés ebben az időszakban különösen fontos. Segítünk, hogy kellemetlenségek nélkül teljen a nyár!

A nyári hónapok a pihenés, a szórakozás, a kikapcsolódás időszaka. A legtöbben ilyenkor vesznek ki hosszabb időre szabadságot és mennek el nyaralni. Azonban, ha óvatlanok és figyelmetlenek vagyunk, a nyár kellemetlenségeket is hozhat számunkra. Ilyen lehet például a különböző fertőzésekkel, vagy akár a HPV-vel való nem kívánt találkozó.

Intim egészségünk megőrzésére az év minden hónapjában fontos, hogy figyelmet fordítsunk, nyáron azonban különösen nem szabad elhanyagolnunk! Hiszen a meleg, az izzadás, az irritáció mind hozzájárulhatnak a fertőzések, a nőgyógyászati problémák kialakulásához. Összeszedtük, mit érdemes szem előtt tartani[1],[2]!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Kerüld az irritáló intim termékeket! A napi többszöri zuhanyzás kiváltása érdekében a nagy nyári melegben gyakrabban nyúlhatunk intim termékekhez – például törlőkendőkhöz, mosakodógélekhez vagy illatosított termékekhez. Ezeket azonban érdemes kerülni, ugyanis irritációt okozhatnak és a természetes hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához vezethetnek.
  • Szőrtelenítéssel fordulj inkább szakértőhöz! Az otthoni szőrtelenítő módszerek ugyanis nagyobb eséllyel irritálják az érzékeny bőrt, ami a melegben fokozott esélyekkel okozhat fertőzéseket. Keress fel inkább egy hozzáértő, megbízható kozmetikust, aki biztonságosan és higiénikusan dolgozik. Vagy ha az otthoni szőrtelenítéshez ragaszkodsz, akkor semmiképpen se felejts el hidratálni, lehetőség szerint természetes alapanyagból készült termékekkel.
  • Ügyelj a menstruációs higiéniára! Természetesen ez az év minden hónapjában fontos, de a nyári időszakban különösképp, a meleg és izzadás hatására megnövekedhet ugyanis a fertőzésveszély. Ügyelj a használt eszköz – betét, tampon, vagy akár intimkehely – megfelelő gyakoriságú cseréjére!
  • Nyaraláskor duplázz! Vigyél magaddal váltás törölközőt és fürdőruhát! A tengeri pancsolás vagy uszodázás után az elsők között szerepeljen, hogy nedves fürdőruhádat szárazra cseréled – a vizes, nyirkos anyagok ugyanis remek táptalajt biztosítanak a különböző fertőzéseknek. Érdemes törölközőből is többet vinni, hogy legyen csere-törcsid és mindig szárazat használhass.
  • Viselj pamut fehérneműt! A műszálas anyagok, a csipke- és selyemcsoda bugyik, bár gyönyörűek, nem a legjobb választások, főleg nyáron, különösen akkor, ha szűk ruhákkal párosítjuk. Ezek az anyagok sokkal jobban tartják a nedvességet, nyirkosságot, mint pamut társaik. Válassz tehát inkább pamut, vagy legalább pamutbélésű alsóneműt!

Emellett a legfontosabb: ne felejts el minden évben bejelentkezni a szokásos, általános nőgyógyászati vizitre! A rendszeres kivizsgálás és a legfontosabb vizsgálatok, szűrések elvégzése hozzájárul intim egészséged megőrzéséhez.

Ha intim egészségügyi panaszod van, akkor pedig érdemes mihamarabb nőgyógyászhoz fordulnod! Ha kiderül, hogy fertőzés – akár HPV – gyanúja áll fenn, mindenképpen javasolt kikérned szakorvosod tanácsát. Amennyiben például méhnyaki hámelváltozást azonosítanak, vagy csak gyanús eredményt mutatnak a leletek, a következő vizsgálatig, az immunitás erősítése érdekében a hámszövet helyreállítását elősegítő, de további elváltozások megelőzését is szolgáló hüvelygélt írhat fel nőgyógyászod.

Merj bátran szakorvoshoz fordulni és kérdezni![1] https://www.medicaldaily.com/vaginal-health-feminine-hygiene-summer-388912

[2] https://www.huffpost.com/entry/5-summer-health-tips-for_b_3745155