Kiegyensúlyozottan a változókorban is - Nőnek lenni csodálatos – 3/1. rész

2022.06.09.

A menopauza, azaz a változókor sok nő számára egyet jelent a kellemetlen tünetekkel: hőhullámokkal, hangulatváltozásokkal, hüvelyszárazsággal. De ennek nem kell így lennie! Számos módszer létezik arra, hogy a szimptómákat enyhítsük vagy megszüntessük, és nőiességünknek ezt a szakaszát is úgy élhessük meg, hogy minden pillanatát élvezzük. Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakorvos segít megérteni, hogy milyen hormonális változások történnek a szervezetünkben.

A változókor a nőgyógyász szemével

Menopauzáról vagy változókorról akkor beszélhetünk, ha az utolsó menstruációt követően egy évig nem következik újabb vérzés. Ez az időszak egyénenként nagyon eltérő lehet, nagyjából a 45 és 60 év között jellemző. Ennek alapján megkülönböztetünk korai – akár már 40 éves korban jelentkező –, illetve késői – általában 55 éves kor felett jelentkező – menopauzát, ezekben az időszakokban más-más tünetek (többek között anyagcsere lassulás, hízás, szív-érrendszeri megbetegedések fokozódása, csontritkulás, csonttörések számának emelkedése) dominálnak. A változókorban a petefészek már kevesebb ösztrogént termel, amely kezdetben a peteérés kimaradozásával, csökkenő ciklushosszal, változó vérzésmintázattal járhat. Később elmarad a vérzés, és ténylegesen csökken az ösztrogénszint, amely felelőssé tehető a menopauza szindróma, azaz a jellegzetes klimax-tünetek jelentkezéséért.

Hőhullám és a többiek

A változókori tünetek sokfélék lehetnek, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy mindenkinél jelentkeznek. A vazomotoros, azaz az értónus szabályozásával összefüggő tünetek közé tartozik a hőhullám, szívdobogás, éjszakai izzadás és az ebben az időszakban jelentkező fejfájások, melyek a nők akár 75 százalékát is érinthetik. A változókor későbbi időszakában a csökkenő női hormon szint eredményeképpen a szövetek rugalmassága, hidratáltsága csökken, amelynek egyik vezértünete a fájdalmas együttlétekért felelőssé tehető hüvelyfalszárazság, de erre vezethető vissza az inkontinencia, a bőr ráncosodása, a haj-és a köröm romlása, valamint a szemszárazság is.

Hogyan csökkenthetők a tünetek?

Számos orvosi megoldás létezik, amelyek segítségével életünk ezen szakaszában is jól érezhetjük magunkat testileg és lelkileg egyaránt. Nőgyógyászunkkal konzultálva, és a kivizsgálásokat követően már a lehető leghamarabb érdemes lehet elkezdeni egy személyre szabott menopauzális hormonterápiát, melynek részét képezik a szükséges életmódbeli változtatások, táplálékkiegészítők és hormonmentes készítmények beállításai, emellett a csökkent hormonszintek pótlására bevezethető anyagok. Az időben elkezdett terápiával a tünetek megelőzhetők, és a meglévő panaszok hatékonyan kezelhetők. A hüvely rugalmasságának javítására lézeres kezelésre is van már lehetőség, így a nőiség és a szenvedélyes párkapcsolat ugyanúgy megélhető ebben az életszakaszban is, mint a menopauza előtt.

Mikor forduljunk nőgyógyászhoz?

Ha a tünetek miatt arra gyanakszunk, hogy elkezdődött nálunk a változókor, keressük fel a nőgyógyászunkat, aki a kórelőzményünk alapos áttekintésével, és szükség esetén laborvizsgálattal pontosan meg tudja állapítani, hogy valóban erről van-e szó. Ha nincsenek panaszaink, akkor sem szabad megfeledkeznünk az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatról és a mammográfiáról, ezeken kívül pedig javasolt a vérnyomás- és csontsűrűség mérése is. A fogamzásgátlás ebben az időszakban minden esetben egyéni megítélés kérdése: amennyiben eddig is barrier módszerrel (pl. gumióvszer) vagy méhen belüli spirállal védekeztünk a nem kívánt terhesség ellen, ezeket a módszereket bátran használhatjuk az előírtaknak megfelelően. Azonban amennyiben fogamzásgátló tablettát használunk, mindenképpen javasolt kezelőorvosunk felkeresése, aki az életkorunknak és egészségi állapotunknak megfelelően módosíthatja a védekezési módszert (a fogamzásgátló tabletta használata 45 év felett egyéni megítéléstől és készítmény típusától függ). Ugyanez a helyzet akkor, ha végleg szeretnénk felhagyni a fogamzásgátlással: bár az életkor előrehaladtával a termékenység meredeken csökken, amíg van vérzésünk, a fogamzás lehetősége fennállhat. Ezért a fogamzásgátló módszer felfüggesztése előtt mindenképp konzultáljunk kezelőorvosunkkal.