Mi a teendő, ha visszahív nőgyógyászod rákszűrés után?

A leleteid alapján kiderül, hogy HPV van a szervezetedben vagy a kenetben találtak eltérést, ezért nőgyógyászod újabb vizsgálatot javasol? Már a várakozási időszakban is sok mindent tehetsz egészségedért!

Bár sokan nem is gondolnák, de a HPV-fertőzés igen elterjedt. Életük során az emberek körülbelül 50-80%-a átesik valamilyen típusú humán papilloma vírus fertőzésen. A HPV egyik legfontosabb jellemzője, hogy az okozott fertőzés általában tünetmentes és átmeneti jellegű, legtöbbször nem is okoz megbetegedést[1] – így előfordulhat, hogy bár semmilyen tünetet nem tapasztalsz, nőgyógyászod a szűrés során mégis HPV-t talál a szervezetedben.

Fontos, hogy az első eredmények után nem szabad kétségbe esni. Noha a továbbiakban kiemelkedő körültekintést és óvatosságot, valamint bizonyos esetekben gyakoribb nőgyógyászati vizsgálatot igényel, a HPV fertőzés felismerése esetén is lehet mit tenni.

Tudtad például, hogy a következő vizsgálatig is tehetsz egészségedért?

Érdemes tudni, hogy az egészséges immunrendszer esetében a vírus természetes módon legtöbbször pár hónapon, maximum 2 éven belül eltűnik a szervezetből[2]. Ezt az egészséges immunrendszert tudod te magad megtámogatni abban a néhány – általában három – hónapos időszakban, ameddig a következő nőgyógyászati időpontodra vársz.

A HPV által okozott tünetekre – vagy akár tünetmentesség esetén is – alkalmazhatók az immunrendszer erősítésére hüvelygélek is. Használata elősegítheti a hámszövetek helyreállítását, esetleges elváltozások kialakulásának megelőzését, a hüvely általános egészségének javulását. A gél segíthet megelőzni a HPV beépülésének kockázatát, és felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.

Ragaszkodj hozzá! tipp:

  • Fordulj nőgyógyászodhoz, kérd ki a tanácsát! Érdeklődj nála azzal kapcsolatosan, milyen lehetőségeid vannak a kezelések kapcsán, milyen kiegészítő eljárásokat alkalmazhatsz, mit tehetsz egészségedért a következő nőgyógyászati vizsgálatig, már a várakozási időben! Légy nyitott és merj kérdezni szakorvosodtól![1] https://www.antsz.hu/data/cms88461/Kerdezz_felelek_HPV.pdf

[2] https://ubiome.com/blog/post/i-tested-positive-for-hpv-now-what/