Női egészség – tinikortól a menopauzáig

Minimum kéthavonta elmegyünk fodrászhoz, havonta egyszer meglátogatjuk kozmetikusunkat és órákig vagyunk képesek kutatni a bevásárlóközpontban egy új cipő vagy ruha után. De mi a helyzet az egészségünkkel? Arra vajon szánunk elég időt, vagy csak akkor megyünk például nőgyógyászhoz, ha baj van? A női intim egészség törékeny, minden életkorban odafigyelést igényel. Szerencsére azonban mi magunk is tudatosan hozzájárulhatunk a megőrzéséhez.

Életkorunkkal együtt változik a testünk is, ennek köszönhetően pedig újabb és újabb problémákkal szembesülhetünk – legyen szó akár gyakori húgyúti fertőzésekről a húszas, szülésnek köszönhető hormonális változásokról a harmincas éveinkben, vagy akár a menopauza előtti hüvelyi problémákról negyven pluszosként[1].

Figyeljünk oda jobban magunkra, és amennyiben problémát tapasztalunk, érdemes mihamarabb felkeresni a nőgyógyászunkat. Ne várjuk meg, hogy fájjon, égjen, vagy bármilyen egyéb tünet jelentkezzen! Tanuljuk meg az önvizsgálat lépéseit, figyeljünk saját testünkre és a gyanús jelekre! Járjunk rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, ha pedig valamilyen nőgyógyászati betegséggel nézünk szembe, ne féljünk kérdezni, tudakozódni lehetőségeinkről!

Mi tehetünk a női egészségünk megőrzéséért?

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • A legfontosabb a megfelelő intim higiénia megőrzése. A mindennapi tisztálkodás során kerüljük a hüvelyi öblítőszereket, ugyanis azokkal felboríthatjuk a normális hüvelyi baktériumflóra összetételét, amely a kórokozók elszaporodásához vezethet.
  • Keressük fel nőgyógyászunkat – de ne csak baj esetén! Amennyiben gyanús tüneteket észlelünk, mindenképpen kérjünk időpontot orvosunkhoz, azonban nőgyógyászunkat ne csak ekkor keressük fel. Legalább évente végeztessünk általános nőgyógyászati vizsgálatot!
  • Legyen a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés is része az életüknek! A kezdeti stádiumban felfedezett betegség ugyanis nagy eséllyel gyógyítható eredményesen. Fontos az önvizsgálat is, melynek segítségével szintén időben észrevehetők az elváltozások. Kérdezzük meg nőgyógyászunkat arról is, mire érdemes odafigyelni az önvizsgálat során![1] https://www.healthline.com/health/vaginal-health/what-you-need-to-know-about-vaginal-health-at-every-age#5