Szexuális szabadság vagy szexuális szabadosság?

Az aktív szexuális élet megkezdése nem szabad, hogy egyet jelentsen a felelőtlenséggel. A rendszeres nemi élettel együtt a női egészség megőrzése is napirendre kell, hogy kerüljön. Néhány játékszabály betartásával sokat tehetünk önmagunkért! Például, ha nem hanyagoljuk el a fogamzásgátlás és védekezés kérdését, valamint a rendszeres rákszűrést.

A szex életünk fontos része, de csak akkor tudjuk felhőtlenül élvezni, ha felelősségteljesen és tudatosan kezeljük. Sőt, nem csak magát az intim együttlétet, hanem a hozzá kötődő egészségügyi kérdéseket is! Ebbe pedig beletartozik a fogamzásgátlás alkalmazása és a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok, szűrések elvégeztetése is.

A szexualitás felelősségteljes megéléséhez fontos az érett hozzáállás és az úgynevezett szex-pozitív attitűd. Ez magában foglalja azt, hogy tisztában vagy a biztonságos szex jelentőségével, mind a magad, mind pedig partnered szempontjából, valamint azt, hogy ha kérdésed merül fel a szexszel, intimitással, szexuális egészséggel kapcsolatban, akkor nem félsz kérdezni. Emellett a szex-pozitív attitűddel rendelkezők úgy vélik, hogy a szex az élet egészséges és természetes része, amit élvezni kell[1].

Hogyan tehetsz azért, hogy egészséges, biztonságos és felhőtlen nemi életet élj?

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Bátran élvezd az intimitást és éld meg szexualitásodat, de átgondoltan, tudatosan tedd!
  • Légy felelősségteljes a nemi életedben is! Mindig a biztonság legyen az első: használj gondosan kiválasztott fogamzásgátlót!
  • Légy nyílt és beszélj őszintén szexualitással kapcsolatos érzéseidről, gondolataidról is – legyen szó párodról vagy nőgyógyászodról.
  • Törekedj egészséged megőrzésére, melyhez hozzátartozik a rendszeres nőgyógyászati vizsgálaton és a különböző szűréseken, például méhnyakrákszűrésen való részvétel is.
  • Ha bármilyen rendellenességet érzékelsz magadon, valamit máshogy érzel, mint addig, ne félj nőgyógyászhoz fordulni! Segítségével megtalálhatod a megoldást a probléma orvoslására.[1] https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-does-sex-positive-mean/