A bocsánatkérés művészete

2021. február 17.


„Bocsi”. Esetleg „ne haragudj”. Te hogyan kérsz bocsánatot kedvesedtől, ha valamivel megbántottad vagy összezörrentetek? Gondolkodtál már azon, mennyire nem mindegy, hogyan történik ez a folyamat? Ugyanis minden ember más, nem mindenkinél válik be ugyanaz a módszer. Most segítünk abban, hogy megtaláld a saját és kedvesed bocsánatkérési nyelvét, merthogy létezik ilyen!

Nézeteltérések, viták még a legszilárdabb párkapcsolatban is előfordulhatnak. Azonban sokat tehetsz annak érdekében, hogy ezeket rövidre zárd, ne fajuljon tovább a helyzet. Merthogy bizony félreértés fakadhat abból is, hogy a felek mit éreznek a másikon a veszekedést követően. Könnyen lehet, hogy míg te azt gondolod, hogy a gyorsan elhadart bocsánat elegendő, addig a barátnőd esetében ez csak olaj a tűzre… Hogy miért van ez így? Mert lehet, hogy nem egy bocsánatkérési nyelvet beszéltek!

Ha most felkaptad a fejed, hogy erről még nem is hallottál, akkor most elmagyarázzuk, miről van szó.

Ahogyan korábban már mi is írtunk arról, hogy mindenkinek más a szeretetnyelve, azaz annak a módja, miképpen kifejezzük a másik ember iránt érzett szeretetünket, úgy a bocsánatkérési nyelvünk is eltérhet. Gary Chapman, amerikai író, párkapcsolati szakértő[1] szerint tehát eltérő módon fejezzük ki egy másik ember számára azt is, hogy sajnálunk valamit – szerzőtársával, a vezető tanácsadó és pszichológus Dr. Jennifer Thomas-szal[2] megalkották a bocsánatkérés öt nyelvét.[3]

Nézzük a bocsánatkérés öt nyelvét!

  1. Fájdalmunk kifejezése: „Sajnálom.”; „Szégyellem, amiért megbántottalak.”
  2. Felelősség vállalása: „Hibáztam.”; „Tévedtem, amikor ezt tettem veled.”
  3. Kárpótlás: „Mivel tehetném jóvá a történteket?”
  4. Őszinte megbánás: „Ígérem, nem fordul elő többé!”
  5. Megbocsátás kérése: „Meg tudsz nekem bocsátani?”

Mivel további félreértések adódhatnak abból, ha más bocsánatkérési nyelvet beszéltek pároddal, ezért nem árt, ha be tudod azonosítani, ki melyik típusba tartozik, s aszerint cselekedni a további viták elkerülésének érdekében.[4] Gondold tehát végig, hogy egy-egy vitahelyzetet követően te melyik mondattal tudsz leginkább azonosulni, melyiket tudod te kimondani, s melyik az, amelyiktől te nyugszol meg, ha a kedvesed mondja.

Különböző bocsánatkérési nyelveket beszélünk, azonban, ha ezeket ismerjük, akkor nemcsak partnerünk, hanem saját magunk igényeit is könnyebben felismerhetjük.[1] https://www.5lovelanguages.com/5-love-languages/

[2] https://www.drjenniferthomas.com/

[3] https://www.drjenniferthomas.com/about-2/

[4] https://www.cosmopolitan.com/sex-love/a34731670/apology-language/