Amikor apuci pici lánya felnő

2021. március 18.


Már nem ül az öledbe és nem rohan a karjaidba, amikor hazaérsz. A tinédzserkor nemcsak a szülőknek, hanem a gyerekeknek is rémisztő, változik a testük, a világnézetük, kialakul a személyiségük, foglalkoztatni kezdi őket a szerelem és a szexualitás. Talán azt hiszed, rád már egyáltalán nincs szüksége apa hercegnőjének. Pedig, még ha nem is mondja, most tudsz neki a legtöbbet segíteni.

Még emlékszel azokra az időkre, amikor a kislányod csak szótlanul ücsörgött az öledben, vagy a hajasbabája helyett a te hajad akarta fésülni? Minden apa-lánya kapcsolatnak megvannak a maga korszakai, és sajnos eljön az a nap is, amikor a harmóniát állandó csatározások váltják fel. A békés együttélésbe makacsság, kamaszos hisztik vegyülnek, a barátok már sokkal nagyobb szerepet kapnak az életükben, a bulizás, a szerelem utáni vágy mellett pedig a testük változása is nagyobb figyelmet kap. A tinédzserkor stresszes időszak: mentális-, fizikai- és hormonális változásokkal jár, amelyet egy fejlődő személyiségnek megterhelő átélni. Gondolj csak bele, te hogyan vészelted át, amikor először ráeszméltél férfiasságod kiteljesedésére, és ki volt az, aki akkoriban az igazi segítséget és támogatást jelentette számodra? Bár eljön az az idő, amikor sokkal kevesebb időt töltötök együtt, egy erős szülő-gyerek kapcsolat a tinédzserkorba belépve minden korábbinál jobban felértékelődik. A szülői szeretet és támogatás nagy mértékben hozzájárulhat ugyanis a gyerek önbizalmának és személyiségének kialakulásához, és a bizalom megerősítéséhez.

Talán azzal a félelemmel is meg kell küzdened, hogy a testi változásaiban te nem tudsz segíteni, és azt hiszed, a lányok az édesanyjuktól várják el ezekben az időkben az igazi támogatást. Meg kell nyugtassunk: nőgyógyászhoz valószínűleg tényleg nem te kíséred majd el, és betét vásárlására sem téged kér majd meg. De a kislányod életében te továbbra is fontos szerepet töltesz be! Mindig apa pici lánya marad, akire a tinédzserkorba belépve is szüksége van, még ha most a viselkedése, a beszéde, a gesztusai esetleg mást is sugallanak.


Ragaszkodj hozzá! tippek:

Mesélj magadról!

A gyerekek soha nem öregek ahhoz, hogy a szüleik történeteit hallgassák, legyen szó sikerekről, kudarcokról, szerelmi csalódásokról, boldogságról, tapasztalásokról. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a kislányod rájöjjön, bár azonnal megküzdenél a hétfejű sárkánnyal, ha az ő boldogsága a tét, te is esendő vagy, aki nem szégyell beszélni a saját félelmeiről és kudarcairól.

Légy jelen!

Nincs biztosabb pont egy gyerek életében annál, ha tudja, a szüleire mindig számíthat. Nem kell minden időtöket együtt töltenek ahhoz, hogy tudja, ha kérdése van, bármikor, bármilyen témában felteheti, és tőled nem prédikációt, hanem megértést és segítséget kaphat.

Dicsérd!

A külsőségek ebben az időszakban még nagyobb hangsúlyt kapnak az életükben, különösen a lányok esetében. Dicsérd meg a haját, vagy ahogy felöltözött, ismerd el egy-egy teljesítményét, legyen az iskolai vagy szabadidős tevékenység. Ne feledd, kicsit mind vágyunk a szüleink elismerésére életünk végéig.

Nincs tabu

Ha rászánja magát, hogy kérdezzen, biztosítsd arról, hogy nincs olyan téma, amit szégyellni kellene, hiszen kettőtök között nincsenek tabutémák. Bár lehet, neked egyszerűbb lenne a méhecskéről és a bibéről mesélni, szerencsésebb, ha partnerként kezeled, és elfogadod, lassan a szexualitás is az élete része lesz. Jobb, ha tőled hall a biztonságos szeretkezésről - beleértve a fogamzásgátlást – , az érzelmek fontosságáról..

Fogadd el az életét!

Valószínűleg az ország határáig kergetnéd az első fiút, aki randevúra hívja, vagy feláll a szőr a hátadon a barátaitól, de azzal tehetsz a legtöbbet a közöttetek lévő bizalomért, ha elfogadod az életét. Akkor is, ha az ízléseddel nem egyezik és akkor is, ha ez a te idődben másként volt. Fontos a keretek, családi szabályok „lefektetése”, de a tiltás sokszor kontraproduktív. Ezért inkább legyél partner, és ha lehet, találjatok mindkettőtök számára megfelelő megoldásokat.

A közös idő pótolhatatlan

Bármilyen közös programról is van szó, a lányod azt fogja érezni, az élete részese voltál. Mindegy, hogy együtt mentek sportolni, kártyáztok, te viszed az iskola utáni különórára - ezeket az együtt töltött perceket egy nap hálás szívvel idézi majd fel. Ha van választási lehetőség, hagyd meg neki a döntést, hogyan töltsétek együtt a közös időt, ezzel is jelezve, te ebben is partnerként kezeled őt.

Mutasd ki, hogy mennyire szereted

Azt gondolod, már nem vágyik az ölelésre, pedig a gyerekek személyiségfejlődésében nagy szerepe van a szülői érintésnek. Egy ölelés, egy puszi, egy simogatás, ha lazább a kapcsolatotok, egy összekacsintás is erősebbé teszi a kettőtök közötti szeretetnyelvet.Források: