Nőgyógyásznál – anya ebben is segít!

Már randizik fiúkkal? Egyre több titka van? Lányos anyukaként sokszor nem egyszerű az élet, pláne nem a kamaszkorba lépve… Vannak dolgok, amelyekre ilyenkor külön oda kell figyelnünk: amellett, hogy igyekszünk óvatosan felkészíteni a nagybetűs életre, ügyelve a kis lelkivilágára, azaz foglalkozunk gyermekünk mentális egészségével, a testi fejlettségére is ügyelnünk kell. Lányok esetében a nőgyógyászati kérdéseket is szem előtt kell tartani, hiszen kamaszkorban változik legtöbbet a testük. Nézzük, mit tehetünk anyaként, hogy minden rendben legyen e téren is!

Itt, a Ragaszkodj hozzá! weboldalon adtunk már tanácsokat tinilányoknak, hogy mi a teendő, ha úgy érzik, komolyabbra fordulna párkapcsolatuk és már a fogamzásgátláson gondolkodnak? S hogy ezzel kapcsolatban elengedhetetlen a nőgyógyászati vizsgálat, no de pontosan mi vár rájuk az első nőgyógyászati vizsgálatukon? Célunk, hogy a gyermekeinkből szexuálisan is tudatos felnőttek váljanak, akik mentális és testi síkon is felkészültek a nemi életre. Mindebben nekünk, szülőknek is óriási a felelősségünk! Anyukák, nézzük, mit tehetünk mi magunk lányunkért e téren! Szülész-nőgyógyász szakértőnk, Dr. Babay Lilla segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szexuális és reproduktív egészség kapcsán.


Dr. Babay Lilla


A nagy nőgyógyász-kérdés

„Az anyukák éppen olyan zavarban tudnak lenni, mint a lányok, amikor először érkeznek hozzám vizsgálatra. Ez teljesen természetes, és talán sikerül leküzdeni ezt, ha végiggondolják, miért is fontos egy mihamarabbi vizsgálat a kamaszkorba lépett gyermeküknél” – mondja Dr. Babay Lilla. „Leginkább azért fontos, hogy lássuk, minden rendben van-e lányuk testi-szervi fejlődésével. Amennyiben még nem kezdett nemi életet a lánya, akkor célszerű átbeszélni a fogamzásgátlási lehetőségeket, s hogy mikre kell ügyelni a védekezéssel kapcsolatban. Ha viszont már túl van az első aktuson, akkor pedig a különféle szűrővizsgálatokról szükséges egyeztetni. A nemi élet megkezdése után ugyanis rendszeres, éves szűrés javasolt. Ezek nem járnak fájdalommal, viszont hozzátartoznak ahhoz, hogy a kislányok felelősségteljes, tudatos nővé váljanak, akik óvják nőiségüket, odafigyelnek a testükre” – teszi hozzá a szakértő, aki hangsúlyozza, hogy ha bármilyen probléma merülne fel, akkor habozás nélkül, életkortól függetlenül fel kell keresni a szakorvost. Mikre érdemes figyelni?

Figyeld a lányod!

„Azt szoktam javasolni az anyukáknak, hogy maradéktalanul keressenek fel orvost mindenféle szokatlan tünet esetén, akkor is, ha még nem él nemi életet a lányuk. Mi számít annak? Ha például lányod hüvelyi fájdalomról, megváltozott hüvelyi folyásról panaszkodik, vagy kellemetlen, szurkáló érzést tapasztal a köldöke alatt, esetleg bármiféle eltérést észlel a szeméremtestén (viszketés, fájdalom), de a kóros szőrnövekedés (hason, fenéken és a comb belső felszínén megjelenő makacs szőrszálak) vagy a mellekben tapintott csomó is ilyen. Ezenkívül akkor is el kell látogatni a nőgyógyászhoz, ha túl korán jött meg az első menstruáció, mondjuk lányod 10 éves kora előtt, vagy ha már elmúlt 15 éves, de még mindig nem menstruál. Vagy megjött neki, de panaszokat okoz (egy rendes menstruációt meghaladó a mennyisége, romlást okoz az életminőségben, erős fájdalommal jár vagy kifejezetten rendszertelen)– sorolja azon eseteket Dr. Babay Lilla, amikor muszáj orvoshoz vinned a lányod.

Beszélgess vele!

„Ahhoz, hogy tudj róla, ha lányodnál is előfordul a fent említett tünetek valamelyike, fontos, hogy merj beszélgetni vele ezekről. Azt gondolom, ha kellő nyitottsággal és őszinteséggel viseltetünk feléjük, amit megtámogatunk egy kis bátorítással, akkor szívesebben mesélnek ezekről vagy kérnek segítséget, ha úgy érzik, valami nincs rendben” – emeli ki a doktornő.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

 • Keressetek együtt nőgyógyászt! Üljetek le a gép elé, és böngésszetek a neten, hogy megtaláljátok azt a szakorvost, aki lányodnak és neked is szimpatikus.
 • Mikor kísérd el a lányod a nőgyógyászhoz?[1]
  • 14 éves kor alatt kötelező, hogy bent legyél a nőgyógyászati vizsgálaton a lányoddal. Fogamzásgátló tablettához is a te beleegyezésed szükséges. Fontos tudnod, hogy a túl korán elkezdett fogamzásgátló tabletta a növekedés idő előtti lezárulásához vezethet (erről a kezelőorvosotok is fog tájékoztatni, de célszerű már otthon is felvetni a lányodnak ezt a fontos információt.)
  • Ha gyermeked betöltötte a 14. életévét, de még nem múlt el 16 éves, akkor is csak a te beleegyezéseddel mehet nőgyógyászhoz, viszont tablettát már felírhat neki az orvos, aki nagy valószínűség szerint erre is a beleegyezésedet fogja kérni. A serdülő lányok gyakran figyelmetlenek, így te mindenképpen kövesd nyomon, hogy gyermeked évente menjen el szakorvosi vizsgálatra a tablettaszedés miatt.
  • Ha a te lányod már elmúlt 16, akkor jogilag ugyan korlátozottan hozhat önálló döntéseket, de jó ötlet lehet átbeszélni, hogy mit szeretne: bent legyél vele vagy sem. Ha úgy érzed, nyugodtabb lennél, ha részt veszel a konzultáción és vizsgálaton, nyugodtan mondd el neki, hogy ez csak azért van, mert később így akár segíthetsz is neki, ha valamit nem értett jól az orvos által elmondottakból, vagy bizonytalan valamiben.
  • Amint betöltötte 18. életévét a gyermeked, onnantól kezdve jogilag már nem kötelező a belegyezésed kérnie sem a vizsgálathoz, sem a fogamzásgátló, de még a sürgősségi tabletta felírásához sem. Viszont, ha egy olyan egészséges anya-lánya kapcsolat kialakítására törekedsz, ahol egymás véd- és dacszövetségesei vagytok, akkor lányod bizalommal fog fordulni hozzád tanácsért a jövőben is. Ezért is fontos, hogy már egészen kislány korától kezdve bátran beszélgess vele ezekről a témákról!
 • Mutass lányodnak olyan appokat, amelyek alkalmasak a menstruáció vezetésére! Ilyen például a Hölgynaptár, amelynek segítségével egyszerűen nyomon lehet követni a ciklust és egyből látszik, ha valami nincs rendben. Kérd meg, hogy állítson be a telefonján emlékeztetőt minden nap ugyanarra az időpontra, hogy ne maradhasson ki egy tabletta sem.
 • Tájékoztasd arról, hogy a fogamzásgátló tabletta nem véd a nemi betegségek ellen! Stabil partnerkapcsolat hiányában minden esetben javasolt a kiegészítő óvszerhasználat.
 • Ha már menstruáció, akkor avasd be a te menzesz-történetedbe is, hiszen szinte valamennyi nő megjegyzi a „nagylánnyá válásának” körülményeit: hány éves voltál, hányadik voltál az osztályban, akinek megjött. Fontos lesz a későbbiekben, hogy milyen a lányod viszonya a saját nőiségével, a női test működésével.
 • De azt is mondd el neki, hogy mi egy normális menstruáció menete! Hangsúlyozd, hogy ha borzasztóan fáj olyankor a hasa, az nem természetes, és menjetek el nőgyógyászhoz! Ha neked is volt bármiféle problémád a ciklusod során, oszd meg vele nyugodtan, hiszen így fogja tudni, mire kell neki is ügyelnie, ha hasonló problémákkal szembesülne.
 • Mesélj neki arról az időszakról is, amikor te voltál tinilány! Kivel volt az első csók, kivel volt az első alkalom és ne feledkezz meg a nőgyógyászati tapasztalataidról sem! Ha vicces, kedves múltidézéssel kötöd össze gyermeked informálását, hidd el, hogy ő is befogadóbbá válik és nem érzi cikinek vagy kioktatásnak.[1] https://intimzona.hu/ezek-a-jogaid-ha-nogyogyaszhoz-mesz