Gátlások nélkül a fogamzásgátlásról

Vannak lányok az osztályodban, akik már szednek tablettát, és rövidesen már te sem csak csókolózni szeretnél a barátoddal… De nem tudod, mit is kéne tenned. Félsz róla beszélni otthon, de amíg ezt nem teszed meg, folyamatosan attól rettegsz, hogy lemaradsz valamiről. Ez egy hatalmas dilemma, azonban mi segítünk az eligazodásban, mert felkészültnek lenni alap!

Az eszeddel tudod, mit kéne tenned, minden olyan egyszerűnek tűnik. De valahogy nincs bátorságod ahhoz, hogy felvezesd a témát a szüleidnek. Hiszen akkor beszélned kéne a barátodról is, és az már annyira kínos lenne. Pedig hidd el, amint mesélni kezdesz nekik, onnantól már egyszerűen menni fog minden. Összeállítottunk egy kis csomagot, ami alapján bátrabban kezdhetsz bele mondandódba.

Nézzük, mi mindent kell alaposan átgondolnod, és miről lenne fontos, hogy beszélgessetek:

  • Testi-lelki érettség megvan? Összhangban van? Vannak, akik már tinédzserként készen állnak aktív szexuális életet élni, lelkileg érettek, megtalálták az ideális párt. Gondold végig, hogy a Ti kapcsolatotok kinőtt-e már a gyerekszerelem kategóriájából, készen álltok-e arra, hogy feljebb lépjetek az intimitási skálán.
  • Csak azért akarom megtenni, mert mások is? Nem szeretnénk untatni kutatásokkal, de egy viszonylag friss, tavaly év végén publikált felmérésből az derült ki, hogy 15 évesen a lányok 20 százaléka volt túl az első alkalmon. (Egyébként több mint ötezer 11 és 15 év közötti fiatalt kérdeztek meg, ami elég szép merítés.)[1] Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre nem vagy lemaradva semmiről. Elkapkodni meg végképp nem érdemes a dolgot.
  • Let’s talk about sex! A te korosztályodnak biztosan új, de a ’90-es évek elején erről dal is született. Tudjuk, ez nem most volt, de ez is bizonyítja, hogy igenis kell beszélgetni erről a témáról, bármennyire is kínos. Egy korábbi hazai felmérés alapján a tizenévesek nagy része senkivel sem tud beszélni a szexről[2]. Igen, megint a statisztikák, de nem szabad félvállról venni, hiszen azt mutatja, hogy megvan az igény bennetek a kommunikációra. Csak lépni kéne. Itt az idő tehát, hogy vedd a bátorságot és beszélj szüleiddel! Ha azt látják, hogy komolyan gondolod és tudod, mit szeretnél, meg fognak hallgatni és könnyebben támogatnak majd az elképzeléseidben.
  • El merek menni nődokihoz? Ez nem szabad, hogy kérdés legyen! Ha már 1-2 éve menstruálsz, a barátoddal komolyan veszitek egymást, akkor muszáj, hogy ellátogass a nőgyógyászhoz, hogy átbeszéljétek, melyik fogamzásgátló módszer számodra a megfelelő. Működhet-e a tabletta, milyen vizsgálatokra van ehhez szükség[3]. Kérd meg anyukádat, hogy menjetek el együtt. 14 éves kor alatt nem mehetsz egyedül nőgyógyászhoz, de míg a 18. életéved nem töltöd be, szükséges a szülő hozzájárulása a vizsgálathoz. Fogd fel úgy, hogy ez is amolyan „anya-lánya” program, csak éppen kicsit komolyabb küldetéssel.
  • Mitől védjem magam? Nagyon fontos, hogy a védekezés nem pusztán a nem kívánt terhességről szól, hanem a nemi úton terjedő fertőzésekről is, mint például a HPV. Az a legbiztosabb, ha állandó partnerrel fedezed fel a szexualitást, és a fogamzásgátló tabletta szedése mellett óvszert csak akkor hagyjátok el, ha biztosan mindketten egészségesek vagytok[4].

Biztosan vannak még kérdéseid a témában. Kattints ide, és olvass tovább tabuk nélkül![1] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/sex-sexuality-and-romance/201911/should-we-kiss-or-have-intercourse

[2] http://regi.oefi.hu/tanulmany_szex.pdf

[3] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/12968/a-tinedzserkori-fogamzasgatlas

[4] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/12968/a-tinedzserkori-fogamzasgatlas