Először a nőgyógyásznál – Mire számíts?

Kíváncsi vagy, ugyanakkor rettegsz is kicsit az első nőgyógyászati vizsgálatodtól. Tudod, hogy előbb-utóbb túl kell esni rajta, de te még halogatnád. Miért kell ez? Egyáltalán mi történik a vizsgálat során? Szakértőnk, Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász most abban segít neked, hogy magabiztos fiatalként ezen a területen is felkészült legyél!

Mindent megteszel, hogy elmehess a barátaiddal a kedvenc zenekarod koncertjeire. Határozott elképzeléseid vannak arról, hogy milyen területen fogsz dolgozni. Vagy legalábbis biztosan álmodoztál már arról, hogy „mi leszel, ha nagy leszel”. Az öltözködésedbe már rég nincsen beleszólása anyukádnak. A kiszemelt sráccal is egyre jobban alakul a dolog, szinte minden nap chateltek. De mi a helyzet a saját egészségeddel? Nem arra gondolunk, hogy mennyit szoktál betegeskedni az influenza szezonban, hanem a női egészségedre, amelyhez hozzá tartozik az is, hogy elmész nőgyógyászhoz. Ha ezen még nem gondolkodtál, akkor arra bíztatunk, hogy mutasd meg mindenkinek: te már tiniként igyekszel tudatos lenni az élet minden területén!

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy ha már 1-2 éve menstruálsz és a barátoddal is komolyan veszitek egymást, vagy van olyan fiú, akivel szeretnéd, ha komolyra fordulna a dolog, akkor muszáj elmenned a nőgyógyászhoz Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász segítségével összeszedtünk egy csomó hasznos tanácsot, amelyek alapján nyugodtabban mehetsz az első alkalomra.

Dr. Babay Lilla


Mikor menjek?[1]

Hidd el, anyukád is sokat rágódik azon, hogy mikor vigyen el nőgyógyászhoz. Általában azt szokták mondani, hogy ha nőgyógyászati jellegű probléma merül fel, akkor életkortól függetlenül fel kell keresni az orvost. Na de mi is számít nőgyógyászati panasznak? Hüvelyi fájdalom, a köldököd alatti kellemetlen, szúrkáló érzés, szeméremtesten észlelt eltérés (hüvelyi folyás, viszketés, fájdalom), kóros szőrnövekedés (hason, comb belső felszínén megjelenő makacs szőrszálak) vagy a mellekben tapintott csomó. Ezenkívül akkor is el kell látogatni hozzá, ha túl korán jött meg az első menstruációd, mondjuk 10 éves korod előtt, vagy ha már elmúltál 15 éves, és még mindig nem menstruálsz. Vagy megjött, de nagyon rendszertelen. „Ezek mind olyan esetek, amikor feltétlenül fel kell keresni a nőgyógyászt. És természetesen akkor is rendkívül fontos, hogy bejelentkezzetek vizsgálatra, ha már nagyon szeretnél együtt lenni a barátoddal. Már a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beszélgetni a fogamzásgátlásról egy orvossal. Hidd el, ez egyáltalán nem ciki. Sőt! Nőgyógyászként elmondhatom, hogy mindig örülök, ha egy tudatos fiatal lány ül velem szemben, aki komolyan veszi a saját egészségét, és szeretne érdeklődni, hogy milyen lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra, nemi betegségek és a méhnyakrák megelőzésére” – hangsúlyozza Dr. Babay Lilla.


Kihez menjek?

„Erről őszintén beszélgess anyukáddal, és kérd ki olyan barátnőid tanácsát is, akik már esetleg jártak nőgyógyásznál. Mehetsz édesanyád orvosához is, de ha ellenérzésed lenne emiatt, akkor azt is mondd el nyugodtan. Együtt is böngészhettek a rendelők honlapján, ahol kiválaszthatjátok a szimpatikus orvost, hozzám is sokan érkeznek az alapján, hogy az interneten rám találtak. Fontos, hogy bizalommal tudj fordulni a választott orvoshoz, el tudd neki mondani, ami érdekel és ami bánt: ne feledd, az orvosod érted van, segíteni szeretne és nem fog elítélni” – mondja a szakértő.


Miért van szükség erre?

Fontos, hogy már tizenévesen felelősen gondolkodj és gondoskodj a testedről. Ahhoz, hogy magabiztos és egészséges nő váljon belőled, a lehető legjobban meg kell óvnod a tested és a nőiséged. „A nemi élet megkezdésével nem pusztán a nem kívánt terhesség miatt kell foglalkozni a védekezéssel, hanem a különböző nemi úton terjedő betegségek miatt is” – emeli ki Dr. Babay Lilla. A nőgyógyásszal tehát őszintén tudsz beszélgetni a fogamzásgátló tablettáról és az óvszerhasználatról is. Utóbbit ugyanis csak akkor javasolt elhagyni, ha a barátoddal mindketten teljesen egészségesek vagytok.


Gáz, ha jön az anyukám?[2]

„14 éves kor előtt kötelező, hogy a szülő is bent legyen a vizsgálat során. Viszont, ha már elmúltál 14 éves, akkor te döntheted el, hogy anyukád is ott legyen veled, vagy sem. Gondold át, de mindenesetre hasznos lehet, hogy ott ül melletted” - mondja a nőgyógyász. Ezek után könnyebb lesz vele is beszélgetni, ha esetleg otthon jutnának eszedbe még kérdések a vizsgálat után.


Mi történik a vizsgálat során?[3]

„Először általában beszélgetni szoktam a pácienseimmel, hogy megismerjem őket, megtudjam, milyen céllal érkeztek. Ezt követően kerül sor a vizsgálatra: ha még szűz vagy, akkor az emlővizsgálaton kívül külső szeméremtesti vizsgálatot és a has áttapintását, ezt követően hasi ultrahangot végzek. Amennyiben a szűzhártya már átjárható, hüvelyi vizsgálat, méhnyak szűrés és hüvelyi ultrahang egészíti ki a vizsgálatot” – foglalja össze Dr. Babay Lilla az első vizsgálatot.


Ragaszkodj hozzá! tipp

Dr. Babay Lilla nem győzi hangsúlyozni, hogy vezesd a menstruációdat! „Nem is gondolnád, hogy ami neked általában nyűg, az nekünk, nőgyógyászoknak mennyire hasznos tud lenni! Az, hogy hány napra jön meg és mennyi ideig tart, hogy vannak-e fájdalmaid, mind-mind fontos információ számunkra. Ezért szoktam javasolni, hogy már az első menstruációtól kezdve vezessék a lányok a ciklusukat. Ehhez elég a mobilod is, ugyanis számos szuper app létezik, mint például a Hölgynaptár, aminek segítségével egyszerűen nyomon tudod követni a menstruációdat” – mondja a doktornő.

Összegezve tehát, ha bármiféle fura, kellemetlen érzésed van, vagy nagyon szeretnél már együtt lenni a barátoddal, mindenképpen menj el nőgyógyászhoz! De a jövőben, a nemi élet megkezdése után évente ajánlott meglátogatni a nőgyógyászodat szűrés miatt, akkor is, ha nincsen semmiféle panaszod.[1] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/76-az-elso-nogyogyaszati-vizsgalat-mikor-vigyem-el-a-kislanyom

[2] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/76-az-elso-nogyogyaszati-vizsgalat-mikor-vigyem-el-a-kislanyom

[3] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/76-az-elso-nogyogyaszati-vizsgalat-mikor-vigyem-el-a-kislanyom