Krokodilürüléktől a természetes hatóanyagokig - Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról

2021.11.24.

Hiába használnak biztonságosan és hatékonyan világszerte nők milliói több mint 50 éve fogamzásgátló tablettákat, még ma is számos tévhit kering ezen a téren az érintettek körében. Dr. Babay Lilla, a Ragaszkodj hozzá! edukációs program szülész-nőgyógyásza a leggyakoribb tévhitekre reagált.

Nehéz elhinni, hogy voltak olyan időszakok a történelemben, amikor az ecetsav, a kálium-permanganát, a cédrusolaj, a nagyon mérgező ólomtartalmú kenőcs vagy a krokodilürülékből készített pesszárium jelentette a korszerű fogamzásgátlási lehetőséget. A nőknek egészen az ezerkilencszázhatvanas évekig kellett várniuk az első fogamzásgátló tabletták megjelenésére.

A módszer népszerűsége azóta is töretlen, amelyet kiemelkedő hatékonyságának köszönhet: gátolja a peteérést és a tüszőrepedést, megakadályozza a megtermékenyített pete beágyazódását és a spermiumok számára megnehezítik a bejutást a méh üregébe. A megfelelő fogamzásgátló kiválasztásával ugyanakkor nemcsak a nemkívánt teherbe esés kerülhető el, hanem mérséklődhet a vashiányos vérszegénység, kiszámítható és akár kevésbé fájdalmas lesz a menzesz, mérséklődhetnek és enyhülhetnek a premenstruációs szindróma tünetei, illetve a fájdalmas vérzés is.[1]

Bár az orvostudomány és a technika fejlődésével egyre jobb készítmények váltak elérhetővé, több tévhit és félelem is megjelent a közvélekedésben, amelyek a leggyakrabban információhiányból fakadnak. Dr. Babay Lilla segítségével a Ragaszkodj hozzá! program keretében segítünk eloszlatni ezeket a mítoszokat, tévhiteket.

Le a tévhitekkel!

Minimálisan hatnak a szervezetre a természetes hatóanyagok

Az egyik leggyakrabban hangoztatott tévhit, hogy a fogamzásgátló tabletták növelik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Nagy esetszámú kutatások eredményeinek elemzésével a szakértők arra az álláspontra jutottak, hogy a tablettát szedő nők körében csökkenhet a méhnyak-, a petefészek- és a vastagbélrák kialakulásának esélye[2];[3]. Emellett csökkenthetik a mióma és az endometriózis előfordulásának a valószínűségét.[4] Egyes fogamzásgátlók természetes ösztrogént tartalmaznak, amelyek minimális mértékben hatnak a női szervezetre, így például a mell szöveteire, illetve kevésbé befolyásolják a májműködést

Stabil hormonszintet biztosítanak a tabletták

Ugyancsak gyakran fogalmazódik meg az az álláspont, hogy a tablettákban található hormonok veszélyesek. A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket juttatnak a szervezetbe. A tablettáknak többféle variációja létezik: a kombinált fogamzásgátlókban tüszőhormon és sárgatesthormon együtt éri el a kívánt hatást. A különbség közöttük annyi, hogy a két legfőbb összetevő eltérő mennyiségben található attól függően, hogy egyfázisú, vagy többfázisú tablettáról beszélünk. Ebből adódóan vannak, amelyek több, és vannak, amelyek kevesebb hormont tartalmaznak. Tévhit tehát, hogy az összes tabletta ugyanolyan és mindegyik magas hormontartalommal bír. Ráadásul ezek hamar kiürülnek a szervezetből, ezért is kell minden nap szedni őket egy nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Ugyanakkor a hormonális fogamzásgátlók stabil hormonszintet biztosítanak, enyhíthetik a menzesz alatti fájdalmat, segíthetnek az aknés bőrrel küzdőknek, mivel csökkentik a pattanások kialakulásáért felelős férfihormonok szintjét és csökkentik egyes gyulladások kialakulásának esélyét is.

Nincs összefüggés a tabletták és a testsúly-gyarapodás között

Talán az egyik legfőbb tévhit, ami a tablettákkal kapcsolatban szájról szájra terjed, hogy hizlalnak.A legtöbb nő attól fél, hogy a hormonok hatására megváltozik az alakja és meghízik. Tanulmányok tucatjai [5] [6] bizonyítják, hogy nincs összefüggés a tabletták és a testzsír százalék növekedés között. Tehát a fogamzásgátlók nem hizlalnak, maximum egyes ösztrogéntartalmú készítmények kis fokú vízvisszatartáshoz vezetnek. Évtizedekkel ezelőtt sokkal több hormon volt ezekben a készítményekben: az ’50-es években kifejlesztett tabletták 150 mikrogramm[7] (mcg) ösztrogén-mestranolt tartalmaztak, a maiak már csak 20-40 mcg-ot. A fejlődés jóvoltából ma már a természetesség jegyében, személyre szabott módszert lehet választani. Ezen kívül elérhetőek már olyan fogamzásgátló készítmények is, amelyek sárgatest komponense vízhajtó hatással bír, ami segíthet a vizesedés megszüntetésében is.

Laborvizsgálat jelzi a trombózishajlamot

Mielőtt bármilyen fogamzásgátló készítményt felír egy szülész-nőgyógyász, laborvizsgálatot kér az érintettnél, hiszen ennek az eredményével zárhatóak ki például olyan betegségek, amelyek eleve kizárják a tabletta használatának lehetőségét. Sokan tartanak attól, hogy fogamzásgátló miatt trombózisuk lesz. Dr. Babay Lilla emlékeztetett, hogy vérvétellel, úgynevezett trombózis-panellel meg lehet állapítani a trombózisra való hajlamot, illetve az APC rezisztenciát (gyakori, öröklődő elváltozás, amely mélyvénás trombózissal járhat). Akinek nincs, annak nem kell attól tartania, hogy a fogamzásgátló gyógyszertől trombózisa lesz. A természetes ösztrogének ráadásul elhanyagolható hatást fejtenek ki a véralvadási paraméterekre. Arról ritkán esik szó, hogy a trombózisra való hajlamot örökölhetjük is, éppen ezért fontos, hogy tájékozódjunk a családunk körében, előfordult-e már trombózis a felmenők vagy a rokonok között. A közvetlen leszármazottak esetében nagyobb a kockázat, mint az oldalági rokonok esetében.

Akár évtizedekig lehet használni egy tablettát, ha bevált

Sok nő keresi fel azzal az orvosát, hogy attól fél, szervezete hosszú tartamú használat esetén megszokja a tablettát, ezért szünetet szeretne tartani, vagy másik tablettára kér receptet. Mindez azonban tévhit, a fogamzásgátló tabletták terén nincs olyan aranyszabály, hogy egy ideig szüneteltetni kellene. Ha egy készítmény bevált és valóban személyre szabott módszert sikerült találni, azt évekig, évtizedekig is lehet használni. Fontos természetesen az orvosi kontroll, hiszen az emberi szervezet is változik, évente egyszer javasolt ezt is átbeszélni a nőgyógyásszal. Ha a tabletta szedése közben bármilyen probléma felmerül, például rendszeres migrén, pecsételő vérzés jelentkezik, mielőbb szakorvoshoz kell fordulni.

A szájon át szedhető fogamzásgátlók nagyon hatékonyak! A Pearl-index alapján[8] tökéletlen használat esetén mindössze 0,3% az esély a teherbe esésre! Mindezek mellett nőgyógyásszal egyeztetett, köröltekintő kiválasztást követően panaszmentesen alkalmazhatóak, és ma már az elérhető legkevesebb kompromisszummal járnak a természetesség szem előtt tartásával.

Tévhit, hogy meddőséget okoz

Vajon jogos-e az a félelem, hogy tartós fogamzásgátló gyógyszer szedése esetén meddőség alakulhat ki? Sokan tartanak ettől, arra azonban nem gondolnak, mi történik, amikor véletlenül elfelejtenek beszedni egy tablettát. Ezekben az esetekben gyors és hatékony módszert szükséges bevetniük, ha nem szeretnének egyelőre gyermeket vállalni.

Fontos hangsúlyozni, hogy függetlenül a fogamzásgátlás alkalmazott típusától (szájon át szedhető gyógyszer, hüvelygyűrű, hormontartalmú spirál, transzdermális fogamzásgátló tapasz), nincs hosszú távú negatív hatással a termékenységre.

Nem minden tabletta okozhat libidóvesztést

Számos oka lehet annak, ha egy nő libidócsökkenést tapasztal, mégis gyakran hangzik el, hogy ennek kizárólag a fogamzásgátló szedése lehet az oka. Fontos azonban kideríteni, mi állhat ennek a hátterében. Okozhatja például hüvelygyulladás, a hüvelyhám megváltozása, amely leggyakrabban hüvelyszárazság formájában jelentkezik, de akár egy új párkapcsolat is okozhatja. Egyes kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy antiandrogén hatású egyfázisú tabletták esetén csökken a tesztoszteron-szint, amely a szexuális vágy csökkenéséhez vezethet. Ebben az esetben a készítmény cseréje lehet a megoldás.

Fontos, hogy bármilyen tünet, kérdés esetén bátran és bizalommal forduljunk nőgyógyászunkhoz, hiszen a cél, hogy olyan megoldást találjunk, amely egészségügyi állapotunk, esetleges betegségeink mellett is megfelelő és biztonságos védelmet nyújt. Szerencsére ma ez már könnyen megoldható, mert számos lehetőség áll a nők rendelkezésére![1];4 A. E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

[2] Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

[3] Collaborative Group on Epidemiological Studies of Ovarian Cancer (2008) Ovarian cancer and oral contraceptives: collaborative reanalysis of data from 45 epidemiological studies including 23,257 women with ovarian cancer and 87,303 controls. Lancet 371: 303–314.

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880912/

[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0015028216574196

[7] https://www.healthline.com/health/how-to-lose-weight-on-birth-control#causes-of-weight-gain

[8] A fogamzásgátló módszerek sikertelenségi arányát a Pearl-index jelzi. A sikertelenségi arány azon nők %-os hányadát jelenti, akik az adott módszer alkalmazása mellett egy év alatt terhesek lesznek.