Minden, amit tudnod kell a spirálról!

2022.03.02.

Aki tudatosan tekint a családtervezésre, az megannyi fogamzásgátlási módszer közül választhat, amelyek ma már nagy hatékonysággal fejtik ki hatásukat. A spirálról talán kevesebb szó esik, a módszer ellenzői pedig gyakran a kellemetlen felhelyezéssel indokolják, miért nem ezt választják védekezésként. A kísérő fájdalom azonban ma már nem törvényszerű, eláruljuk, miért.

Többször foglalkoztunk már a legismertebb fogamzásgátló módszerekkel, és bemutattuk azt is, melyik, milyen hatékonysággal segíti a tudatos családtervezési céljaid. A hatékonyság mellett azonban fontos szempont az is, hogy az alkalmazott módszer mennyire terheli meg a szervezetet, és a használatát mennyire könnyű beilleszteni a mindennapokba. A fogamzásgátló tabletták mellett az egyik legnépszerűbb módszer a spirál, mert kevés kivételtől eltekintve, szinte minden nő választhatja védekezési módszerként.

Hogyan működik?

A spirál[1] egy méhen belül használható fogamzásgátlási eszköz, amely 25-35 milliméter nagyságú és többnyire könnyű, rugalmas műanyagból és rézből, aranyból vagy ezüstből készül. A T-alakú eszköz, érintkezve a méh belső falával steril gyulladást hoz létre a méhen belül, ez az állapot pedig megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását. Létezik hormontartalmú spirál is: ebben az esetben az eszköz függőleges része kicsit vaskosabb, és innen szabadul fel az a hormontartalom, amely a hosszú távú hormonális védelmet nyújtja a nem kívánt terhesség megelőzéséhez. Általában 5 évig javasolt egy spirált bent tartani.

Ahogyan sok nőgyógyászati témában, ezen a téren is sok a tévhit, de a szakemberek szerint[2] a normál és a hormonális spirált is bármilyen korú hölgy használhatja, az sem jelentős tényező, hogy szült-e már, vagy sem. Fontos hangsúlyozni, hogy nem okoz daganatos elváltozást, és nem okoz termékenységi zavart sem.

Nem okoz problémát a szexuális együttlétben

Sokan tartanak a spiráltól az esetleges kényelmetlen használat, illetve a felhelyezés vagy az eltávolítás során tapasztalható kellemetlenség miatt. Az az igazság, hogy jól felhelyezve meg sem érzi a viselője, használata nem okoz problémát, a szexuális együttlét során pedig nem okoz fájdalmat a pár egyik tagjának sem. Előfordulhat, hogy a partnert zavarják a spirál jelszálai, ezek azonban idővel puhábbá válnak, és az orvos is rövidíthet rajtuk.

Fontos, hogy a spirált kizárólag szakorvos, nőgyógyász helyezheti fel, és ezt lehetőség szerint a ciklus elejére érdemes időzíteni, amikor már nem erős a vérzés. Amellett, hogy ilyenkor nagyon alacsony a terhesség valószínűsége, ekkor a legnyitottabb a méhszáj, és így a fájdalom is kisebb lehet.

Kérhetsz fájdalomcsillapítót!

A felhelyezéskor a nőgyógyász egy eszközt tol fel a méhnyakcsatornán keresztül a méhbe, így az esetleges fájdalmat a méhnyak kitágulása okozhatja. Akiknek tágabb a méhnyaka, azoknál kevésbé érezhető a felhelyezés.

Érdemes azonban tudnod, hogy a spirál felhelyezése előtt kérhetsz olyan fájdalomcsillapítót, amelyet hétköznapi nőgyógyászati beavatkozásokhoz, például spirál felhelyezéséhez, de akár a méhnyakból, vagy méhből történő szövetminta vételezésekor használnak. A helyi érzéstelenítő használata után 2-5 percig szükséges várni, míg kifejti jótékony hatását a nemiszerv nyálkahártya részén. A spirál felhelyezése szintén néhány percet vesz csupán igénybe. A fájdalomcsillapító hatása pedig akár egy óráig is kitart. A felhelyezés után pecsételő, majd 3-6 hónapig tartó szabálytalan vérzés jelentkezhet, ez azonban teljesen normális. A spirál hatékonyságát a felhelyezés után azonnal elkezdi kifejteni, a nemi úton terjedő betegségek ellen azonban nem véd, így erre is fontos odafigyelni, ha új partner lép az életedbe, vagy párodnál fertőzés gyanúja merül fel.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Tájékozódj! – Ha még tanácstalan vagy, hogy melyik fogamzásgátló módszer mellett dönts, olvass utána, milyen lehetőségek közül választhatsz. A weboldalunkon is számos cikket találsz a témában.

Konzultálj orvosoddal! – Ma már többféle spirál közül választhatsz, de mielőtt megvennéd a neked legszimpatikusabbat, egyeztess mindenképp a nőgyógyászoddal. Szükséges lesz egy előzetes szakorvosi vizsgálatra, negatív citológiára. Mindenképp kérd ki orvosod véleményét is arról, milyen fogamzásgátló módszert és készítményt ajánl neked.

Figyelj magadra, és ne félj kérdezni! – A spirál felhelyezésekor orvosod is felhívja majd a figyelmedet, hogy ha bármikor kellemetlen érzést, új panaszt tapasztalsz, ne félj azt jelezni neki. Fontos, hogy ha új tüneteket, kellemetlen érzést tapasztalsz, fordulj mielőbb kezelőorvosodhoz, mindezt függetlenül attól, hogy milyen fogamzásgátlási módszert használsz.

Időzítés – A spirál hosszabb időre, akár 5-7 évre is kényelmes fogamzásgátlási megoldást nyújthat. A felhelyezéskor kapsz egy kis kártyát, amin az eltávolítás javasolt időpontja (általában év és hónap megjelöléssel) is szerepel. Ezt a lapot őrizd meg, de ami még fontosabb, a cseréről ne feledkezz meg! Kérj időben időpontot, és egyeztesd orvosoddal, hogy milyen eszközzel szeretnéd a védekezést folytatni, vagy éppen azt, ha már családot szeretnétek pároddal alapítani.[1]https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/a_spiral_elonyei_es_hatranyai/20180319144207

[2] http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/260156/9780999203705-eng.pdf;jsessionid=EAE7C04A51D130B50B7D0BE0702F10AD?sequence=1