Normális a menstruációm?

2020. december 21.


Gratulálok, nagylány lettél! Könnyen lehet, hogy a te anyukád is így reagált, amikor először jött meg a menstruációd, de te valahogy nem tudtál osztozni vele ebben az örömben... Hiszen annyi rosszat hallottál már róla, hogy az a pár nap csupa kínszenvedés minden hónapban, meg cikinek is érzed ezt az egészet, ráadásul sok helyen még ma is tabutéma. Egyáltalán miért jó a menstruáció? Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakértőnkkel most elmondjuk!

Nos, a menstruáció, illetve annak elmaradása nem csupán arra szolgál, hogy kiderüljön valakiről, hogy terhes. A havi vérzés élettani szabályozása egy rendkívül összetett folyamat: a normális menstruáció azt jelzi, hogy ezek a mechanizmusok gond nélkül végbe tudnak menni nálad, így a vérzésed sokat elárulhat a hormonális egészségedről is. Na de mi az, hogy normális? Ezt magyarázza el szakértőnk, Dr. Babay Lilla.


Dr. Babay Lilla


Mi a menstruáció?

„A menstruáció nem valami kóros állapot, nem betegség, hanem egy természetes folyamat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy beszélj róla, ne kezeld tabutémaként. Amikor menstruálsz, tulajdonképpen az történik, hogy lelökődik a méhnyálkahártyád, amely a ciklus során fokozatosan megvastagodott, felkészülve egy esetleges terhességre. Amennyiben viszont nem következett be a teherbe esés, ideális esetben a petesejt kilökődését (az ún. ovulációt) követő 14. napon jelentkezik a menstruációs vérzés– részletezi Dr. Babay Lilla. „Ha kisebb „vércsomókat” látsz a betéteden, vagy zuhanyzás közben távozni, ne ijedj meg, teljesen természetes, ugyanis a menstruáció nem színtiszta vér: igazából szövettörmelékből, vérből és váladékból áll. A normál menstruációs ciklus legfőbb meghatározói az első menzesz ideje, a ciklus hossza, a vérzés, ideje, a vérzés mennyisége és a menzeszt kísérő tünetek. A vérvesztés átlagosan 30-50 ml. Ha 80 ml feletti a vérvesztés, azt kórosnak tekintjük. Ha úgy érzed, túl gyakran kell betétet vagy tampont cserélned, esetleg sokszor fordul elő, hogy „átázol”, érdemes feljegyezni a cserék gyakoriságát és erről mesélned a nőgyógyászodnak” - teszi hozzá a doktornő.

Mettől meddig tart?

„A menstruációs ciklus átlagosan 28 napos, a ciklus első napja az a nap, amikor először jön meg az adott hónapban. Maga a menstruáció általában 4-7 napig tart. Az első vérzés általában 12-13 éves korban jelentkezik és egészen 48-50 éves korig menstruálnak a nők. Az első menstruációk még rendszertelenek lehetnek, tehát nem kell kétségbe esned, idő kell, amíg „beáll” a szervezeted. Azonban, ha még évek múltán is mondjuk 22 napnál rövidebb vagy 34 napnál hosszabb ideig tart egy ciklusod, akkor érdemes utánajárni, mi lehet a probléma hátterében, mert ezek eltérnek egy normális ciklushossztól” – mondja Dr. Babay Lilla.

„Ha valakinek túl korán jött meg az első menstruációja, mondjuk 10 éves kora előtt, vagy ha már elmúlt 15 éves, de még mindig nem menstruál, vagy megjött neki, de panaszokat okoz, például szerinted egy rendes menstruációt meghaladó a mennyisége, romlást okoz az életminőségben, erős fájdalommal jár vagy kifejezetten rendszertelen, akkor muszáj orvoshoz fordulni!” – hangsúlyozza a szakértő.

Mikre figyelj?

Korábbi cikkünkben már összegeztük, mire érdemes figyelned, ha nőgyógyászhoz készülsz, beleértve a menstruációt is, de Dr. Babay Lilla ismét segít abban, hogy a menstruáció kapcsán miket lehet szükséges még átgondolnod. „Továbbra is javaslom, hogy vezess menstruációs naplót, amiben mindent feljegyezhetsz: hogy hány éves voltál, mikor először megjött, azóta milyen rendszerességgel menstruálsz, és általában hány napig tart? Változik-e a mennyisége, minősége, állaga, erőssége? Milyen mértékű és típusú fájdalmat tapasztalsz egy tízes skálán?” – sorolja a doktornő azokat a menstruációval kapcsolatos tüneteket, amiket különösen fontos lehet figyelned és felírnod.

Tanácsok menstruáció idejére

„A menstruációs higiénia kifejezetten fontos. A betét, illetve tamponcsere előtt minden esetben alapos kézmosás szükséges! Azokon a napokon jobban figyelj a szeméremtested tisztaságára is, akár naponta több alkalommal is megmoshatod pH-semleges készítményekkel, tisztíthatod intim törlőkendővel, de a tiszta víz is tökéletes. A lényeg, hogy ne használj irritáló (pl. illatos) tusfürdőket azon a területen. Amennyiben inkább tampont használsz betét helyett, soha ne hagyd bent a tampont hosszú órákon keresztül: a tampont mindig a gyártó által javasolt időközönként cseréld, jegyezd fel hogy mikor tetted fel, hiszen ez segíthet a tampon esetleges fentmaradásának, elfelejtésének veszélyét csökkenteni. A nem megfelelő tamponhasználat fokozhatja egy súlyos, akár életveszélyes betegség (toxikus shock szindróma, TSS) előfordulását, ezért, ha menstruáció során magas lázad lenne, elesett állapotba kerülnél, hánynál vagy ájulásérzésed lenne, haladéktalanul fordulj orvoshoz!” – emeli ki a nőgyógyász.

Ragaszkodj hozzá! tipp

  • A telefonodon is vezetheted a menstruációs naplódat, hiszen léteznek olyan appok, amelyek alkalmasak erre! Ilyen például a Hölgynaptár, amelynek segítségével egyszerűen nyomon lehet követni a ciklust és egyből látszik, ha valami nincs rendben.