Tavaszi checklist az egészségünkért

2021. február 24.


Hamarosan végérvényesen magunk mögött tudhatjuk a sötét és nyirkos napokat, nemsokára ébred a természet, ezzel együtt a mi téli álmunknak is vége! Ez azt is jelenti, hogy rengeteg teendőnk lesz: tavaszi nagytakarítás – igen, az ablakpucolást is beleértve –, téli gumik cseréje, nagykabátok és egyéb meleg holmik elpakolása… De mi a helyzet saját magunkkal és egészségünkkel? Nézzük, mire érdemes odafigyelnünk, hogy minden tekintetben felkészülten élvezhessük a tavaszi pillanatokat!

Amennyire magától értetődő, hogy lakásunkat, autónkat, kertünket vagy ruhatárunkat felkészítjük a tavaszi hónapokra, annyira nem egyértelmű sajnos, hogy bizony szervezetünkre is ráfér egy alapos „karbantartás” a tél végén. Pedig ahhoz, hogy aktívak lehessünk akkor, amikor végre többet lehetünk kint a szabadban, elengedhetetlen, hogy jó formában legyünk.

Cikkünkben összeszedtünk néhány tennivalót, amelyeket kipipálva sokat tehetünk önmagunkért, mentális és fizikai egészségünk érdekében, amelyre a pandémiás helyzetben nagyobb szükségünk van, mint valaha.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Új napi rutin kialakítása: Egyre hosszabbodnak a nappalok, használd is ki! Akár otthonról végezhető munkád van, akár nem, érdemes végiggondolni, hogyan lehet a legjobban kihasználni azt, hogy tovább van világos. Ez lehet egy könnyű séta a lakóhelyed vagy munkahelyed környékén a munkaórák végén vagy akár ebédidőben.
  • Minden napra egy kis mozgás: Új napirendedbe a séta mellett ne felejts el egyéb, változatos mozgásformákat is beiktatni! És ne aggódj, ha csak napi 20-30 perc jut pár egyszerű gyakorlatra vagy jógára, már azzal is sokat teszel azért, hogy harmóniában légy önmagaddal, jobban érezd magad a bőrödben!
  • Színek a konyhában: Nem, nem a tavaszi lakásátalakítás, nagytakarítás jegyében javaslunk falfestést, hanem arra gondolunk, hogy étkezz színesebben! A tavaszban az a csodálatos, hogy egyre bővül azon zöldségek és gyümölcsök sora, amelyeket lehet frissen is fogyasztani, nem csak mélyfagyasztva, vagy valamilyen módon eltéve. Akár vitaminkalendáriumot is készíthetsz a hűtőre, hogy mindig szem előtt legyen, milyen terményeknek van idénye!
  • Egészségügyi nagygenerál: Ugyan most korlátozottabbak a lehetőségek, azonban rendkívül fontos, hogy ne hanyagold el az éves nőgyógyászati szűréseket! A közel egy éve tartó vírushelyzetnek köszönhetően a legtöbb rendelőben kialakítottak olyan szabályokat, amelyek betartásával minimálisra csökkenthető a fertőzésveszély, de a legbiztosabb, ha felhívod orvosodat és egyeztettek a lehetőségekről! Ugyanígy érdemes érdeklődni például a fogászati vagy bőrgyógyászati rendelésekről is.

További tavaszi, immunerősítő tippekért kattints ide!