Terhesség menstruáció és szoptatás alatt?

2024.01.10.

A lehetséges fogamzásgátlási módszerekről viszonylag sokat lehet hallani, mégis rengeteg a kérdőjel velük kapcsolatban. Melyik hogyan hat? Milyen szempontok alapján válasszunk fogamzásgátlót? Mikor szükséges védekeznünk a nem kívánt terhesség ellen? Teherbe lehet esni szoptatás, vagy menstruáció alatt? Mekkora lehet a teherbe esés esélye védekezés nélkül? Számtalan kérdés van, amelyre igyekszünk megadni a megfelelő választ.

Mennyire vagyunk tájékozottak a fogamzásgátlókkal kapcsolatban?

A Ragaszkodj hozzá! program keretében 2022 őszén végzett, nem reprezentatív kutatásából1 kiderült, hogy számos tévhit kering a fogamzásgátlással kapcsolatban. A felmérés szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy a fiatalok nem jutnak megfelelő tájékoztatáshoz: a válaszadó férfiak közel 50%-a, a nők majdnem 14%-a semmilyen felvilágosítást nem kapott a fogamzásgátlással kapcsolatban a szexuális élet megkezdése előtt. A hiányos tudást legtöbb esetben az online felületekről és szakkönyvekből próbálták megszerezni. A felmérés azt is kimutatta, hogy legtöbben a fogamzásgátló tablettákat részesítik előnyben, ennek ellenére a tablettát szedők közel fele nem tudja pontosan, hogy az mikortól nyújt védelmet, mint ahogy többek között azt sem, hogy a menstruáció vagy a szoptatás alatt lehetséges-e a teherbe esés.

Teherbe lehet esni a szoptatás alatt?

A tejtermelésért a prolaktin hormon felelős, amelynek mennyisége a szülés után jelentősen megnő², a megemelkedett prolaktinszint pedig megnehezítheti a teherbe esést a szoptatás alatt. A hormon mennyisége idővel csökken, csupán a szoptatás alatt növekszik meg, tehát a szoptatás valóban hatással lehet a termékenységre. A teherbe esés valószínűségére hatással bíró másik szempont a termékenység visszaállása. Azoknál, akik anyatejjel táplálják a gyermeküket, a menstruáció a szülést követő 4, de akár 24 hét után is jelentkezhet3. A pontos időpontot befolyásolhatja az is, hogy mennyire gyakran szoptatunk, vagy hogy csak anyatejet kap-e a kisbabánk. Ám ez nem jelenti azt, hogy ebben az időszakban nem lehetünk termékenyek. Vannak ugyanis olyanok, akiknél a szoptatás alatt menstruáció nélkül is van peteérés, így anélkül válnak újra termékennyé, hogy tudnának róla. A szoptatás tehát semmiképp nem nyújt 100%-os védelmet, a teherbe esés esélye védekezés nélkül fennállhat, ezért az anyatejes táplálás ideje alatt javasolt az óvszer vagy a szoptatás alatt is szedhető fogamzásgátló tabletta használata. Szerencsére ezzel a válaszadók nagy része (95,5%) tisztában volt, és csupán 4,1% gondolta azt, hogy a szoptatás védelmet nyújthat a nem kívánt terhesség ellen.

És mi a helyzet a menstruációval?

Terhesség menstruáció alatt? Sokan egyből rávágnák, hogy ez teljesen lehetetlen. A kutatásban részt vevő férfiak közel 30%-a, a nők 11,1%-a is úgy véli, hogy nem lehetséges a teherbe esés a menstruáció során. Rosszul. Ugyanis fontos tudni, hogy bár kicsi az esélye a ciklus elején a fogantatásnak, de nem lehetetlen.

De mégis hogyan fordulhat ez elő? A menstruációs ciklusunk első napjával elindul az úgynevezett follikuláris fázis, amikor a tüszőérést serkentő hormon (FSH – follikulus stimuláló hormon) szintje lassan emelkedni kezd. Ennek köszönhetően megkezdődik a peteérés. A spermiumok pedig akár 7 napig is életképesek maradhatnak a női szervezetben, és ez idő alatt türelmesen várják az érett petesejtet. Ha a ciklus, így a peteérés is rendszertelen, és az ovuláció 14 napnál hamarabb következik be, akkor megeshet, hogy a petevezetőben „találkoznak”, és létrejöhet a megtermékenyítés.

Tehát fontos, hogy ha még nem szeretnénk családot alapítani, a megfelelő védelemről minden esetben gondoskodni kell. Ugyanis, bár kisebb valószínűséggel, de akár a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, ha nem védekezünk az együttlét során.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Védekezzetek a szoptatás időszaka alatt is! Hogy elkerüld a terhességet szoptatás alatt, egyeztess a nőgyógyászoddal arról, hogy milyen fogamzásgátló módszert alkalmazhattok ebben az időszakban. A teherbe esés esélye alacsony ugyan, de nem kizárt, így, ha még nem szeretnétek kistesót, ne bízzátok magatokat a véletlenre.

A menstruáció nem egyenlő a védelemmel! – A terhesség létrejötte menstruáció alatt ritka, de nem lehetetlen. Ha ezeken a napokon sem tudtok egymásnak ellenállni, a megfelelő védekezésről akkor sem szabad megfeledkeznetek!

A védekezés nélküli együttlét minden esetben kockázatos! – Ha még nem szeretnétek kisbabát, mindenképp használjatok valamilyen fogamzásgátló módszert. A Pearl Index jól mutatja, hogy a védekezés nélküli együttlét esetén a teherbe esés esélye egy éven belül 85%, de a megszakított aktus is jelentős kockázattal jár, ebben az esetben 22% a terhesség lehetősége tipikus használat esetén. A naptármódszer sem nyújt megfelelő védelmet, ha nem tökéletes használatról beszélünk. Tipikus naptármódszer alkalmazás esetén 24 %-os a teherbe esés lehetősége egy éven belül.Legyetek akár a kapcsolatotok elején vagy tartósan együtt, a nőgyógyász segítségével megtalálhatjátok a számotokra megfelelő módszert.

[1] A Ragaszkodj hozzá! program a magyarok fogamzásgátlási ismereteire vonatkozó online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2022.10.17. és 2022.11.01.között zajlott a 18 és 45 éves korosztály körében 307 kitöltő részvételével a Typeform.com felületén. A kitöltők 87,9 százaléka nő, a felmérésben résztvevők közül a legtöbben (42,6 százalék) 36 és 45 év közöttiek, és legnagyobb arányban, (48,3 százalék) középiskolai (szakiskola, gimnázium, szakközépiskola) végzettséggel rendelkeznek. Mindemellett az is kiderült, hogy a válaszadók zömében városiak (75,8 százalék), legtöbben házasságban (45,4 százalék), vagy élettársi kapcsolatban élnek (24,2%) A kérdőívet kitöltők 12,1 százaléka férfi, a felmérésben résztvevők közül a legtöbben (38,9 százalék) 36 és 45 év közöttiek, és legnagyobb arányban, (56,8 százalék) középiskolai (szakiskola, gimnázium, szakközépiskola) végzettséggel rendelkeznek. Mindemellett az is kiderült, hogy a válaszadók zömében városiak (77,7 százalék), legtöbben házasságban (32,4 százalék), vagy egyedülállók (29,7 százalék).

2 https://hellobaby.hu/szoptatas-es-termekenyseg/

3 https://gyerekszoba.hu/terhesseg/milyen-hamar-lehet-ismet-teherbe-esni-szules-utan/

Document ID: KEDP/DAFBY6, Lezárás dátuma: 2024.01.08.