Vészeljétek át a pandémiás időszakot – együtt!

2021. április 27.


Folyamatosan marjátok egymást? Vagy éppen alig szóltok egymáshoz, mindenki visszahúzódik a saját kis sarkába? Már több mint egy éve tart a pandémia, és töltünk több időt otthonunkban, összezárva szeretteinkkel. Lehet, hogy az elején jól indult minden, de mára könnyen belefáradhattunk a harmónia fenntartásába. Ne adjátok fel! Ha ezt az egy évet végigcsináltátok együtt, akkor bármire képesek lehettek!

Valami megváltozott

Előfordulhat, hogy egyre inkább magányosnak és elhanyagoltnak érzed magad a kapcsolatodban, noha szinte egész nap együtt, vagy legalábbis egy légtérben tartózkodtok kedveseddel. Vagy szóltok egymáshoz, de annak sosincs jó vége: többet vitatkoztok, mint valaha, mintha a korábbi nagy egyetértést a teljes nézetkülönbség váltotta volna fel. Régebben szívesen átengedtél bármilyen döntést a párodnak, de most azon is képesek vagytok összeveszni, mi legyen a vacsora, vagy mivel töltsétek a hétvégét. Hogy jutottatok el idáig? – merengsz el ezen egyre gyakrabban.

Csak nyugalom! Nincs veszve semmi!

A koronavírus miatti bizonytalanság a legtöbbünket megviseli: korlátozzák az egészségünk érdekében a mozgásunkat, sokan elveszítették az állásukat, vagy azért küzdenek, hogy életben tartsák a vállalkozásukat. Szinte mindenki idegei a pattanásig feszültek már, így egyáltalán nem meglepő, ha az összezártság miatt ti is egyre gyakrabban marakodtok. Talán megijedtél, hogy elmúlt a szerelem, vagy valamilyen helyrehozhatatlan problémával szembesültetek, de az az igazság, hogy a legegészségesebb kapcsolatokban is vannak nehezebb időszakok, ez a mostani helyzet pedig eleve rendkívüli. Fontos azonban, hogy ezt mindkét fél felismerje és beismerje saját magának. A problémák szőnyeg alá söprése ugyanis hosszabb távon teljesen megmérgezi és tönkreteszi a kapcsolatot. Az egyéni sérelmek gyűjtése helyett fontosabb, hogy közösen kezeljétek a kapcsolatotok stresszfaktorait. Dr. Kathryn Smerling, az elismert amerikai család- és párterapeuta szerint[1] az olyan helyezetek, amelyek megterhelnek egy párkapcsolatot, mindenkinél másként jelentkeznek, de ez természetes, hiszen az egyéniségünk is eltérő. A dühkitörések, a figyelmetlenség, a közömbösség, vagy akár az evészavarok is olyan tünetek, amelyek jelezhetik, hogy valami baj van.

Tavaly tavasszal már számos hasznos tanáccsal szolgáltunk nektek, amikor hirtelen arra kényszerült mindenki, hogy több időt töltsön összezárva szeretteivel. Az eltelt egy esztendő fényében újra összeszedtük, mire érdemes odafigyelnetek, hogy továbbra is szeretetben, békében, harmóniában élhessetek együtt!

Ragaszkodj hozzá! tippek[2]

  • Hallgassátok meg egymást!

Talán ez az egyik legnehezebb, hogy elmondja az érzéseit az ember, amikor megsebezve érzi magát. Azonban rendkívül fontos, hogy kimondjátok, mi emészt benneteket! Viszont arra figyelj, hogy amikor megfogalmazod a gondolataidat, ne a másikat vádold, koncentrálj a saját érzéseidre, és azokat mondd el a párodnak. Ügyelj arra is, hogy te se reagálj harciasan, ha a kedvesed mondja el, mit érez, hiszen ezzel egyenes út vezet egy újabb vitához, amely nem segíti a problémák megoldását.

  • Tervezzetek pénzügyek terén is!

Akár közös kasszán vagytok, akár külön osztjátok be a havi bevételeiteket, a pénzügyek megterhelhetik a párkapcsolatot. Ha átmenetileg valamelyikőtöknek nehézségei adódnak a koronavírus miatt (vagy egyéb élethelyzet miatt), fontos, hogy mindketten tudjátok, számíthattok a másikra. Beszéljétek át együtt a havi kiadásokat, állítsatok fel fontossági sorrendet, és nézzétek meg, miről lehet a következő időszakban akár lemondani.

  • Kérjetek szakmai segítséget!

Talán úgy érzitek, már olyan válságban van a kapcsolatotok, hogy egyedül nem tudjátok megoldani, csak azt tudjátok, hogy érdemes harcolni a másikért, vele képzeltétek el az életeteket. Egy szakember kívülállóként objektíven képes a helyzetetekre tekinteni: a megfelelő kérdésekkel, más kommunikációs eszközökkel akár rá is döbbenthet benneteket arra, hogy olykor mennyire csekély dolgokon is kaptok össze, felnagyítva az adott problémákat. Merjetek tehát szakmai segítséget kérni!

  • A közös mozgás közelebb hoz

Itt a tavasz, induljatok rendszeresen sétálni vagy kocogni - de tulajdonképpen bármilyen mozgás segít megtisztítani az elméteket. Ráadásul a semleges környezet is hozzájárulhat ahhoz, hogy átbeszéljétek, ki hogyan érzi magát, és miben szeretne változást. A rendszeres testmozgás pedig felpörgeti az endorfinokat, amely jó hatással lesz a közérzetetekre, és csökkenti a stressz negatív hatásait.

+1 tipp

Az a bizonyos „hogyan tovább” kérdés: Amennyiben úgy érzed, hogy az utóbbi időben akadnak súrlódások, de továbbra is kedveseddel tudod elképzelni az életedet, akkor bátran beszélj neki érzéseidről, akár a családalapítás témáját is szóba hozva. Ugyanis könnyen lehet, hogy ő is érzi a feszültséget, de nem mer rákérdeni a legrosszabbtól tartva. Nyugtasd meg, hogy tisztában vagy az egész pandémiás helyzet abszurditásával, de csakis vele tervezel a továbbiakban is, s hiszel abban, hogy együtt átvészelitek ezt az időszakot.[1] https://www.womenshealthmag.com/relationships/a35813954/stress-in-relationships/

[2] https://www.womenshealthmag.com/relationships/a35813954/stress-in-relationships/