Babavárás petevezeték-elzáródás diagnózissal? Nem lehetetlen!

2022.06.28.

Kedveseddel már több hónapja sikertelenül próbálkoztok a kisbabával, így eljött az ideje egy alapos kivizsgálásnak, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben. De mi a teendő, ha a diagnózis: petevezeték-elzáródás? Mielőtt teljesen elkeserednél, hogy nem is lehet már kisbabád, jobb, ha tudod, hogy a probléma jó eséllyel orvosolható. A fizikai akadályok elhárítása után minden lehetőség adott lehet számotokra, hogy szülőkké váljatok.

Mit jelent a petevezeték-elzáródás, és mi okozza?

A petevezeték egy páros szerv, amely a petefészket köti össze a méhhel. A tüszőrepedést követően a hímivarsejteknek el kell jutniuk a méhnyakig, onnan pedig a méhen át a petevezetékig, hogy ott a „legrátermettebb” összeolvadjon a tüszőrepedéskor kiszabadult petesejttel. A megtermékenyült petesejt a petevezetéken keresztül jut el a méhbe, ahol beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Előfordulhat azonban olyan fizikai akadály, amely megakadályozza a megtermékenyítést, vagy azt, hogy a petesejt bejusson a méhbe. A petevezeték-elzáródást okozhatja többek között korábbi gyulladásos megbetegedés vagy fertőzés, ciszta, endometriózis, de hormonális okok is állhatnak a háttérben.

Megelőzhető a petevezeték-elzáródás?

Mivel az elzáródott petevezetékért korábbi fertőzés vagy gyulladás, illetve nemi úton terjedő betegségek is felelőssé tehetők, így kellő odafigyeléssel mi is tehetünk azért, hogy a megelőzhető petevezeték-elzáródást elkerüljük. Ha nem élünk még tartós párkapcsolatban, az együttlétkor használjunk óvszert, amellyel védekezhetünk a nemi úton terjedő betegségek ellen. Ha uszodában vagy strandon vagyunk, fürdés után a vizes alsónkat mihamarabb cseréljük szárazra. Ha a pancsolás idején épp menstruálunk, a tampont azonnal vegyük ki fürdés után és gyakran cseréljük azt. Használjunk fertőtlenítő törlőkendőt a nyilvános mosdók tisztítására, de ha megoldható, inkább ne üljünk rá az ülőkére. A rendszeres szűrővizsgálatokkal, a kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozással pedig sokat tehetünk az egészségünkért, ezért ezekre is ajánlott különösen odafigyelni.

Melyek a petevezeték elzáródás tünetei és mik a lehetséges kezelési módok?

Mivel a petevezeték-elzáródásnak[1] nincsenek jellegzetes tünetei, ezért miután az orvos kizárta az egyéb okokat, célzott vizsgálattal – ultrahanggal, röntgennel, laparoszkópiával vagy tükrözéssel – diagnosztizálja a betegséget. Az elzáródás lehet egyoldali, de előfordulhat kétoldali petevezeték-elzáródás, mindkettő lehet átmeneti, vagy súlyosabb esetben akár végleges is. Ha az elzáródás mértéke vagy típusa lehetővé teszi, gyakran már a vizsgálat során is megszüntethető az, de amennyiben ez helyben nem orvosolható, akkor a műtét nyújthat megoldást a problémára.

Elzáródott petevezeték mellett terhesség?

Igen, lehetséges! Ha nem vagy még 35 éves, akkor egy év sikertelen próbálkozás után – 35 év felett 6 hónap után – érdemes felkeresnetek pároddal egy meddőségi specialistát, hogy mindkettőtöknél megvizsgálják, mi gátolhatja a fogantatást. Előfordulhat, hogy a sikertelenség hátterében petevezeték-elzáródás áll, de nagyon fontos, hogy ebben az esetben se keseredjetek el! Lehetséges, hogy a diagnózis elsőre ijesztőnek tűnik, de jó, ha tudod, hogy a betegséggel nem vagy egyedül. Gyakrabban fordul elő ugyanis, mint ahogy azt gondolnád, és az esetek nagy részében jó eséllyel elhárítható a teherbe esést nehezítő fizikai akadály. Számos megoldás létezik arra, hogy újra átjárható legyen a petevezeték, és megfoganhasson a kisbabátok.

Ne mondj le a kisbabáról akkor sem, ha kétoldali petevezeték-elzáródásról van szó!

Ha a te esetedben kétoldali petevezeték-elzáródásról van szó, és természetes úton nem sikerülhet a fogantatás, választhatjátok az IVF (in vitro fertilizáció) kezelést, közismertebb nevén a lombik programot. A többlépcsős program során a leszívott, laboratóriumi körülmények között megtermékenyített petesejtet beültetik a méhüregbe, a sikeres kezelés után pedig ti is izgatottan készülhettek a babavárásra.

Milyen veszélyei vannak a petevezeték-elzáródásnak?

Az elzáródott petevezeték nemcsak a meddőségért lehet felelős, de akár méhen kívüli terhességet is okozhat. Ha a spermium átjut az elzáródáson, és megtermékenyíti a petesejtet, de a megtermékenyült petesejt nem jut át a fizikai akadályon, és a petevezetőben történik meg a beágyazódás, akkor bekövetkezhet a méhen kívüli terhesség. Ennek tünetei hasonlóak a normál várandósághoz, ám a veszélyes állapotot jelezheti: a vérzés, éles, szúró hasi fájdalom, esetleg ájulás. Ezek utalhatnak egy komoly hasüregi vérzésre is, amely akár éltveszélyes is lehet, ezért minél hamarabb fel kell keresni a nőgyógyász szakorvost, aki ultrahang vizsgálattal kideríti, mi okozza a panaszokat.

Nem vagy egyedül a problémáddal!

A petevezeték-elzáródás viszonylag sok nőt érint, ezért nagyon fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül a problémáddal! Ez már önmagában segíthet egy kicsit a diagnózis feldolgozásában, illetve abban is, hogy sok kérdésedre választ kapj. Sok csoport van ugyanis, ahol a petevezeték-elzáródás témában gyakori kérdéseket tesznek fel egymásnak azok, akik szintén ebben a helyzetben vannak, amiben ti is. Számos sikersztorit olvashatsz, különböző tapasztalatokkal ismerkedhetsz meg, sőt, olykor hasznos tanácsokat is kaphatsz arra vonatkozóan, hogyan küzdj meg a betegség lelki részével. Ám nagyon fontos tudni, hogy minden eset más és más, így nem biztos, hogy a nálad ugyanaz a módszer lesz hatásos, mint másnál. A kérdéseidre a legpontosabb választ az orvosod adja meg, valamint a személyre szabott, szükséges kezelési módot is ő tudja megválasztani.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Kérj bátran segítséget! – Ha eltelik az egy vagy fél év, és nem jön a baba, ne várjatok tovább az orvos felkeresésével. Ha tudjátok mi a probléma, könnyebb megoldást találni rá, minthogy a diagnózistól való félelem miatt inkább elodázzátok a vizsgálatot.

Légy nyitott az egyéb megoldásokra! – Mindannyian azt szeretnénk, hogy a fogantatás gond és minden beavatkozás nélkül megtörténjen. Sajnos azonban nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy azt mi elképzeltük. Szerencsére már nagyon sok módszer és beavatkozás létezik arra, hogy családdá válhassatok! Legyetek nyitottak, tájékozódjatok, hogy számotokra mi a legideálisabb megoldás.

Türelem és támogatás – Előfordulhat, hogy a várt terhességig hosszabb idő telhet el. Bizonyos beavatkozások, például a lombikprogram előtt felkészítő kezelések is szükségesek lehetnek, amelyek szintén időigényesek. Mindig gondoljatok a célra, és egymást támogatva menjetek végig ezen az úton!

Te is segítheted a fogantatást! – Orvosoddal konzultálva az előtöltött injekciós tollal, amely olyan hormont tartalmaz, amely szinte megegyezik a szervezetedben található FSH-val (follikulus stimuláló hormon) hormonnal. Az FSH kiemelt szerepet játszik a fogantatásban, mivel a petefészkekben a petesejteket tartalmazó tüszők növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges, így a lombik baba program során is hatékony segítséget nyújthat.[2][1] https://www.hazipatika.com/eletmod/meddoseg/cikkek/a_petevezetek-elzarodas_kezelese

[2] https://www.webmd.com/drugs/2/drug-6296/urofollitropin-fsh-injection/details