Endometriózis férfi szemmel III.: Te + én + endometriózis, az már három?

Hogyan segítsd párodat, ha endometriózistól szenved? Ez a komoly fájdalommal járó betegség óhatatlanul is harmadik félként jelenik meg egy párkapcsolatban. Mindenre rányomhatja a bélyegét… Nem akar most összebújni, le kell mondani programokat, elhalasztjuk a kirándulást. Értetlenség, kétségbeesés, tehetetlenség lesz úrrá rajtad? Írásunkban azon férfiak érzéseivel foglalkozunk, akiket közvetlen közelről érint az endometriózis, és segítünk abban, hogy mit tehetnek kapcsolatuk harmóniájáért!

„Miért pont mi?”

Tör felszínre a kérdés újra és újra a férfiak fejében, ha párjuk endometriózisban szenved. Ez a betegség ugyanis nem csupán a hölgyeket, de a pár férfi tagját is érinti, sokszor komoly megpróbáltatások elé állítva a kapcsolatot. Az endometriózis a fájdalom miatt kihathat a szexuális élet minőségére is (erről szóló cikkünket itt olvashatod), ami párkapcsolati gondokhoz vezethet. Az erős fájdalom miatt sokaknak okoz gondot az alvás is, így az ingerlékenység, a türelmetlenség és a gyengeség is csatlakozhat az amúgy is kellemetlen tünetek mellé. Tanácstalanság és elkeseredés kíséri a férfiak gondolatait, hiszen ugyan nem közvetlenül érintettek e betegségben, ám a tünetek terhét megosztják kedvesükkel életük során.[1]

Ha pedig a pár nem tud együtt megküzdeni a nehézségekkel, az szakításhoz, váláshoz is vezethet, így az érintett nő ráadásul fontos lelki támasztól esik el a betegséggel való küzdelem során.[2] Ugye te sem szeretnéd, ha mindez bekövetkezne? Közben még a saját lelkiismeretfurdalásoddal is viaskodsz, ha a saját problémáiddal foglalkozol? Tudjuk, nem egyszerű, de az alábbiakban összeszedtünk néhány tanácsot, amelyek segíthetnek abban, hogy a helyére tudd tenni az érzéseid. Hiszen, ha te képes vagy reálisan kezelni a helyzetet, akkor az pozitív hatással lehet rád, mindkettőtökre és az egész kapcsolatotokra!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Őszinte kommunikáció: Legyél teljesen őszinte és biztasd erre párodat is! Lehet, hogy eleinte nehéz lesz számára megnyílni, de ha érzi, hogy mellette állsz, támogatod, és biztonsággal kitárulkozhat a betegsége kapcsán, az nagyon komoly lépés a megoldás irányába. Fontos, hogy beszéljetek egymással, hogy kedvesed meg tudja fogalmazni, mi fáj, hol fáj, hogy fáj, el merje mondani, mire vágyik, mi esne jól neki, te pedig merj kérdezni, hiszen azáltal tudod átérezni vagy elképzelni, min megy keresztül. Kommunikáció nélkül egyik fél sem tudja, mi történik pontosan, mit utasít el a nő: a férfit vagy a fájdalmat?[3] És hidd el, ha nem akar összebújni veled, az nem azért van, mert nem kívánna, nem szeretne téged, csak éppen most nem esik jól neki az a fajta testi kontaktus.
  • Türelem, türelem, türelem! Időbe telhet, mire megszületik a diagnózis és az is, míg a megfelelő kezelés hatni kezd. Ne siettesd a folyamatot! Ugyanakkor legyél partner a lehetséges kezelési módszer kiválasztásában, kérd az orvost, hogy neked is részletesen magyarázza el párod állapotát és a megoldási, kezelési lehetőségeket.
  • Az arany középút! Ne hanyagold el a problémát, de azt se hagyd, hogy elhatalmasodjon feletted és közös életeteken! Tapasztald ki, kedvesed mire vágyik azokon a napokon, amikor elhatalmasodik felette a betegség. Találd meg a megfelelő arányokat, de sose ess túlzásba, mert ugyanolyan kártékony lehet, mint a figyelmetlenség.
  • Figyelj magadra is! „De hol vagyok én ebben az egészben?” Kérdezheted joggal, hiszen neked is lehetnek problémáid. Így amellett, hogy lesed párod minden kívánságát, magadról se feledkezz meg! A férfiak számára sokszor okoz nehézséget az érzelmek kifejezése, de fontos, hogy a megoldás keresése közben saját érzéseiddel is tisztában legyél![4][1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279500/

[2]https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/05/05/endometriozis_fajdalom_es_szexualitas_kerdesek_es_lehetosegek

[3]https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/05/05/endometriozis_fajdalom_es_szexualitas_kerdesek_es_lehetosegek

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279500/