Folsav és a fogantatás

Ha a gyermekvállalás már téma köztetek a pároddal, akkor nagy valószínűséggel hallottál a folsavról és annak jótékony hatásairól. De pontosan mi is ez a vitamin, miért fontos, és miért érdemes egyáltalán foglalkozni vele?

A folsav is azok közé az anyagok közé tartozik, melyek rendkívül jótékonyan járulnak hozzá az egészséges fogantatáshoz és terhességhez. Emiatt érdemes már a gyermekvállalás tervezgetése előtt elkezdeni odafigyelni arra, hogy a megfelelő mennyiséget vidd be a szervezetedbe belőle[1]!

De mi is ez az anyag? A folsav egy vitamin, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért szükséges a táplálékkal történő bevitele. Természetes úton például leveles zöldségekkel, májjal, teljes kiőrlésű gabonákkal, illetve citrusfélékkel vihető be a szervezetedbe[2].

Fogantatáskor és a gyermek egészséges fejlődéséhez pedig elengedhetetlen! Szerepet játszik a sejtosztódásban, részt vesz az anyai szövetek növekedésében és a normál aminosav-szintézisben, hozzájárul a normál vérképződéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A kiegészítő folsav-bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

Fontos azonban tudni, hogy természetes módon, étkezéssel ritkán lehetséges az elegendő mennyiséget bevinni szervezetünkbe, így minden babát tervező nőnek érdemes folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt szednie. Manapság szerencsére már számos lehetőség közül választhatunk – köztük például olyan különleges étrend-kiegészítőt, mely a folsav mellett mio-inozitot is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az egyes biológiai rendszerekben. Az étrenddel felvett és a szervezet glükózból előállított mennyisége azonban nem elegendő, pótolni kell.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Légy tudatos! Szervezeted fel kell készíteni a fogantatásra és a várandósságra egyaránt. Törekedj az egészséges étrendre, a tápanyagban gazdag ételek és természetes alapanyagok fogyasztására, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgásra is!
  • Nézelődj! Érdemes körbenézni a fogantatás tervezésének időszakában, hogy milyen étrend-kiegészítők érhetők el, amelyek segítenek a szervezeted számára, az ilyenkor megnövekedett szükséglet kiegészítésére. Járj utána, milyen ásványi anyagokra és vitaminokra érdemes odafigyelni! Ezen az oldalon például további ötleteket találhatsz!
  • Kérdezz! Amennyiben pároddal a közeljövőben kisbabát terveztek, mindenképpen javasolt kikérned nőgyógyászod véleményét és javaslatát, akár az étkezés és az étrend-kiegészítők kapcsán is.[1] https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy#1

[2] https://www.verywellfamily.com/folic-acid-for-female-and-male-fertility-1959878