Gyermekvállalás: biztos, hogy mindenre odafigyelsz? Teszteld tudásod!

2021. március 29.


Babát terveztek? A gyermekvállalásra tanácsos időben elkezdeni felkészülni, mind fizikailag, mind pedig lelkileg. Meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy hamarosan már másodmagadért felelsz, ezért szervezetedre is érdemes a megszokottnál több figyelmet szentelned. Te mennyire vallod magad tudatosnak e témában?

A családbővítés első gondolatától fogva érdemes jó néhány szempontra gondot fordítanotok. Már az első próbálkozásoktól kezdve számos területen lehettek tudatosak: érdemes odafigyelni például az étkezési szokásokra és a szervezet feltöltését segítő étrend-kiegészítőkre, a káros szokások lehetőség szerinti elhagyására, a testmozgásra, na és persze az egészséges szexuális életre. Emellett nem elhanyagolható szempont a pozitív mentális állapotra és az optimista gondolkodásra való törekvés sem. Idesorolandó a pároddal való harmonikus, szeretetteli kapcsolat folyamatos gondozása és fenntartása, illetve a mindennapi pozitív apróságok jelenlétének megőrzése is. Elgondolkodtál már azon, hogy te és kedvesed mit tesztek meg azért, hogy a közeljövőben sikeresen megfoganjon a kisbabátok?


A továbbiakban felteszünk neked egy-egy kérdést, azzal kapcsolatban, hogy mennyire készülsz tudatosan a fogantatásra. Nincs más dolgod, mint választ adni aszerint, hogy melyik a legjellemzőbb rád, és összeszámolni, hogy az a., b. vagy c. válaszokból jelöltél-e be többet.

 • Egyeztettél a nőgyógyászoddal arról, hogy kisbabát terveztek?
  a. Igen, már át is beszéltünk minden lényeges pontot vele. Sok olyan információval ellátott az orvosom, amelyekről nem is nagyon hallottam korábban, de így még magabiztosabban vágtunk bele a dologba a kedvesemmel. Online konzultáció keretében pedig bármikor hívhatom, ha kérdésem lenne.
  b. Már említettem neki, de még semmi konkrétról nem egyeztettünk.
  c. Nem, erre még nem került sor.
 • Milyen gyakran fogyasztasz zöldséget, gyümölcsöt?
  a. Nem hiányozhatnak az étrendemből a lédús gyümölcsök és a ropogós zöldségek!
  b. Nagyjából odafigyelek a helyes étkezésre. Zöldséget, gyümölcsöt is szoktam enni, de olykor-olykor nem tudok ellenállni a hamburgernek, pizzának vagy éppen a kólának.
  c. Nem annyira foglalkozom azzal, mit fogyasztok. Megeszem, ami jól esik, persze azért néha salátázom is.
 • Nőgyógyászoddal szóba kerültek az olyan, a kiegyensúlyozott táplálkozást támogató étrend-kiegészítők, amelyekből a szervezet hiánya vagy alacsony szintje miatt fokozott bevitelre van szükség, mint például a mio-inozit?
  a. Átvettük ezt a témát is az orvosommal. Amivel csak lehet, igyekszem elősegíteni a fogantatást, és ehhez hozzátartoznak az étrend-kiegészítők is.
  b. Még nem kezdtem el szedni semmit, de elgondolkodtam már rajta. Ezt a témakört is felírom magamnak, hogy amikor megyek a nőgyógyászomhoz beszélgetni a babavállalásról, ezt se feledjem.
  c. Egyáltalán nem is jutott eszembe ez a lehetőség.
 • Tudtad, hogy léteznek olyan komplex készítmények, amelyeket már a várandósság előtt, a tervezés fázisában is szedhetsz, sőt a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szoptatás végéig javasolt az alkalmazásuk?
  a. Olvastam róla és a nőgyógyászom is felhívta a figyelmem arra, hogy bizony a sima hétköznapokra szánt vitaminokkal, vagy szimplán csak a változatos étrenddel nem tudom biztosítani azt a mennyiségű és azt a fajtájú vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyre a szervezetnek ilyenkor szüksége van.
  b. Már olvastam ilyesmit, de utána fogok járni jobban a témának.
  c. Létezik ilyen?
 • Mennyire vagy a szenvedélyeid rabja? Próbálod elhagyni a rossz szokásaidat?
  a. Természetesen! Semmi alkohol, semmi dohányzás! A kávé- és cukorbevitelemet is igyekszem csökkenteni.
  b. Alkoholt nem iszom és nem is dohányzom, de kávé, esetleg energiaital sokszor lecsúszik, és mindig van a közelemben nassolnivaló.
  c. Sajnos nehéz átalakítanom a szokásaimat… Esténként gyakran iszogatunk egy-egy pohár bort a párommal, és pizzát is elég sokszor rendelünk vacsorára.
 • Mi a helyzet a szexuális életetekkel, az intim együttlétekkel?
  a. Igyekszünk továbbra is egymással foglalkozni, elengedni a teljesítménykényszert.
  b. Próbálunk lazán hozzáállni a dologhoz, de mégis inkább kicsit feladatnak éljük meg az együttléteket. Nézegetjük az ovulációs naptárt is.
  c. Azt hiszem, rágörcsöltünk a dologra. Együttléteinket szinte már csak „babagyártó projektnek” lehet nevezni...
 • Hiszel abban, hogy minden fejben dől el?
  a. Igen, annak ellenére, hogy már egy ideje próbálkozunk, továbbra is teljesen pozitív vagyok! Az optimista gondolkodással többre juthatunk.
  b. Igyekszem pozitív maradni, és azt mantrázni, hogy sikerülni fog, de akadnak rosszabb pillanatok, amikor eluralkodik rajtam a bizonytalanság.
  c. Valahogy nehezemre esik már optimistának lenni, pedig tudom, hogy sokat számít.
 • Odafigyelsz a mindennapi apróságokra, a másik felé történő apró gesztusokra, a kis kedvességekre?
  a. Igyekszem a kis dolgokra is gondot fordítani. Vidámság, meghittség a hálóban, rend az életünkben, randik a párommal – ezek mind fontosak.
  b. Próbálok ezekre is odafigyelni, de azért nem viszem túlzásba. Persze van, amire több figyelmet is fordíthatnék.
  c. Szerintem ezek kevésbé számítanak, nem fektetek rájuk nagy hangsúlyt a mindennapokban.


Amennyiben az a. válaszlehetőséget jelölted meg legtöbbször:
Gratulálunk! Te aztán igazán tudatos vagy, nincs olyan terület, amire ne figyelnél oda.

Tudatosan és nagy odafigyeléssel készülsz a babára. Már a tervezgetés és az előkészületek fázisában is elővigyázatos és figyelmes vagy. A testi-lelki felkészülés minden területén próbálsz pozitív hatást gyakorolni a mihamarabbi fogantatásra, sok apróságra odafigyelsz. Érdemes lehet megkérdezned a nőgyógyászodat, hogy ő milyen esetleges további életmódbeli változtatásokat tart szükségesnek. Csak így tovább!


Ha a b. válaszra esett legtöbbször a választásod:
Van még hova fejlődni, de ne aggódj, így is nagyon tudatos vagy. Csak pár dologra szükséges kicsit jobban odafigyelned!

Bár a babára való testi-lelki felkészülés és a fogantatás elősegítésének számos területére odafigyelsz, vannak azonban az előkészületnek olyan aspektusai, melyekre érdemes lehet még nagyobb hangsúlyt fektetni. Próbálj mindennek utánajárni és jobban odafigyelni azokra a részletekre, melyekkel elősegítheted a mihamarabbi fogantatást. Ennek legegyszerűbb módja, ha minden létező kérdést feljegyzel, ami csak eszedbe jut, és átbeszéled a kezelőorvosoddal.


A legtöbb c. válasz esetén:
Van még néhány szempont, amire nem árt odafigyelni, de nyugodj meg és összpontosíts!

Bár igyekszel tudatosan készülni a fogantatásra és a gyermekvállalásra, van még jó pár olyan terület, mellyel érdemes foglalkozni. Lehetnek még olyan elemei a mindennapi rutinodnak, melyeket tanácsos megváltoztatni vagy éppen felvenni. A plusz odafigyelés és tudatos magatartás pedig nem is olyan nehéz! Számos olyan apróságot lehet bevezetni a mindennapokba, melyekkel elősegítheted a mihamarabbi fogantatást. Ha kételyeid vannak, mit kellene még tenned, fordulj bizalommal a nőgyógyászodhoz, aki segít abban, miként támogathatod a szervezetedet, hogy mielőbb megfoganjon a kisbabátok!


További hasznos információkat találhatsz ide kattintva!