Hasonlóságok és különbözőségek

2023.11.17.

Az ellentétek vonzzák egymást – tartja a mondás. De valóban így van? Tudunk kiegyensúlyozott kapcsolatban élni valakivel, aki szöges ellentéte annak, amilyenek mi vagyunk? Milyen különbözőségek merülhetnek fel egy kapcsolatban és hogyan tudjuk ezeket kezelni? Dr. Piczkó Katalin pszichiáter, párkapcsolati szakértő segítségével egy újabb érdekes témát járunk körbe.

Míg a kapcsolat elején, azaz az idealizálás szakaszában[1] inkább a hasonlóságokra fókuszálunk, ezek vannak előtérben, addig a különbözőségeknek ebben a fázisban nem tulajdonítunk jelentőséget. Ezek jellemzően az összeköltözés és együttélés során, azaz a démonizálás szakaszában törnek a felszínre. Először leginkább a szokásokban mutatkoznak meg, hogy milyen ceremóniával lépünk be a lakásba, levesszük-e a cipőnket, hogy kinek mit jelent a rend, hol kezdődik a rendetlenség, minek hol van a helye a lakásban, vagy, hogy ki mit szokott csinálni úgy általánosságban.

Az, hogy a különbözőségekre hogyan reagálunk, sok mindentől függ. Például, aki birtokolni szeretné a másikat, az csak úgy érzi jól magát, ha ugyanazt gondolja és ugyanazt csinálja a párja is, mint ő maga. Lételeme, hogy minden percben egyetértsen vele a másik. Abban a pillanatban, ha valamiben eltér a másik véleménye, felmerül a gondolat: „te nem is szeretsz igazán”. Létezik erre egy fogalom: ragadozó ölelés. Ez pedig szorosan összefügg azzal, hogy saját magunkat mennyire fogadjuk el. Ha csak akkor érezzük jól magunkat, ha a másik folyton megerősít, az egy belső bizonytalanság, ami miatt egy külső kontrollt akarunk gyakorolni.

„Ebben a helyzetben fontos látni, hogy nem mindig az a jó, amit én gondolok, hanem különböző szemüvegek vannak. Ennek valóban nagyobb része az, ahogy én látom a dolgokat, aszerint cselekszem, amilyen mintákat hozok otthonról. Sok esetben az is kérdés, hogy ezekkel a mintákkal azonosulunk, vagy épp ellenkezőleg, pont nem szeretnénk követni. Ez kijelöl egy utat, de a fontos, hogy megtaláljuk, kinek hol van ebben az optimális szint. Ebben a helyzetben vagy ismétlődnek a konfliktusok, vagy megegyezünk és kialakítunk új, közös szokásokat. Előtérbe kerül a „MI”: mi hogy látjuk, mi hogy képzeljük el” – mondta dr. Piczkó Katalin.

Miben jelentkezhetnek különbözőségek a kapcsolaton belül?

Például a működésmódban vagy az igényekben. Mikor a pár egyik tagja gyors, a másik lassú. Vagy az egyik fél nyitott, társasági ember, a másik pedig zárkózott. Ebből adódóan mások lehetnek az igények és szükségletek: míg a pár egyik tagjának fontos a változatosság és hétvégén imád jönni-menni, addig a másik nyugalmat szeretne, fontos számára a biztonság, csak változatlan környezetben tud töltődni.

Számos, kapcsolatban élő pár tapasztalhatja, hogy az értékrendben is gyakran előfordul különbözőség. Ez általában a gyermeknevelés során jön elő. Ki mit gondol a gyermeknevelésről? Hogyan érvényesítsük az elképzeléseinket például abban, hogy a gyermek lefekvés előtt fogat mosson vagy hogy időben kerüljön ágyba? Milyen eszközökkel érjük el például azt, hogy a „muszáj” dolgok is meglegyenek? Előfordulhat, hogy erről nagyon másképp gondolkodunk, azt viszont fontos tudni, hogy a gyerekek pontosan megérzik, ha a nevelési kérdésekben „hézag” van a szülők között, amelybe ők nagyon be tudnak furakodni.

Meddig tud működni egy kapcsolat, ha különbözőek vagyunk?

Sokszor egészen más személyiségű, eltérő igényekkel rendelkező emberek is tudnak jól együtt élni. A kérdés inkább az, mennyire tudjuk elfogadni, hogy a másik eltérő módon működik, máshogy dolgozza fel a történteket, másképpen reagál, más filmeket szeret nézni vagy éppen mit csinál a szabadidejében.

„Hogy mikor vagyunk a legelfogadóbbak? Akkor, ha saját magunkkal rendben vagyunk. Mikor vagyunk kritikusak? Akkor, ha legbelül saját magunkat sem fogadjuk el. Hogy egy nagyon találó gondolatot idézzek Virginia Satir-től: »A hasonlóságaink alapján találkozunk, de a különbözőségekből tanulunk« - tette hozzá dr. Pickó Katalin.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Elmúlik a lila köd? Ez természetes! – Míg a kapcsolat elején mindenben egy rugóra jár az agyatok, ugyanazt szeretitek vagy ugyanazt gondoljátok valamiről, az idő előre haladtával egyre több olyan dolog bukkanhat fel, amiről eltér a véleményetek. Ezt teljesen normális, nem kell megijedni tőle! Inkább törekedjetek a közös szokások kialakítására, így elkerülhetitek a konfliktusokat.

Ellentétek vonzzák egymást? – Akár így is lehet! Két teljesen különböző ember is élhet boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban. Hogy mi a titok? Az, hogy mennyire tudjátok elfogadni egymást. Ehhez viszont nélkülözhetetlen, hogy saját magatokat is elfogadjátok olyannak, amilyenek vagytok. Nagyon fontos a szeretet, tolerancia és a kommunikáció!

Könyvajánló/Javasolt szakirodalom

  • Vera F. Birkenbihl: Kommunikációs gyakorlatok
  • Esther Perel: Affér
  • Szeretetkert/ Milyen jövő vár a párkapcsolatunkra? – Piczkó Katalin
  • A függőségtől az intimitásig – Pál Ferenc
  • Tanulom magam – F. Várkonyi Zsuzsa

Document ID: KEDP/DAE9RG, Lezárás dátuma: 2023.10.25.[1] https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas/parkapcsolat-az-ido-tengelyen-431