Ne hagyjátok, hogy elfogyjanak a szavak!

2022.10.06.

A kapcsolat elején a beszélgetések segítenek abban, hogy jobban megismerjétek egymás, vagy épp ellenkezőleg, az is hamar kiderülhet, hogy nem passzoltok össze. Ha már egy ideje együtt vagytok, akkor viszont előfordulhat, hogy a nagy csacsogásokat a nagy hallgatások váltják fel, vagy a kommunikáció a legszükségesebb dolgokra korlátozódik. Ilyenkor jól jön néhány izgalmas téma, amely újra beindítja a beszélgetést. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 olyan kérdést, amelyek mind a kezdő, mind pedig a gyakorló párkapcsolatban élőknek segítséget nyújtanak a fesztelen csevegéshez.

A beszélgetés jelentősége

A párkapcsolat minden szakaszában nagyon fontos, hogy tudjunk egymással – őszintén – beszélgetni. Míg az elején órákat tudunk csacsogni mindenről, később már alig-alig esik szó másról, mint az aznap történtekről. Vagy túlságosan fáradtak vagyunk a mélyebb kommunikációhoz, vagy annyi mindenen jár az agyunk, hogy nem is vesszük észre, hogy a másiknak jól esne egy kiadós, mély eszmecsere. Az ilyen jellegű beszélgetések azonban nemcsak azért fontosak, hogy a problémákra megoldásokat találjunk, hanem azért is, hogy fenntartsák az egymás iránti érdeklődést és megelőzzék azt, hogy a kapcsolat felszínessé válhasson.

Mikor miről beszélgessünk?

A kapcsolat kezdeti szakaszában a kérdések főleg arra irányulnak, hogy megismerjétek egymást. Bizonyos témák segítenek abban, hogy el tudjátok dönteni: együtt vagy épp külön folytatjátok. Az ismerkedésben segíthetnek azok a kérdések, amelyek segítségével megtudhatjátok:

1.Kinek mi a hobbija, érdeklődési köre? – Szerencsés esetben számos közös pontot találtok, így nincs más hátra, mint a következő randi szervezése. Ha pedig más-más dolog köt le titeket, keressetek olyan időtöltést, amelyben mindketten komfortosan érzitek magatokat.

2.Ki hogyan tud feltöltődni? A tengerpart vagy a sziklamászás jelenti számára a kikapcsolódást? – Nem mindegy, hiszen egyáltalán nem pihentető a vízparton sütkérezni, miközben épp a túrázáson jár az eszünk. A kapcsolat elején szeretnénk a másik kedvében járni, ám hosszú távon nem biztos, hogy mindig szívesen kötünk majd kompromisszumot. Ezért érdemes ezt is előre tisztázni, és így szervezni a programokat.

3.Ki, mivel foglalkozik és vannak-e jövőbeni céljai? – Imponáló lehet, ha olyan valakivel kezdünk párkapcsolatot, aki tudja, mit szeretne és azt is, hogy ezt hogyan érheti el. Nem az a fontos, hogy milyen nagy tervei vannak a másiknak, hanem az, hogy ebbe képes-e energiát fektetni. Ez sok minden elárulhat a kiválasztottadról.

4.Kinek, mit jelent a párkapcsolat? – Kislányként vagy kisfiúként biztosan mindenki elképzelte, hogy milyen társ lesz majd mellette. Ha azonosak az értékrendek, ha mindkettőtöknek ugyanazt jelentik a családi szerepek, az egyenes út lehet egy kiegyensúlyozott kapcsolat felé.

5.Intimitás, szexualitás – Egy kapcsolatban nagyon fontos kérdés a szexualitás is. Lehetséges, hogy nem az első randin lesz ez a beszédtéma, de mindenképp érdemes már a kapcsolat korai szakaszában tisztázni az igényeket, kinek mi a fontos az intimitásban.

Ha már egy ideje együtt vagytok, szóba kerülhetnek komolyabb témák is. Ezek a beszélgetések[1] segíthetnek egymás viselkedését, szokásait megérteni, összeköltözésnél zökkenőmentesebbé tehetik a kezdeti összecsiszolódást, ha pedig családot terveztek, már jó előre tudjátok tisztázni a gyermekneveléssel kapcsolatos nézeteiteket.

6.Gyermekkor, meghatározó múltbéli események? – Valakinek nem jelent gondot magáról beszélni, van, aki azonban nehezebben nyílik meg. Ha már kialakult a bizalom és úgy látjátok, ez egy komoly kapcsolat, az ilyen témájú beszélgetések segítenek még közelebb kerülni egymáshoz.

7.Kié a konyha? – A közös otthon számos izgalmas és új kérdést vethet fel. Ez lehet az egyik. Hiszen a közös főzés remek program lehet, de az is előfordulhat, hogy kedvesed nem szereti, hogy te is ott lábatlankodsz, mikor a vacsorát készíti. Kárpótlásként azonban a kedvenc ételeddel vár majd téged, mikor hazaérsz.

8.Karrier és/vagy család? – Tartós kapcsolat esetén már komolyabb témák felé evezhettek, mint például karrierkérdések, családalapítással vagy gyermekneveléssel kapcsolatos elképzelések. Fontod kérdések, ezért mindenképp érdemes beszélgeti róluk.

9.Hogyan tudjátok segíteni egymást, kinek, mire van szüksége bizonyos helyzetekben? – Kinek a hallgatás, az egyedüllét, kinek egy ölelés vagy egy beszélgetés jelenti a támogatást. Ha megbeszélitek, akkor mindig azt tudjátok adni a másiknak, amire szüksége van.

10.Kiskifli vagy nagykifli? – Nagy paplan? Paplan nélkül? Összebújva? Az ágy két végén? Aludni mindenki másképp szeret. A pihenés fontos, ezért jó, ha tisztázzátok ezt is, mielőtt megveszitek az első közös ágyneműt.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Adjuk meg a módját és idejét! – Hiába van olyan fontos témánk, amiről azonnal beszélni szeretnénk a másikkal, célszerű megvárni, hogy az idő és a körülmények is alkalmasak legyenek arra, hogy maximálisan figyelni tudjunk egymásra. A kapcsolat elején, mikor még csak ketten vagytok, ez viszonylag egyszerűbb, azonban, ha már gyermeketek is van, akkor bizony gyakran az esti órákban tudtok erre időt találni. Lehet, hogy ilyenkor már szívesebben pihennétek inkább, vagy megnéznétek egy könnyed filmet, mégis szánjatok rá időt, ugyanis egy kellemes beszélgetés akár fel is frissíthet titeket![1] https://www.noklapja.hu/test-es-lelek/2018/07/24/25-tema-amirol-minden-parnak-beszelgetnie-kellene/