Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! II. rész

Létezik olyan, hogy férfimeddőség? Ki az az andrológus? És hogy néz ki egy andrológiai szakvizsgálat? Egyáltalán, miért kell a férfiaknak is szakorvoshoz fordulniuk? Folytatjuk sorozatunkat, amelyben Dr. Kopa Zsolt andrológus, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke segít nekünk abban, hogy válaszokat kaphassunk a férfimeddőséggel kapcsolatos kérdésekre.

Előző cikkünkből megtudhattuk, hogy ki is az az andrológus, most pedig azt járjuk körbe Dr. Kopa Zsolt andrológus szakértő közreműködésével, hogy pontosan mi és miért történik egy andrológiai szakvizsgálaton. Tudjuk, sok férfi számára már eleve ijesztőnek hangozhat az, hogy egy sor különféle vizsgálatnak kell alávetnie magát, ráadásul intim szituációban… Írásunk célja, hogy eloszlassuk ezeket a félelmeket, és elmagyarázzuk, hogy mi a szakvizsgálat menete és mi célt szolgálnak az egyes mozzanatok. Lássuk, mi történik a rendelőben!

Mi és miért történik az andrológiai szakvizsgálaton?

Sok férfi tart a kivizsgálástól, különösen akkor, ha egyébként semmi panasza sincsen, attól eltekintve, hogy jó ideje próbálkoznak kedvesével, mégsem fogan meg a vágyott gyermek. „Esetleges prosztatavizsgálat, ondóminta adása… Ezek mind olyan stresszhelyzetet eredményező szituációk, amelyektől a férfiak megijednek. Ráadásul, míg a nők preventív céllal járnak orvoshoz, addig véleményem és tapasztalatom szerint a férfiak inkább szerviz céllal, azaz, ha valami elromlott, azt akarják megjavíttatni” – ismeri el a szakorvos, pedig - nem győzi hangsúlyozni -, hogy egy részletes andrológiai szakorvosi kivizsgálás a meddőségi kezelés alapját képezi, merjenek tehát bátran szakorvoshoz fordulni a férfiak!

„Az andrológiai kórtörténet felvételével kezdjük, azaz elbeszélgetünk a pár mindkét tagjával. Érdekel bennünket a férfi családi háttere, hogy milyen volt az édesanyja terhessége vele, a születési körülményei is érdekesek, arról nem is beszélve, hogy élete során milyen betegségei voltak, milyen gyógyszereket szedett, átesett-e bármilyen műtéten. Milyen életkörülmények között él a pár, mióta vannak együtt, milyen a szexuális életük. Ezeken kívül megkérdezzük a pácienst a munkakörülményeiről és életviteléről is, beleértve a káros szenvedélyeket és fizikai aktivitását is” – árulta el Dr. Kopa Zsolt, nem is gondolnánk, de ezek a területek mindegyike hasznos információval szolgálhat a diagnózis felállításához.

„Számtalan tényező állhat a férfiak nemzőképességi zavarának hátterében a genetikai okoktól kezdve a hormonális zavaron, fejlődési rendellenességeken át a különböző anatómiai okokig, de herevisszér-tágulat, fertőzések és immunológiai eltérések, sőt az életmódi faktorok is rendkívüli módon tudják befolyásolni a férfiak nemzőképességét!” – sorolta a szakorvos, mi minden okozhat meddőséget a férfiak részéről, mintegy rávilágítva arra, hogy mindezek kiszűrése miatt is szükséges és érdemes részt venni andrológiai vizsgálaton.

Az andrológiai vizsgálat menete:

  • Beszélgetés a pár mindkét tagjával: Az andrológiai kórelőzmény felvétele.
  • Fizikális vizsgálat:
    • A herék volumenének, mellékheréknek, az ondóvezetékeknek és ondózsinórnak az átvizsgálása. Prosztatavizsgálatra abban az esetben kerül sor meddőségi vizsgálat során, ha bármiféle fertőzöttség, ill. gyulladás gyanúja áll fenn.
    • Ultrahangos vizsgálat.
  • Spermaanalízis: Megvizsgálják a klasszikus paramétereket, azaz a hímivarsejtek koncentrációját, a spermiumszámot, a hímivarsejtek mozgékonyságát, alaki felépítését, ugyanis ezek alapjaiban határozzák meg a nemzőképességet.
  • További vizsgálatok kóros eltérés esetén: hormonvizsgálat, genetikai tesztek, biokémiai vizsgálatok, hogy pontosabban megértsük a hátteret. Új trend az andrológiában a spermiumok funkciójának vizsgálata.

Most, hogy már tisztában vagyunk azzal, hogyan zajlik egy andrológiai szakvizsgálat, a következő részben azt részletezzük, milyen lehetőségek adottak a férfimeddőség kezelésére a diagnózis fényében.