Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! I. rész

2020.06.30

Létezik olyan, hogy férfimeddőség? Ki az az andrológus? És hogy néz ki egy andrológiai szakvizsgálat? Egyáltalán, miért kell a férfiaknak is szakorvoshoz fordulniuk? Ezek a kérdések is jól mutatják, mennyire kevés szó esik a meddőség kapcsán arról, hogy bizony a férfiak éppúgy lehetnek érintettek, akár a nők. Dr. Kopa Zsolt andrológus, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke lesz segítségünkre a nyár folyamán, hogy válaszokkal szolgálhassunk a fentebbi, férfimeddőséggel kapcsolatos kérdésekre.

Itt, a Ragaszkodj hozzá! weboldalon már számtalan cikkben foglalkoztunk a különböző fogantatási, teherbe esési problémákkal, sőt, férfi olvasóinknak is rendszeresen szolgálunk hasznos tudnivalókkal e témában, és az andrológia szakterületét is érintettük egy korábbi írásunkban, azonban most minden eddiginél részletesebben foglalkozunk a férfimeddőséggel. Nem kisebb szaktekintélyt, mint Dr. Kopa Zsolt andrológus és urológus szakorvost, a Magyar Andrológiai Társaság elnökét látjuk vendégül hónapról hónapra a nyár folyamán. A vele készült interjút részleteiben közöljük, kitérve a téma legfontosabb részleteire!

Nézzük az első részt, amelyben először magáról a férfimeddőségről lesz szó, de kiderül az is, miért nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a meddőség a párok közös ügye, amellyel együtt kell foglalkozniuk. Végezetül elmagyarázzuk, mivel is foglalkozik pontosan az andrológus!

A teremtés koronája nem lehet nemzőképtelen! Vagy mégis?

Kevesebb szó esik a férfi oldalról, ha meddőségről beszélünk, valódi tabunak számít a férfiak nemzőképességi problémája, hajlamosak vagyunk csak a nőkkel foglalkozni a témában. „Pedig sokkal jelentősebb mértékben van jelen a sikertelen próbálkozások hátterében, mint sokan gondolják” – kezdi Dr. Kopa Zsolt andrológus és urológus, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke.

„A meddő párkapcsolatok aránya 20 százalék körül van ma Magyarországon, ez Nyugat-Európában 16 százalék. Itthon tehát minden ötödik párkapcsolat meddő, és a meddő párkapcsolatok 50 százalékában találunk eltéréseket a férfiaknál. Ahogyan ezt mondani szoktuk: a gyermek fele a férfiből van, és a meddő kapcsolatok felében is érintett a férfi oldal, találunk problémát a férfiaknál” – figyelmeztet a szakértő, aki szerint még ma is tartja magát a régi szemlélet, miszerint a férfi a teremtés koronája, egyszerűen nem lehet magtalan. Pedig ezt a tévhitet már a 19. században cáfolták, és nekünk, 21. századi embereknek feladatunk, hogy igenis komolyan foglalkozzunk a meddőség férfi oldalával is. A Ragaszkodj hozzá! program ebben is segítségére van a fogantatási problémákkal küzdő pároknak, ugyanis az andrológus sem győzi hangsúlyozni, hogy ez egy olyan nehézség, amely a pár mindkét tagját érinti, meddő párokról beszélünk.

Meddőség: közös út

Meddőség esetében tehát mindig egy párról beszélünk, ezért is volna rendkívül fontos, hogy már az első kivizsgálásra is együtt érkezzen a nő és a férfi. „Ma már az az ideális forgatókönyv, ha a pár, akik hiába próbálkoznak a teherbe eséssel, először az andrológust keresik fel. A nőgyógyász addig nem indítja el a hölgy teljes körű kivizsgálását, amíg nem látja az andrológiai szakvéleményt, hogy az illető párja mennyiben nemzőképes vagy nemzőképtelen. Ugyanis egész másképpen kell a nő kivizsgálásához hozzáállni, ha a kedvese teljes mértékben nemzőképes, vagy valamilyen nemzőképesség-zavara van, illetve nemzőképtelen. A komplett andrológiai szakvizsgálat eredménye teljesen meghatározza a kezelést, hogy milyen irányba induljunk el” – árulta el a szakorvos, miért olyan fontos, hogy a gyermekre vágyó pár mindkét tagja komolyan vegye a problémát és tevékenyen vegyen részt a kezelésben már a kezdetektől fogva.

„A nőgyógyászokkal együtt arra törekszünk, hogy a pár mindkét tagjával törődjünk, hiszen csakis így tudjuk a legeredményesebben menedzselni a meddő párok sorsát” – tette hozzá Dr. Kopa Zsolt.

Ki is az az andrológus?

Valljuk be őszintén, sokunknak ismeretlenül csengenek az „andrológia” és „andrológus” szavak. Röviden leginkább úgy határozhatnánk meg, hogy a férfiak nemzőképességének egészségével foglalkozó orvosi szakterületről, s az azt képviselő szakorvosokról van szó. Azonban ennél jóval összetettebb terület az andrológia, ugyanis a férfimeddőséggel, azaz amikor a férfi-oldal valamilyen szintű problémája a gyermektelenség oka, továbbá szexuális zavarokkal, az idősödő férfiak problémáival, férfi-klimax-szal, a tesztoszteron (férfihormon) hiányának állapotaival és a férfi fogamzásgátlással is foglalkozik e tudományág.[1] Az andrológiai aktivitás Magyarországon 1947-ben kezdődött, Európában az elsők között[2], tehát valóban fiatal szakterületről beszélhetünk, amely az utóbbi években, a technológia fejlődésének köszönhetően megkerülhetetlenné vált a meddőségi problémákkal küzdő párok esetében. Nem hiába hangsúlyozza Dr. Kopa Zsolt, hogy manapság a meddőségi kivizsgálásoknak minden esetben az andrológián kellene kezdődniük.

„Az esetek 90 százalékában női hang van a vonal túlsó végén, amikor időpont-egyeztetés miatt felkeresnek bennünket” – mondja a szakorvos, ami azt bizonyítja, hogy a fogantatási problémával küzdő hölgyek sokszor informáltabbak kedvesüknél. „Míg egy urológus a férfit várja rendelőjében, addig velünk szemben mindig két széket találni, azaz mi a gyermekért küzdő, harcoló párokat várjuk konzultációra” – tette hozzá a szakember.

A következő részben ismertetjük, mit is csinál egy andrológus, illetve Dr. Kopa Zsolt közreműködésével azt is kifejtjük, hogyan zajlik egy andrológiai szakvizsgálat, mi annak a menete.


Az interjú során készített további cikkek az alábbi linkekre kattintva olvashatók:

Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! II. rész (ragaszkodjhozza.hu)

Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! III. rész (ragaszkodjhozza.hu)

Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! IV. rész (ragaszkodjhozza.hu)

Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! V. rész (ragaszkodjhozza.hu)


[1] http://www.kopaandro.hu/index.php?p=andrologia

[2] https://magyandrol.hu/tarsasag/