Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! IV. rész

Létezik olyan, hogy férfimeddőség? Ki az az andrológus? És hogy néz ki egy andrológiai szakvizsgálat? Egyáltalán, miért kell a férfiaknak is szakorvoshoz fordulniuk? Ezek a kérdések is jól mutatják, mennyire kevés szó esik a meddőség kapcsán arról, hogy bizony a férfiak éppúgy lehetnek érintettek, akár a nők. Sorozatunk aktuális részében Dr. Kopa Zsolt andrológus, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke a férfimeddőség lelki okait tárja fel.

Sorozatunk előző részében annak jártunk utána andrológus szakértőnk, Dr. Kopa Zsolt segítségével, hogy milyen lehetséges szervi problémák, elváltozások okozhatnak meddőséget a férfiak esetében, ezúttal pedig egy olyan területről, a fogantatási nehézségek lelki vonatkozásáról kérdeztük a szakorvost, amelyről pláne kevés szó esik az uraknál.

Meddő kapcsolat miatt jelentkezik vizsgálatra… - A meddőség mentális csapdája

A Ragaszkodj hozzá! weboldalon többször is foglalkoztunk már azzal, mennyire súlyos lelki terhet ró a meddőség a pár mindkét tagjára. Korábbi cikksorozatunkban a női és a férfi oldalt is vizsgáltuk ezen szempontok alapján: ide és ide kattintva elolvashatod, mi zajlik le a nők és a férfiak fejében, amikor hosszú ideje nem következik be a várva várt gyermekáldás. Azonban most nézzük, mit mond Dr. Kopa Zsolt azzal kapcsolatban, hogy miért rendkívül fontos odafigyelniük a férfiaknak a mentális egészségükre is.

„A meddő kapcsolat frusztráció a nőnek, a férfinak és magának a párnak is. Én a férfiaknál tapasztalom, mennyire rosszul érinti őket, ha látják az ambuláns lapon, hogy meddő kapcsolat miatt jelentkeznek vizsgálatra. Ezek a frusztrációk aztán akár libidócsökkenéshez, potenciazavarhoz is vezethetnek. Felmérések is bizonyítják, hogy a meddő párkapcsolatban élő férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő szexuális zavar, mint azoknál a férfiaknál, akik egészséges, fertilis párkapcsolatban élnek” - világít rá Dr. Kopa Zsolt a meddőség mentális csapdájára. Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy a szervi kivizsgálások mellett a lelküket se hanyagolják el a fogantatási problémákkal küzdő párok. Beszélgessenek őszintén egymással érzelmeikről, és nem utolsó sorban e területen is merjenek felkeresni szakorvost, pszichológust.

Kedves urak, vigyázzatok hát egészségetekre és óvjátok a lelki egyensúlyotokat is, amennyiben családalapítást terveztek kedvesetekkel!

Az andrológus szakértővel készült sorozatunk következő, egyben utolsó fejezetében a daganatos megbetegedések és a meddőség kapcsolatáról írunk, tartsatok velünk akkor is!