Tabuk nélkül a férfimeddőségről – Az andrológus segít! III. rész

Létezik olyan, hogy férfimeddőség? Ki az az andrológus? És hogy néz ki egy andrológiai szakvizsgálat? Egyáltalán, miért kell a férfiaknak is szakorvoshoz fordulniuk? Sorozatunk legújabb részében Dr. Kopa Zsolt andrológus, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke arról beszél, mi minden befolyásolja a férfiak nemzőképességét és mikre érdemes odafigyelnie a férfiaknak, ha gyermeket szeretnének, beleértve saját biológiai órájukat.

Most, hogy már tudjuk, hogyan zajlik egy andrológiai szakvizsgálat, és beláttuk, hogy nem érdemes tartani attól, ami a rendelőben történik, érdemes átgondolni saját életmódunkat, szokásainkat is - a nemzőképesség szempontjából. Lehet, hogy ha kisbabát terveztek pároddal, akkor pár alapvető dologgal már magad is tisztában vagy, mint például a cigaretta és az alkohol fogantatásra gyakorolt káros hatásai, de az andrológus segítségével további, akár olyan meglepő tényekről is olvashatsz az alábbiakban, amelyeket nem is gondoltál volna! Nézzük, mi mindenre hasznos odafigyelned a vágyott gyermekáldás érdekében!

Egy andrológus intelmei

A káros szenvedélyek, úgy, mint a dohányzás, túlzott alkohol-, esetleg drogfogyasztás, a helytelen táplálkozás és túlsúly, illetve a mozgásszegény életmód, vagy éppenséggel a testépítéshez szedett anabolikus szteroidok, doppingszerek – jól tudjuk, hogy mind negatívan befolyásolják a férfiak nemzőképességét. De vajon melyik az a terület, amelyet a szakember kiemel ezek közül, amelyre különösen ajánlott odafigyelni?

„A fizikai aktivitás hiányát emelném ki gondolkodás nélkül. Ugyanis a mozgás hiánya hatalmas rizikótényezője a meddőségi zavaroknak! Azt szoktam mondani, hogy a babaügy érdekében muszáj változtatni a pácienseknek az életmódjukon. Napi fél óra, vagy hetente háromszor másfél óra mozgás már 3 hónap után pozitív irányú változásokat képes elindítani a hormonháztartásban, ami idővel a spermaképen is meglátszik” – árulta el az andrológus.

„Már Hippokratész is azt vallotta, hogy ha valami betegséged van, akkor változtass az étrendeden és az életmódodon, s ha ezután sem tapasztalsz javulást, akkor fordulj orvoshoz. Ma pedig már határozottan tudjuk, hogy a helyes életmód, a fizikai aktivitás rendkívül hatékony és fontos része a meddőség kezelésének. A gyermek születése nem jog, hanem ajándék, amiért tenni kell, amiért meg kell küzdeniük a pároknak és nekünk, szakorvosoknak is” – összegezte gondolatait Dr. Kopa Zsolt.

Tudtad-e?

Hogyan ketyeg a férfiak biológiai órája?

Noha a sikeres fogantatás legfontosabb tényezője a nő életkora, a férfiak esetében is legalább ennyire fontos befolyásoló tényező az évek száma. A hölgyek esetében a 25-35 év közötti időszak a legideálisabb a gyermekvállalás szempontjából. De nézzük, hogyan ketyeg a férfiak biológiai órája, melyek a legfontosabb korhoz köthető töréspontok a nemzőképesség szempontjából!

  • 30 éves korban kezd el csökkenni a férfiak szervezetében a tesztoszteron szintje, évente nagyjából 1%-ot. Nem mindegy, hogy honnan indul a tesztoszteron szintje, és hogy milyen ütemű a csökkenés. Azt, hogy magas szintről induljon, és lassan csökkenjen, rendszeres sporttal és megfelelő életmóddal pozitívan lehet befolyásolni.
  • 34 éves korban kezd hanyatlani a nemzőképesség. Ekkor ugyanis funkcionális károsodást kezdenek szenvedni a spermiumok, azaz már egyáltalán nem olyan könnyű a hímivarsejteknek eljutni a petesejtig, áthatolni annak burkán és átadni a genetikai információt.
  • 40 éves korukban érik el a férfiak azt a határt, amikor igazán ketyegni kezd a biológiai órájuk. 40 éves kor felett kihúzódik a teherbe esésig eltelt idő, és ha létre is jön a spontán fogamzás, nagyobb a vetélés kockázata és növekszik a genetikai eltérések aránya is. Az andrológiában ma már létezik egy olyan szindróma, melynek neve „idősödő korú férfiak gyermekeinek betegségei”. Ez azt jelenti, hogy az idősebb apák gyermekeinél gyakrabban fordulnak elő olyan neuropszichiátriai kórképek, mint pl. az epilepszia, a depresszió, a bipoláris zavar vagy a skizofrénia.

Miután körbejártuk, milyen lehetséges szervi problémák, elváltozások okozhatnak meddőséget a férfiak esetében, a következő anyagban kitérünk a fogantatási nehézségek lelki vonatkozására.