A terhesség hétről-hétre

Várandósság hétről hétre

022.03.24

Nincs annál örömtelibb pillanat egy pár életében, akik gyermeket terveztek, mint amikor kiderül, hogy kisbabát várnak. Egy új korszak veszi kezdetét, amikor minden információ segít az örömteli és szorongásoktól mentes várakozásban. Március 25. a magzatgyermekek világnapja, ennek alkalmából megmutatjuk, hogyan növekszik a kisbabátok és mikor, mi történik a szervezetedben.

A várandósság egy csodálatos dolog, de éppen ennyire megfoghatatlan. Főleg addig, amíg nem kezd növekedni a pocakod, vagy meg nem érzed a babád első, finom mozgásait. Később az ultrahang képek segítségével megkukkanthatjátok az arcocskája vonásait és elkezdődhetnek a találgatások, vajon kire fog hasonlítani. Az alábbiakban összefoglaltuk nektek, hogy hétről hétre[1] hogyan fejlődik kisbabátok, milyen változásokon megy át a tested, és milyen vizsgálatok[2] várnak rád.

1-3. hét

Már a pozitív terhességi teszt előtt is tapasztalhatsz bizonyos tüneteket, amelyekből sejtheted, hogy megtörtént a várva várt fogantatás. A menstruációd elmaradása például ilyen jel lehet, ám ez önmagában még nem egyenlő a terhességgel. A fáradékonyság, érzékeny szaglás vagy ízlelés, a gyakori hangulatingadozás, a mellérzékenység, kívánósság vagy éppen undorodás bizonyos ételektől, gyakori tünetek ebben az időszakban. Míg egyelőre izgatottan várod, hogy mi következik, addig a kisbabád, aki még csak sok-sok sejtből álló apró golyó, már fejlődésnek indul a méhedben. Jó, ha tudod, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódása miatt gyenge alhasi fájdalom, vagy kevés vérzés természetes lehet ebben az időszakban. Ám ha erős vérzést vagy intenzív fájdalmat tapasztalsz, mindenképp fordulj orvoshoz!

4. hét

Itt az ideje, hogy vásárolj egy terhességi tesztet, ugyanis a 4. héttől nagy valószínűséggel már kimutatható a várandósság. Ha megjelenik a két csík, érdemes még kicsit várni az orvos felkeresésével, hiszen a legtöbb orvos a nyolcadik hétig, panaszmentesség esetén, türelemre inti a kismamákat. A kisbabád most még csak egy mákszem méretű embrió. Figyelj jobban az egészséges és változatos táplálkozásra és ha eddig nem tetted, kezdj el szedni várandósvitamint.

5 - 7. hét

A terhességi tünetek fokozódhatnak, az is lehet, hogy a reggeli rosszullétek is megnehezítik a napodat. Míg te a fáradtságtól szenvedsz, kisbabád nem tétlenkedik odabent. A hetedik hétre ugyanis már áfonya méretűre nő, hossza kicsivel több, mint 1 cm. Szíve nagyjából kétszer annyit ver percenként, mint a tied, mindkét agyféltekéje kifejlődött. A belekből egy hurok köldökzsinórrá fejlődik, amely a saját vérvezetékei segítségével az oxigént és a táplálékanyagokat szállítja a testébe. Tudtad, hogy a vér térfogata megnő a várandósság alatt? Bizony, erre a hétre nagyjából tíz százalékkal több, mint a terhességed kezdetén. Ezekben a hetekben állandósulhatnak a reggeli rosszullétek, amelyek jó esetben a második trimeszterben megszűnnek.

8-11. hét

Itt az ideje felkeresni a nőgyógyászodat, aki ultrahang segítségével megtekinti, hogy a kisbabátok hogyan fejlődik. Nagyon jól érzi magát odabent, úszkál, forgolódik. Ez az időszak nagyon meghatározó, hiszen kisbabátok létfontosságú szervei most fejlődnek ki, a belső szervek és idegek fejlődése felgyorsul. Már magzatról beszélünk, akinek a veséi, belei, agya és mája még folyamatosan fejlődnek ugyan, de már elkezdték a működésüket. Magzatod növekedése továbbra is rendkívül gyors, hiszen az első trimeszter végére kicsivel több, mint 4 cm hosszú és 7 gramm körüli a súlya. Akkora, mint egy füge. Ahogy elmúlik a reggeli rosszulléted, egyre energikusabb leszel. Kérj időpontot 1. trimeszteri vizsgálatra, amelyet a 11-13. hét között kell elvégezni.

12-13. hét

Babád rohamosan fejlődik odabent. A 13. hétre a feje búbjától a popsijáig kb. 7 cm hosszúra nő, súlya 23 gramm, akkora, mint egy citrom. Az első trimeszteri ultrahang vizsgálat ideje, ahol kizárnak bizonyos kromoszóma- és fejlődési rendellenességeket, valamint a baba méreteiből pontosabban meg tudja határozni az orvos a szülés várható idejét.

14. hét

Üdv második trimeszter! Csak úgy repül az idő és ez a babád fejlődésén is látszik. A magassága a feje búbjától a fenekéig nagyjából 9 cm és kb. 42 gramm. Az ultrahang vizsgálaton akár már a nemét is megtudhatjátok.

15. hét

Kisbabád akkora, mint egy alma, hossza nagyjából 10 cm, súlya kb. 70 gramm. A végtagjait és ízületeit már tudja mozgatni és annak ellenére, hogy szemhéjai össze vannak nőve, már érzékeli a fényt.

16. hét

A 10 cm körüli babád avokádó méretű és nagyjából 100 gramm súlyú. Előfordulhat, hogy lassan el kezded érezni a mozgását, amely egyelőre inkább olyan, mintha buborékok pattognának a hasadban, vagy pillangók csapkodnának odabent.

17-19. hét

Kisbabád súlygyarapodása hétről hétre intenzívebb. A 19. hétre már 240 gramm körüli a súlya, és közel 15 cm hosszú. Ahogy az ő tömege nő, úgy nőhet a te étvágyad is ebben az időszakban. Bármennyire is falánknak érzed magad, továbbra is részesítsd előnyben az egészséges és vitaminban gazdag ételeket. A 18-20. hét között esedékes a 2. trimeszteri vizsgálat, amelyre érdemes már most időpontot kérned. Vannak kutatások, amelyek szerint kisbabád már hallja a hangokat, így, ha szeretnéd, beszélhetsz hozzá vagy énekelhetsz is neki.

20. hét

Elérkeztél a várandósságod idejének feléhez. Babád kicsit több mint 16 cm feje búbjától a fenekéig, akkora, mint egy banán, súlya kb. 300 gramm. Mostanra már biztosan érzed a mozgását. Csodás érzés, ugye?

21-24. hét

Kisbabád rúgásai egyre erősebbek, sőt az időszak végére már láthatod is a mozgolódásait. Méretei fokozatosan gyarapodnak: a 24. hétre elérheti a 600 grammot és kb. 30 cm hosszú, akkora, mint egy cső kukorica. Egyre jobban hasonlít egy újszülöttre. Észrevetted, hogy hajad erős, csillogó, körmeid pedig gyorsabban nőnek? Az általános laborvizsgálaton kívül egyelőre semmilyen vizsgálat nem vár rád.

25. hét

Kisbabád magassága a feje búbjától a sarkáig nagyjából 35 cm, súlya 660 gramm körül van. Testére egyre több zsír rakódik le, így bőre kezd kisimulni. Rád újabb vizsgálatok várnak, többek között a 24-28. hét közötti második trimeszteri szűrés és a terheléses cukorvizsgálat.

26. hét

Nem csoda, hogy egyre nehezebben alszol, hiszen babád egyre nagyobb, most közel 35 cm és 760 gramm súlyú. Akkora, mint egy újhagyma. Vérnyomásod kicsit megemelkedhet és a hátad is fájhat a pocakod súlyától. Kitartás, már csak pár hét van hátra!

27. hét

Ha kisbabád kinyújtja a lábait, akár 36 cm hosszú is lehet és kb. 870 grammos, akkora, mint egy fej karfiol. Szemeit nyitogatja, és néha csuklik is, a ritmusos finom mozgásait pedig te is érezheted. A héten nincs semmilyen kötelező vizsgálatod.

28. hét

Babád akkora, mint egy padlizsán, közel 1 kilogramm és nagyjából 38 cm hosszú. Ha panaszmentes a terhességed, továbbra sem kell vizsgálatra menned. Figyelj a változatos és egészséges táplálkozásra, hiszen így nemcsak a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat biztosíthatod magad és a babád számára, de sokat tehetsz azért is, hogy a szükségesnél többet ne szedj fel a várandóságod alatt.

29.hét

Beléptél a 3. trimeszterbe, innen szinte elrepül a hátralévő 11 hét. Babád akkora, mint egy sütőtök, több, mint 38 cm és közel 1100 grammot nyom. Nagyon aktív, te pedig egyre fáradtabbnak érzed magad.

30-32. hét

Ne csodáld, hogy mostanában egyre nehezebben bírod el a pocakod és nehezebben mozogsz. Babád nagyon aktív, súlya a 32. hétre nagyjából 1700 grammot nyom és akár 42 cm is lehet. A 30-32. hét között van a 3. trimeszteri, utolsó genetikai ultrahangos vizsgálat, ahol megfigyelik, hogy a méhen belül minden megfelelő-e a baba számára.

33-34. hét

Babád egyre jobban hasonlít egy csecsemőre. Nem tétlenkedik, mindent belead, hogy szuper formába kerüljön a kiírt időpontra. A 34. hétre súlya meghaladja a 2 kilogrammot és a 45 centit. Akkora már, mint egy kisebb dinnye. Nem vár rád vizsgálat ezen a héten, de figyeld a babád mozgását. Ha nem érzed olyan aktívnak, mint korábban, azonnal keresd fel az orvosodat!

35. hét

Sárgadinnye méretű babád kb. 46 cm hosszú és több, mint 2 kilogramm. Egyre kevesebb helye van mozogni. A nagyra nőtt pocakod miatt te pedig te is nehezebben kaphatsz levegőt, vagy akár a bordáid is fájhatnak. A következő két hétben két fontos vizsgálat vár rád a laborvizsgálat mellett: Streptococcus B baktérium és vörösvértest ellenanyag szűrés.

36. hét

Míg te úgy érzed, ennél nagyobbra nem nőhet a hasad, addig kisbabád még mindig gyarapítja a kilókat, naponta nagyjából 30 grammot szed fel. Mostanra kb. 2600 gramm és több, mint 47 cm. A szülésig minden héten CTG vizsgálaton kell részt venned, ahol a kisbabád pulzusszámát a méhösszehúzódással és a magzat mozgásával egy időben vizsgálják és rögzítik.

37. hét

Csomagod már összekészítve várja az indulást. Babád, aki 2800 gramm és több, mint 48 cm hosszú, bármikor dönthet úgy, hogy útnak indul a nagyvilág felé. Előfordulhat, hogy összehúzódásokat érzel, ám ha ezek egy meleg fürdőtől vagy sétától elmúlnak, akkor még nem érkezett el az idő. Ezek az úgynevezett Braxton-Hicks-összehúzódások[3].

38. hét

Babád nagyjából 3 kilogramm, majdnem 50 cm hosszú. Teljesen készen áll a méhen kívüli életre. Ha van még kérdésed, egyeztess az orvosoddal, a védőnővel pedig már most készülj fel babád anyatejes táplálásásra.

39. hét

Babád bármikor megszülethet, majdnem 51 cm hosszú és akár 3200 gramm is lehet. A szokásos CTG vizsgálaton kívül nincs más teendőd, mint várakozni.

40. hét

Ha még nem született meg a babád, ettől a héttől kezdve naponta kell CTG vizsgálatra járnod. Súlya 3400 gramm körül van és közel 51 cm hosszú. Ha nem indokolt, az orvosod várhat még a szülés megindításával maximum a 42. hétig.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Felkészülten várjátok a kisbabátokat!Sokszor írtunk már róla, de nem lehet eleget beszélni arról, hogy a megfelelő terhesvitamin szedését már akkor el kell kezdeni, amikor még csak a családalapítás gondolata fogant meg bennetek. Tudtad, hogy a folsavbevitel milyen nagy jelentőséggel bír? Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el. A velőcső-záródás folyamata ugyanis a fogantatást követő 28. napig befejeződik, amikor a terhesség még nagyrészt ki sem derül.[4]

Kérdezz bátran az orvosodtól! Ez az első várandósságod, így felesleges kérdés nincs! Célszerű mindent fontos dolgot összeírni a vizsgálat előtt, hogy a nagy izgalomban el ne felejts valamit. Az ajánlott vizsgálatokról is érdemes konzultálnod az orvosoddal. Ha a párod nyitott rá, nyugodtan elkísérhet, így együtt hallhatjátok először babátok szívdobbanásait.

Mikor legyen a nagy bejelentés? Érdemes átgondolnod, mikor mondd el a munkahelyeden, hogy babát vársz. Ha problémamentes a terhességed, várhatsz vele a 12. hétig, ha azonban veszélyes vagy stresszes a munkád, esetleg folyamatosan rosszul érzed magad, hamarabb szólj róla a főnöködnek.

Törekedj a kényelemre és a biztonságra! Ha nő a pocakod, érdemes olyan, akár kismamaruhára váltani, amely nem nyomja azt. Szerezz be egy úgynevezett övterelőt az autóba, amely a hasad alatt vezeti el a biztonsági övet, így erős fékezésnél nem nyomja meg a babát. Ha sportoltál, problémamentes várandósság esetén ne hagyd abba. Esetleg a tempón vagy az intenzitáson érdemes változtatni. A kismama jóga tökéletesen erősíti a hátizmaidat, segít a légzésben, valamint gondoskodik arról is, hogy ne szaladjon fel sok felesleges kiló. Bármilyen mozgást is végeznél, mindenképp egyeztess a nőgyógyászoddal.

Indulásra fel! A 32. héttől érdemes összekészíteni a kórházi csomagot, amelyben segítségedre lehet a védőnőd, de a tapasztalt barátnőid is el tudnak látni néhány hasznos tanáccsal. Érdemes végigmenni a kórházhoz vezető úton, vagy megnézni, hogy hol a szülészet, hová kell majd menni, ha elérkezik az idő. Nagyon fontos a tudatos ráhangolódás is, hogy tudd, mi vár rád a szülőszobában, amelyben a szülésfelkészítő tanfolyamok nagy segítségedre lehetnek.[1] https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/

[2] https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/terhesseg_alatti_tunetek_hetrol_hetre/20200930163027

[3] https://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/18698/mi-az-a-braxton-hicks-osszehuzodas

[4] 1924/2006/EK rendelet