Az endometriózis a lélekre is hatással van

2024.03.20

Egy betegséggel megküzdeni nehéz feladat. A fájdalom megkeseríti a mindennapokat, a tünetek és annak következményei akár a párkapcsolatra is hatással lehetnek, az esetleges szövődmények miatt pedig az egész eddigi életünk gyökeresen megváltozhat. Így van ez az endometriózis esetében is: nemcsak fizikailag, de mentálisan is megterhelő lehet mind a betegek, mind pedig a családtagjaik számára. Hogyan befolyásolja a lelki egészséget az endometriózis? Milyen módszerek segítenek túljutni a mentális nehézségeken?

Hogyan hat a lelki egészségre az endometriózis?

A legtöbb nő, aki endometriózissal küzd, több hónapig, vagy akár évekig jár orvosról orvosra, mire egyáltalán kiderül, hogy a panaszaikat ez a betegség okozza. A diagnosztikai idő Magyarországon akár 4 év is lehet. Ezzel ugyanakkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis nemzetközi viszonylatban ennél sokkal több, átlagosan akár 8-10 év is eltelhet, míg kiderül, hogy valakinek endometriózisa van. A diagnózis önmagában is lesújtó lehet, ám mire eljutnak idáig, hosszú-hosszú, fájdalommal, kérdésekkel, kétellyel, depresszióval, kapcsolati nehézségekkel teli időszak állhat mögöttük. Még, ha megnyugvást is jelent a diagnózis, biztosan sokan felteszik maguknak a kérdést: miért pont én? Ennek feldolgozása szintén nem könnyű, hasonló egy gyászfolyamathoz, amelyben a betegek több fázison is végigmennek, így a tagadáson, haragon, depresszión is, mire végül eljutnak az elfogadásig. [i]

A lélekre is ható fájdalom

Az endometriózis néha tünetmentes, de az esetek többségében fájdalmas panaszokat produkál. Ilyen például az erős görcsökkel járó menstruáció, amely miatt az érintettek napokig ki sem tudnak kelni az ágyból, vagy a fájdalom miatti ájulásszerű rosszullét, ami miatt a betegek a mindennapi feladatok ellátására sem képesek. Ez hosszú távon kimerültséghez, ingerlékenységhez, sőt akár depresszióhoz is vezethet.

Aki endometriózissal küzd, annak a szexuális együttlét is kellemetlenséggel járhat, ez pedig akár a párkapcsolatra is hatással lehet. Együttlétkor ugyanis a méhen kívül elhelyezkedő, gyulladásos állapotban lévő, endometriózissal érintett szövetek nyomás alá kerülnek, így okozva fájdalmat, amely a betegek 53,2–54,7 százalékánál jellemzően elő is fordul.[ii] Nem csoda hát, hogy gyakran már az együttlét gondolata is szorongást vált ki a betegséggel küzdő nőkben, csökken a libidójuk, nem tudnak ráhangolódni a kedvesükre, magára a szexre[iii]. A statisztikák szerint a fájdalom miatt a nők 78 százaléka stresszként éli meg az intimitást, 32 százalékuk nem tudja magát átadni a pillanatnak. De akadnak olyan esetek is, amikor a fájdalom és az attól való félelem a szexuális élet teljes elutasításához vezet. Az, hogy minden hónapban látják a kedvesük szenvedését, illetve a szexuális élet ritkulása, vagy hiánya a férfiak számára is megterhelő, és komoly kihívást jelenthet a betegségben.

Hogyan küzdhetünk meg az endometriózis lelki hatásaival?

A betegséggel többféleképp lehet megküzdeni, attól függően, hogy milyen a személyiségünk, a hozzáállásunk. Vannak olyanok, akik számára az a legfontosabb, hogy megismerjék a betegséget, tudják, mivel állnak szemben, ehhez pedig minden létező információt összegyűjtenek az endometriózissal kapcsolatban és tájékozódnak a lehetőségeikről. Vannak olyanok, akik a betegség által kiváltott érzelmet próbálják feldolgozni, kezelni. Ők azok, akik szívesen beszélgetnek az érzéseikről, gondolataikról, akik nem félnek kiadni a dühüket. És vannak olyanok is, akik az elkerülést választják, akik nem beszélnek a betegségről, függetlenítik magukat az endometriózissal kapcsolatos érzelmektől. Mindegyik megoldási stratégia segíthet a diagnózis által okozott stressz csökkentésében és abban, hogy a betegek minél hamarabb a gyógyulás útjára lépjenek. Ha pedig önállóan nem sikerül feldolgozni a diagnózist, és a betegséggel együtt járó helyzetet, érdemes pszichológus segítségét kérni.

Mi minden segíthet még az érzelmi feldolgozásban?

Több megoldás is létezik arra, hogy eltereljük a figyelmünket a betegségről. Válasszunk új hobbit vagy olyan alkotói tevékenységet, mint például a rajzolás, festés vagy szobrászkodás, amely segít az érzelmek feldolgozásában és a teljes kikapcsolódásban. Nagyon fontos, hogy beszélgessünk a betegségről, arról, hogy mi zajlik bennünk. Ez segíthet a családtagoknak, a párunknak abban, hogy elfogadóbbak legyenek és megtalálhassák azt a módot, amivel támogatni tudnak. Az endometriózis Magyarországon kb. 200 000, világszerte közel 200 millió nőt érint. A sorstársakkal való beszélgetés, a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a betegségünkkel, segíthet a feldolgozásban és az elfogasában. A sorstársakkal személyesen, de akár az online térben is beszélgethetünk. [iv]

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Férfiként is sokat segíthetsz! – Nagyon fontos, hogy biztosítsd a párodat a támogatásodról. Ahhoz, hogy megérthesd mi zajlik benne, beszélgessetek sokat arról, hogy van, hogy éli meg a betegséget. Merj kérdezni és legyél te is őszinte hozzá. Azt is nagyon szuper, ha elkíséred az orvoshoz. Ezzel nemcsak azt érezheti, hogy mindenben számíthat rád, hanem a szakember neked is segíthet a betegség megértésében.

Kérj segítséget a szakemberektől! – Gyakran előfordul, hogy beleragadunk a betegség feldolgozásának bizonyos szakaszaiba, és önmagunktól nem tudunk továbblépni. Ilyenkor érdemes segítséget kérni. Néha egy kis támogatás is elég ahhoz, hogy eljussunk az elfogadásig, ahonnan megkezdődhet a testi és lelki gyógyulás.

Együttműködés a szexben is – A betegség miatt fájdalmas lehet a szexuális együttlét, ám egy új pozíció, a hosszabb ráhangolódás segíthet abban, hogy élvezni tudjátok egymást. Nagyon fontos a türelem és a megértés, sőt akár az időzítés is. Ha szükséges, érdemes szexuálterapeuta segítségét is kérni.

Mindenki másképp dolgozza fel a betegséget – Lehet, hogy egy ismerősöd inkább elkerüli a betegséggel kapcsolatos témát és érzéseket, míg te állandóan kutatsz a témában, és próbálod megérteni a miérteket. Ez természetes. Nem vagyunk egyformák! Válaszd azt a módszert, ami segít neked a feldolgozásban.

Nem vagy egyedül!- az endometriózis nem egy stigma, nem kell tabuként kezelned! Nagyon sok nőt érint, és az ő történetük talán segíthet neked abban, hogy te is jobban elfogadd a helyzetet. Íme néhány történet:

Lehet, hogy valakinek a te történeted segít majd a gyógyulásban![i] https://feme.hu/index.php/151-a-betegseg-pszichologiaja

[ii] https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/05/05/endometriozis_fajdalom_es_szexualitas_kerdesek_es_lehetosegek

[iii] https://feme.hu/index.php/56-nogyogyaszati-betegsegek-szexualterapeuta-szemmel

[iv] https://endometriozismagyarorszag.hu/