Menstruáció – amiről minden nőnek van véleménye

Menstruáció. Talán nincs még egy olyan téma a nőiség és nőiesség területén, amely kapcsán ennyire megoszlanának a vélemények, hogy ki, hogyan éli meg ezeket a napokat. Ma már számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy minél kényelmesebben teljen ez az időszak. Segítünk eligazodni a menstruációs eszközök terén és eláruljuk azt is, milyen mozgást javaslunk menzesz idején.

Egyéntől függ, mikor jelentkezik először a havi vérzés, többnyire 8-15 év és 45-55 éves kor között határozza meg a menstruáció a nők életét. Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2.390.000, 18 és 50 év közötti nő él[1], aki, ha nem szül gyermeket, termékenységi időszaka alatt[2] legalább 450 periódusa van. Nem mindenkinek könnyű ez a néhány nap, már mi is írtunk róla, hogy mi állhat a háttérben és mi a teendő, ha fájdalmasak a menzeszek. Van olyan vállalat például[3], ahol – éppen az olykor nehézségekkel teli időszakra tekintettel – a női munkavállalók havonta egy extra, fizetett szabadnapot vehetnek ki a menstruáció idején. Enyhítheted a görcsöket [4] természetes módon: a meleg zuhany, vagy a hasra tett melegítőpárna ideális megoldás lehet. Ugyancsak hatásos a magnézium, amely ellazítja az izmaid, de a testmozgás is jót tesz, mert vérbőséget okoz és javítja a vérkeringést. Ha a panaszaid nem enyhülnek, kérj a gyógyszertárban görcsoldót. Tudnod kell azonban, hogy a fájdalmas, extrém vérzés mögött sok betegség állhat (pl.: dysmenorrhea, endometriózis, mióma, petefészek ciszta), így tanácsos mielőbb felkeresni ebben az esetben egy nőgyógyászt.

Fejlesztheted az állóképességed

Említettük, hogy a testmozgás segíthet a menstruációs görcsök oldásában, de akkor is érdemes ilyenkor is mozognod, ha panaszmentesen éled meg ezeket a napokat. Kutatók szerint ugyanis még a hasznodra is válhat, ha nem mondasz le a mozgás öröméről: a ciklus első felében, vagyis a menzesz első napjától számított két hétben jobban fejleszthető az izomerő - ilyenkor jó hasznát veheted a kézi súlyzóknak, gumikötélnek, a saját testsúlyodnak. A ciklus második felében, vagyis a tüszőrepedéstől számított két hétben viszont inkább aerob testmozgásokat végezz, ami az állóképességednek és a szívednek is jót tesz majd.[5]

1,2 milliárd nő él menstruációs szegénységben

Sajnos ugyanakkor ma még mindig tabutéma a menstruáció, sok országban kiközösítve, megszégyenítve érzik magukat a nők emiatt. A nemzetközi statisztikák[6] lesújtóak: 10-ből 9 nő élt már át menstruációs szorongást a munkahelyén, 63 százalék szeretné, ha lehetne erről a témáról nyíltan beszélni, miközben ne feledkezzünk meg azokról sem, akik menstruációs szegénységben élnek. Világszerte[7] mintegy 1,2 milliárd nőnek okoz gondot a higiéniai termékek megvásárlása, míg a Food Not Bombs civil szervezet adatai szerint idehaza minden ötödik nő szembesül azzal, hogy nincs havi átlagosan 1-2.000 forintja tamponra, betétre vagy akár csak tisztálkodási szerekre. Ők rongyokkal és újságpapírral igyekeznek felszívni a nedvességet.

A fenntarthatóság és a menstruációval együtt járó kiadások azonban a jobb körülmények között élőket is arra sarkallják, hogy alternatív megoldások után nézzenek. Ma már egyre nagyobb ezekben is a választék. Van olyan, amelyikről esetleg még nem hallottál?

Ma már széles választék áll rendelkezésre a menstruációs napokon

A klasszikus: betét

Csaknem egy évszázada jelent higiéniai megoldást ezeken a napokon. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már kényelmesek és nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek. A fehérneműre ragasztva a betét a műselyem, pamut vagy műanyag rétegen keresztül szívja magába a menstruációs vért. Mivel azonban 2-3 óránként szükséges cserélni, költséges és környezetkárosító megoldás. Jó hír azonban, hogy ma már kaphatóak mosható betétek is - ezek többnyire öt évig is kibírják, egy váltást azonban célszerű beszerezni. 100% pamutból, légáteresztő anyagból készült verziót vásárolj.

Ha aktív életet élsz: tampon

Talán ez nyújtja a legnagyobb szabadságot, hiszen a hüvelybe felhelyezve akár strandolni is mehetsz, viszont némi gyakorlatot igényel a használata. Ne feledkezz meg arról, hogy egy tampont, maximum 6-8 órán át hagyj bent, és mindig ügyelj arra, hogy kézmosás után távolítsd el és helyezd fel az újat a fertőzések elkerülése érdekében. Szót kell ejteni a toxikus sokk szindrómáról[8] is, amelyet a tamponhasználók körében terjedő vérmérgezéssel és fertőzéssel hoznak többnyire kapcsolatba. Az igazság az, hogy ez nagyon ritka betegség és nemcsak menstruáló nőket érint. Egy baktérium okozza, de többnyire műtétek, sebek szövődményeként, és nagyon ritkán tamponhasználat miatt alakul ki. Előfordulhat, hogy nem tudod kiszedni, vagy véletlenül kettőt helyeztél a hüvelyedbe. Ne ess kétségbe, de mihamarabb keress fel szakorvost! Viszont soha ne dobd a WC-kagylóba se a csomagolást, se a használt tampont – nemcsak dugulást okoz, hanem környezetromboló hatása van, mivel az alapanyaga nem bomlik le a természetben.

A környezetbarát megoldás: menstruációs kehely

Egy átlagos nő, termékenységi évei alatt csaknem 16 ezer tampont, tisztasági betétet használ el, amelyek akár 500-800 év alatt bomlanak le[9]. A legjobb kelyhek orvosi szilikonból készülnek és akár napi 10 órán át ás akár 10 éven keresztül is használhatóak. A hüvelybe helyezve gyűjti össze a menstruációs vért. Többféle méretben és színben kapható ma már, azt azonban tanácsos ellenőrizni[10], hogy az alapanyagok között található-e kémiai biszfenol A, mert ez megzavarhatja az endokrin rendszert, befolyásolhatja az anyagcserét, a reproduktív szervek és az agy megfelelő működést. Így az ilyen összetételű eszközt érdemes mellőzni.

Használata némi gyakorlottságot igényel, viselete azonban kényelmes, és jól felhelyezve a hüvelybe megakadályozza a szivárgást. A normális mennyiségű menstruációs vérzés [11] 50 ml, a kehely használatával pontosabb képet kaphatunk erről is, minden rendben zajlik-e ilyenkor a szereveztünkben.

A változatosság gyönyörködtet: menstruációs bugyi

Egyre több vállalkozás foglalkozik menstruációs bugyik gyártásával és forgalmazásával, ami nem is csoda, hiszen sok nő igyekszik pozitív élményként megélni a menzesz napjait. Ők különböző színű speciális, légáteresztő, de nagy nedvszívó képességű fehérneműket vesznek ezekre a napokra. Akár egész nap hordhatóak, nagyjából két tamponnyi mennyiséget képesek magukba szívni és nincs szükség más eszköz használatára. Mosni 40 fokon lehet őket, akár a többi fehérneművel együtt és mivel újrahasznosíthatóak, környezetbarát és költséghatékony megoldás.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az egészségmegőrzésben a megfelelő higiénia[12], különösen igaz ez a havi vérzések idején. WC-használat előtt is moss kezet. Meleg vízzel, bőrsemleges tusfürdővel vagy intim mosakodóval zuhanyozz, lehetőleg naponta kétszer.
  • A fertőzések és a kellemetlen szagok elkerülése érdekében 2-4 óránként cserélj betétet, tampont és válts egy nap többször alsóneműt. A pamut kényelmesebb és biztonságosabb is ezeken a napokon.
  • Ha összebújnátok a pároddal, nem tiltott, de a védekezésről ekkor se feledkezzetek meg, ha még nem szeretnétek babát. Ne csak te, hanem a párod is különösen ügyeljen a megfelelő higiéniára!
  • Fájdalmas, extrém vérzés esetén mielőbb keresd fel nőgyógyászodat!
  • Kövesd a ciklusod, tölts le egy appot, például a Hölgynaptár alkalmazást[13], amely fontos információkkal szolgálhat a nőgyógyászodnak is, és te is tudsz segítségével tervezni.
  • A testmozgás kifejezetten ajánlott ebben az időszakban, keress olyan edzésformát, amelyet kényelmesen el tudsz végezni, de arra ügyelj, hogy ne erőltesd meg magad![1]https://www.hazipatika.com/eletmod/intim_higienia/cikkek/101_intim_tanacs_a_piros_betus_napokra/20100903175703

[2] https://www.goodto.com/wellbeing/best-period-products-experts-606846

[3] https://elle.hu/tarsadalom/van-ahol-szabadnap-jar-a-menstrualo-noknek-311

[4] https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/83-szulesi-fajdalom-menstruaciokor-a-tiniknel-a-legyakoribb

[5] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/107-hogyan-es-mit-mozogj-a-menzesz-alatt-akar-otthon-is

[6] https://elle.hu/tarsadalom/itt-van-a-klip-amit-minden-nonek-latnia-kell-6280

[7] https://www.noklapja.hu/aktualis/2020/11/05/menstruacios-segitseg-magyarorszag-gyujtes/

[8] https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/93-mi-az-a-toxikus-sokk-szindroma-es-miert-van-ott-minden-tampondobozon

[9] https://www.goodto.com/wellbeing/best-period-products-experts-606846

[10] https://www.goodto.com/wellbeing/best-period-products-experts-606846

[11] https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/5668/menstruacio

[12]https://www.hazipatika.com/eletmod/intim_higienia/cikkek/101_intim_tanacs_a_piros_betus_napokra/20100903175703

[13] https://intimzona.hu/index.php/megujult-a-holgynaptar-alkalmazas