Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

2022. 03. 09.

Nem vagy egyedül, ha úgy érzed, a tavasz érkezésével te is újjászületsz és ha tehetnéd, minden idődet a jó levegőn, a simogató napsütésben, a rügyező fák és színes virágok közelében töltenéd. Csakhogy a tél távozásával megérkezik a tavaszi fáradtság is, ami többnyire aluszékonysággal, bágyadtsággal, sőt, olykor ingerlékenységgel jelentkezik. Segítünk, hogy mit tehetsz, ha szeretnél mielőbb túljutni ezen az állapoton.

A várva várt tavasz beköszöntével szeretnénk mi is energikusabbak és élettel teliek lenni, akárcsak az ébredező természet, a ránk nehezedő tavaszi fáradtság azonban megakadályozza mindezt. Ne gondold, hogy benned van a hiba, vagy beteg lennél. A tavaszi fáradtság a szervezet teljesen normális reakciója arra, hogy téli üzemmódból tavaszira kapcsol, ez pedig befolyással van a hormonháztartásra, az immunrendszerre és így az energiatartalékokra is.

Téliről tavaszi életmódra váltunk

Talán nem gondolnád, de a téli életmód rengeteg változással jár. Ebben az időszakban általában több kalóriadús, zsíros ételt választunk, kevesebb folyadékot fogyasztunk és szabadidőnket is inkább bent, a szoba kellemes melegében töltjük. Mivel kevesebb természetes napfényhez jut a szervezetünk, megnövekszik a melatoninképződés [1] és emiatt az alvásigényünk is nagyobb (ezért is hívják a melatonint alvási hormonnak). Tavasszal azonban, amikor már hosszabbak a nappalok, és több fényt kap a szervezetünk, a szerotonin (,,boldogsághormon”)[2] hormonszintünk kezd növekedni, így zavar alakul ki az alvás-ébrenlét bioritmusában. Tél végére jelentős szerotoninhiány alakulhat ki, a tavaszi napsütéssel pedig csak lassan tudjuk a hiányt visszapótolni, így sokan ilyenkor depressziót vagy szomorúságot élnek meg a mindennapokban. Átállni a tavaszi időszámításra a szervezetünknek is megterhelő folyamat, amely el nem múló fáradtságot, lelki instabilitást és akár kisebb megbetegedéseket is okozhat.

Van megoldás a bágyadtságra és ingerlékenységre!

Szerencsére a tavaszi fáradtság is leküzdhető, ha életmódváltásba kezdünk. Egyszerű lépésekkel javíthatunk állandó bágyadtságunkon és akár megszabadulhatunk ránk törő ingerlékenységünktől is. A hideg hónapok alatt elvesztett ásványi sók és vitaminok pótlására a mindennapi zöldség, gyümölcs fogyasztása kitűnő megoldás lehet, ajánlottak a tej és egyéb tejtermékek ásványi anyag- és nyomelemekben gazdag tartalmuk miatt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a D-vitamin[3] jelentőségét, amelyet szervezetünk saját maga állít elő napfény hatására. Csakhogy tél végére, Magyarország földrajzi adottságai miatt a magyar lakosság D-vitamin szintje rendkívül alacsony, így szükséges az utánpótlás, kortól és nemtől függetlenül a szervezet kiegyensúlyozott működése és súlyos betegségek elkerülése érdekében. Ha családtervezés előtt állsz, mindenképp egyeztess a nőgyógyászoddal, hogy milyen és mennyi vitamint szedj a terhességed előtt. A terhesvitaminok ugyanis már a fogantatás előtt fontos szerepet játszanak a magzat későbbi egészséges fejlődésében.

Ép testben ép lélek!

Emellett ne feledkezzünk meg testünk legfontosabb oldószeréről sem, a vízről. Anyagcserénk segítéséhez és a méreganyagok távozásához is elengedhetetlen a sok folyadék, javasolt naponta minimum 1,5-2 liter folyadékot fogyasztani leginkább ásványvíz, zöldség- és gyümölcslé vagy zöld tea formájában, célszerű azonban kerülni a cukros üdítőket. Testmozgásra, évszaktól függetlenül szükségünk van, tavasszal azonban még több előnyünk lehet belőle. A természetes napfény jó hatással lesz a hormonháztatásunkra, a mozgás pedig segíti a vérkeringést és javít a mentális állapotunkon, hiszen csökken a szorongás, a stressz és jobb lesz a közérzet. Rövid, akár munkába indulás előtti negyedórás mozgás otthon már képes felpezsdíteni keringésünket, erősíti izmainkat, csontjainkat és immunrendszerünket.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Irány a természet! Sétálj a friss levegőn: parkolj le messzebb az autóddal, vagy szállj le hamarabb a tömegközlekedési eszközről. Hétvégén menj túrázni a barátokkal, családtagjaiddal.

Szakíts időt magadra! Fontos, hogy gondoskodj a lelki jóllétedről is, hódolj a legkedvesebb hobbidnak, olvass egy jó könyvet, alkoss valami szépet. Vagy egyszerűen csak tölts minél több időt a szeretteiddel.

Párologtass illóolajokat! Az illatok hozzájárulhatnak a jobb hangulathoz, az agyműködés és a koncentrálás javításához, a lélek és a test ellazulásához. A citrusfélék, a borsmenta, a vanília, a jázmin és az eukaliptusz például frissítenek, a levendula és a gyömbérolaj segíti a koncentrálást és javítja a memóriát.[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10388/tavaszi-faradtsag

[2] https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/7860/boldogsaghormon-es-napfeny

[3] https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11785/a-d-vitamin-jelentosege-szervezetunkben