Nyári higiénia menstruáció és várandósság idején

2022.07.12.

Végre itt a nyár! Tervezzük a nyaralást, amikor nem csinálunk mást, csak élvezzük a simogató napfényt, és ha tehetjük, csobbanunk egyet a hűsítő habokban. De mi a teendő akkor, ha épp a nehéz napokra esik a vakáció? Le kell mondanunk a kikapcsolódásról? Nagyobb figyelmet kell fordítanunk nyáron a higiéniára menstruáció idején, mint általában? És milyen fontos teendők vannak, ha a várandósan szeretnél strandolni? Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakorvos segít a tájékozódásban.

Általános higiéniai jótanácsok menzesz idejére

A női higiénia nemcsak a menstruáció idején fontos, ám azokon a napokon vannak plusz körülmények, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy kényelmesebben érezzük magunkat. Különösen fontos menstruáció során, hogy a szeméremtestet tisztán tartsuk, ezért, ha úgy érezzük komfortosnak, akár többször is lezuhanyozhatunk naponta. Mosakodáshoz használjunk a hüvelyflórának megfelelő intim mosakodót, azonban ahogy általánosságban, úgy a menstruáció idején is kerüljük a hüvely belső mosását. Ezzel ugyanis kimossuk a hüvely egészséges pH-értékéért felelős Lactobacillus flórát, így fogékonyabbá válhat a felszálló fertőzésekre. Ha nincs lehetőségünk napközben zuhanyozni, intim törlőkendővel is felfrissíthetjük magunkat.

Hogyan használjuk helyesen a menstruációs eszközöket?

Az intim eszközök helyes használata az egészségünk megóvása érdekében mindig nagyon fontos, nem csak a nyári hónapokban. Többféle eszköz közül választhatunk – egészségügyi betét, tampon, menstruációs bugyi vagy intimkehely –, ám használatuk csak akkor lesz biztonságos, ha rendszeresen cseréljük, bármelyikről is legyen szó. A betét és menstruációs bugyi esetében ez maximum 3-4 órát jelent, tampont és intimkelyhet azonban maximum 3 óránként cserélni kell, csere előtt és után pedig az alapos kézhigiénia létfontosságú. Az éjszakai pihenés során pedig célszerűbb intimbetétet használni.

Jaj, úgy élvezném én a strandot!

Menstruáció alatt általában az első 2 napon a legnagyobb a vérveszteség, ilyenkor a méhszáj kicsit nyitottabb. Ezeken a napokon fogékonyabbak vagyunk a felszálló fertőzésekre, ám természetesen nem törvényszerű, hogy megbetegszünk, így a régi hiedelem, miszerint menzesz alatt tilos a strand, nem helytálló. A felszálló intim fertőzések gyakorisága sokkal inkább függ a víz minőségétől. Ezért, ha menstruáció alatt fürdőzni szeretnénk, érdemes olyan helyet választanunk, ahol valóban ügyelnek a víz tisztaságára, illetve ahol gyakrabban fertőtlenítenek, például egy uszodában vagy medencében, de gond nélkül csobbanhatunk a tengerben is. Kerüljük a kétes tisztaságú, nagy tömeget vonzó vizeket, illetve, ha megoldható, ezeken a napokon ne áztassuk magunkat meleg vízben, ugyanis az kiváló közeg a kórokozók szaporodásához. Fürdés után a tampont azonnal vegyük ki, cseréljük minél gyakrabban, a vizes fürdőruha helyett pedig vegyünk fel szárazat.

Fürdőzés várandósan? Miért ne!

Babaváráskor az úszás remek mozgásforma, de fürdőzés előtt mindenképpen érdemes felkeresni kezelőorvosunkat, hogy a várandósság aktuális állapotáról információt nyerjünk, ugyanis a vérzés vagy a nyílt méhszáj kizáró ok. Kismamák számára kevésbé ajánlottak a folyók vagy a tavak, annak nincs akadálya, hogy uszodában, tisztított, klórozott medencékben vagy a tengerben fürdőzz, ha az orvos is úgy ítéli meg. A víz hőmérsékletére azonban mindig érdemes odafigyelni: a túl hideg víz fokozhatja izmaink görcskészségét, így akár méhösszehúzódásokat okozhat, a túl magas, testhőmérsékletet meghaladó vízhőmérséklet pedig zavarhatja a baba fejlődését az anyaméhben, illetve a kismama keringési rendszerét is hátrányosan befolyásolhatja.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Figyelmeztesd magad! – Ha feledékeny vagy, érdemes emlékeztetőt beállítanod, hogy mikor helyezted fel a tampont, és mikor kell levenni. Így biztosan csak addig marad fent, amíg biztonsággal használhatod. Előfordulhat olyan eset is, amikor - például, ha kiszakad a zsinór – nem tudod levenni az eszközt. Ne ijedj meg, keress fel egy orvost, aki segít neked!

Cserélj többször fehérneműt! - A melegben ajánlott a magasabb pamuttartalmú, könnyen tisztán tartható, kényelmes fehérnemű viselése. Ha szükséges, válts gyakrabban, így jobban érezheted magad. Ha nem tudod megoldani, használj tisztasági betétet, amelyet gyakran cserélhetsz és segíti a komfortérzetet.