Tisztelt a tested – csatlakozz a Food Freedom kezdeményezéshez!

Talán azon kevés szerencsések közé tartozol, aki soha nem fogyókúrázott, mert elfogadta a testét úgy, ahogy van. Év elején és a nyárhoz közeledve sokan szánják rá magukat, hogy leszámolnak a súlyfelesleggel. Szerencsésebb lenne azonban egy hosszú távon fenntartható megoldást találni - ebben segíthet a Food Freedom mozgalom, amely az ételhez és a testünkhöz fűződő kapcsolatot helyezi fókuszba. Azt hangsúlyozza, hogy az étel a testünk üzemanyaga, amelyhez nem társulhatnak negatív érzések.

2022. 02.21.

Ha belenézel a tükörbe, és egészen őszinte vagy magadhoz, mire gondolsz a látvány kapcsán? Szereted és elfogadtad magad? Ha nem, ennek mi az oka? Végiggondoltad-e például valaha, hogy mit jelent neked az étel? Megannyi kérdés, és a válaszokban ott rejtőzik mélyen önmagunk elfogadása, az ételekhez fűződő kapcsolatunk és egy rossz társadalmi beidegződés, amely szerint mindenkinek nádszálvékonynak kellene lenni. Közben pedig riasztó, hogy Magyarországon milyen sokan túlsúlyosak, amely jelzi azt is, hogy a fenti kérdésekre nem mindenki tud szégyenérzet és lelkiismeret-furdalás nélkül válaszolni.

Hazánk az élvonalban

Bár köztudott, hogy a túlsúlynak milyen egészségügyi kockázatai vannak, hazánk mégis Európa negyedik legelhízottabb országa[1]. Kérdés, mennyire okolhatóak mindezekért – sok más mellett - azok az elvárások, amelyeket sokszor a társadalom vagy a média és a divat támaszt felénk az ideális külsővel kapcsolatban. Sokakat belekergetve ezzel egy ördögi körbe, amelyben egészségtelen táplálkozás, önmarcangoló diéták állnak. Közben pedig egyre stresszesebb életmódot élünk, és bizony a klasszikus magyar konyha sem segíti a többnyire a kudarccal végződő törekvéseket.

Tanulmányok[2] bizonyítják, hogy a fogyókúra nem feltétlenül segít az ideális, kívánt testsúly hosszú távú fenntartásában: 1-5 éven belül gyakori a súlygyarapodás a krónikus diétázók körében, és kb. 33 százalékuk többet hízik vissza, mint amennyit kezdetben leadott. De akkor nem kellene másként hozzáállni az eszményi alak eléréséhez és az egészséges életmód kialakításához?

Fontosabb az egészség, mint az álomalak

A Food Freedom[3] mozgalom éppen ezt tekinti elsődlegesnek. Az amerikaiak körében egyre népszerűbb kezdeményezés szerint sokkal fontosabb az egészség, mint az álomalak elérése. Mint mondják, tisztelni kell a testünket, az étkezéseket nem követheti bűntudat, miközben az ételekre úgy kellene tekintünk, mint testünk üzemanyagára. Természetesen a mozgalom sem arra buzdít, hogy mértéktelenül fogyasszunk olyan ételeket, amelyekre kevésbé van a szervezetünknek szüksége. Fontos azonban, hogy megtaláljuk az arany középutat a táplálkozásban is, amelynek része lehet olykor egy-egy hízlaló, dietetikusok által kevésbé ajánlott fogás is.

„Amíg nem iktatjuk ki az étkezésre vonatkozó, a diétás kultúra által ránk szabott szabályokat, addig az ételnek hatalma lesz felettünk" - mondja Casey Bonano[4], dietetikus, étkezési zavarok-specialista, aki szerint a program az életről szól, amelyet akkor élvezhetsz igazán, ha meggyógyítod az ételhez és a testhez való viszonyodat.

A diéták növelik az étkezési zavarok kialakulását

A Food Freedom kezdeményezésben elsősorban olyan alapanyagok, húsok, növények fogyasztására buzdítanak, amelyek nem nagyipari gazdálkodásból származnak. Figyelembe kellene venni, melyek azok az ételek, amelyek a civilizáció eredményei, és azok helyett érdemesebb a minél természetesebb fogásokat előnyben részesíteni.

A spiritualitást is súroló elképzelés része az úgynevezett intuitív étkezés (azt eszünk, amit megkíván a szervezetünk) és a tudatos táplálkozás. A két módszert gyakran használják egyébként étkezési zavarokból (bulimia, anorexia) felépülő páciensek esetében. Mindez nem véletlen: egy 2017-es tanulmány[5] ugyanis kimutatta, hogy a fogyókúra – a testtel való elégedetlenséggel és a soványságra való törekvéssel kísérve – növeli a bulimia, a falás-evési zavar és a tisztálkodási zavar kialakulásának kockázatát.

Fogyni nem, de egészségesen élni mindenkinek szükséges

De miért fontos, hogy egészséges legyen a testképünk, és csak akkor kezdjünk fogyókúrába, ha ennek egészségügyi okai vannak?

Nem kell mindenkinek fogynia, viszont az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra mindenkinek szüksége van. A túlsúly ugyanis nemcsak szív- és érrendszeri panaszokat, mozgásszervi problémákat okozhat, hanem teherbeesési nehezítettséghez is vezethet.

Fontos hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód nem egyenlő a fogyókúrával, diétával, és nem azért szükséges, hogy mindenki S-es méretű ruhákat hordjon. Az egészséges életmód független a kilók és a centik számától. Az egészségmegőrzés szempontjából kulcskérdés, hogy mennyi vitamint, rostot, omega-3 zsírsavat fogyasztunk, mennyire figyelünk oda a folyadékpótlásra, és bizony az is, hogy mennyire része az életünknek a rendszeres testmozgás.

Ha bizonytalan vagy, első körben segítséget jelenthet egy BMI kalkulátor, hogy megtudd, elhízott [6] vagy-e. Fontos azonban azt is tudnod, hogy ez önmagában nem ad még pontos képet, hiszen a genetika és a kor is meghatározza, hogy kinek, mennyi az ideális testsúlya. Egy szakember, dietetikus, obezitológus vagy belgyógyász is segítségedre lehet. Ha pedig családtervezés előtt álltok a pároddal, nőgyógyász és andrológus tanácsát is érdemes kikérni.

Már 5-10 százalékos súlycsökkenés is segíthet

Különösen fontos, hogy odafigyelj a testsúlyodra, ha babát szeretnétek. Ezzel már mi is többször foglalkoztunk, hogyan befolyásolja a testtömeg a fogantatást. Számos tanulmány[7] alátámasztotta, hogy túlsúlyos nőknél a terhességhez szükséges idő hosszabb volt, mint normál testalkatú társaiknál. A BMI emelkedése például fordítottan arányos a termékenységgel 29-es BMI érték felett. A magas zsírtartalmú étrend rontja a petesejtek megtermékenyíthetőségét, a magas inzulinszintek inzulinrezisztenciát okoznak, ami menstruációs zavarokhoz vezethet. Ebben az esetben tehát fontos a fogyás: akár kevés, 5-10 százalékos testsúlycsökkenés - rendszeres testmozgással kiegészítve - növeli a termékenységet, és csökkenti a várandósság alatt kialakuló szövődményeket[8].

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Engedd meg magadnak! Hallgass az ösztöneidre, és ha megkívánsz valamit, ne vond meg magadtól. Nincsenek tiltott alapanyagok (ha ezt orvosi szakvélemény nem tiltja), de tudj mértéket tartani. A sóvárgásnak úgysem lesz jó vége.
  • Tiszteld a tested! Figyeld a reakcióid, és tanuld meg, mi a különbség, ha éhes vagy jóllakott vagy. Bízz a tested jelzéseiben. Evés közben csak az elfogyasztott falatokra figyelj, hiszen, ha nem vonja el semmi a figyelmed, nem is eszel többet a szükségesnél.
  • Magadnak akarj megfelelni! Ne mások alakját és étrendjét figyeld, hiszen mások vagyunk, más igényekkel, életmóddal, ízléssel, szokásokkal, genetikával. Ami a másiknak beválik, nálad valószínűleg nem. Arra törekedj, hogy a saját lehetőségeid kiaknázd a lehető legjobban.
  • Az életmódváltás mindig sikeresebb! Törekedj olyan életre, amelyben ugyanakkora szerepet kap a mozgás, a megfelelő táplálkozás és a mentális egészségmegőrzés.[1] https://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/cikkek/megdobbento_mennyi_magyar_tulsulyos/20210806132511

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25614198/

[3] https://www.healthline.com/nutrition/what-is-food-freedom-getting-started-weight-loss-and-tips#background

[4] https://www.instyle.com/beauty/health-fitness/food-freedom

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27709979/

[6] https://feme.hu/htt/noi-es-ferfi-cikkek/25-testsuly/29-amit-az-elhizasrol-tudnod-kell

[7] https://feme.hu/htt/noi-es-ferfi-cikkek/25-testsuly/23-a-tulsuly-es-a-termeketlenseg

[8] https://feme.hu/htt/cikkek/testsuly-noi/11-pcos-kezelese-dietaval-es-eletmod-valtassal