Figyelj a testsúlyodra, ha babát szeretnél!

2021. május 28.


Elérkezett az idő, készen álltok mindketten, hogy bővüljön a család. A babavállalás azonban nem csak az elhatározáson múlik. A gyermek érkezése nagy mértékben függ a leendő szülők ideális testsúlyától: a felesleges kilók sajnos a nő és a férfi termékenységét is ronthatják. De mikortól beszélhetünk ideális testsúlyról, és milyen tápanyagokra van mindenképp szükségetek, ha babát szeretnétek?

A mérleg nyelve

Régóta szeretnétek babát, semmilyen szervi okot nem találtak nálatok az orvosok, mégsem érkezik az örömhír. A testsúlyotok vajon ideális? Gyakran halljuk, hogy az elhízás kockázatot jelent krónikus betegségek kialakulásában, és sajnálatos módon a női és a férfi termékenységet is kedvezőtlenül befolyásolja, így fontos, hogy erre is odafigyeljetek a pároddal. A fölös kilók ugyanis hatással lehetnek a hormonháztartásra[1], megzavarhatják a menstruációs ciklust, ezáltal negatívan hatva a termékenységre. Sajnos minél nagyobb a túlsúly és a hasi zsír, annál nagyobb a termékenységi nehézség kockázata is. Azok a nők, akik jelentős súlyfelesleggel küzdenek, a normál testsúlyú társaikhoz képest kisebb eséllyel esnek teherbe egy éven belül azután, hogy felhagytak a fogamzásgátlással. Angol adatok szerint az elhízott, 23 évnél idősebb nők 66,4 százaléka lett várandós egy éven belül, míg az ideális testsúllyal rendelkezők 81,4 százaléka.

Mennyi az annyi?

Honnan tudhatod meg, hogy ideális-e a testsúlyod? Egy speciális testösszetétel vizsgálattal vagy egy egyszerű képlettel, BMI kalkulátorral[2] tudod ezt kiszámolni. Életkortól függően az a jó, ha a BMI számod 19-24 közötti értéket mutat.

Dr. Katona Renáta, a Felelősen Magadért Egyesület szülész-nőgyógyász szakértője szerint[3] az ideális testsúly elérése természetesen függ a genetikától is, de sokkal inkább számít az életmódunk, a mentális állapotunk és a környezeti hatások. Persze állhatnak a háttérben hormonális problémák is, de ahogyan a szakember mondja, a statisztikák azt mutatják, a túlsúlyért alig 1 százalékában okolhatóak endokrinológiai panaszok. Megdöbbentő adat, de 29-es BMI érték felett 4 százalékkal csökken egy nő esélye a teherbe esésre, 35-ös BMI érték felett ez 26 százalékos csökkenés, míg a 40-es BMI-vel rendelkező nőknél 43 százalékkal alacsonyabb az esély a várandósságra a fogamzásgátló abbahagyása utáni egy éven belül.


Kettőn áll a vásár

A túlsúly azonban nemcsak a nők termékenységére, hanem a férfiak nemzőképességére is hatással lehet: az elhízás rontja a sperma minőségét[4], emellett megváltoztatja fizikai és molekuláris szerkezetét is. 10 kiló súlyfelesleg pedig akár 10 százalékkal is csökkentheti a termékenységet. Jó hír azonban, hogy az egészséges testsúly elérése a fogantatás előtt legalább három hónappal javíthatja a fogantatás esélyét, ennyi időbe kerül ugyanis a spermiumok kifejlődése. Mindkettőtöknél kulcskérdés tehát, hogy milyen életmódot éltek, mennyire figyeltek oda a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

Az étkezés és a sportaktivitás szerepe[5] elsődleges az ideális testsúly elérésében. Az egészséges életmód kialakítását korábbi cikkünkben felsorolt tanácsokkal mi is igyekeztünk segíteni, ahogyan annak is utána tudsz járni oldalunkon, tényleg felkészültél-e arra, hogy szülő legyél.

Ha készen álltok rá mindketten, hogy közös családot alapítsatok, és te is azok közé tartozol, akiknek életmódot kellene váltaniuk, ösztönzésként nem árt, ha tudod, akár már 5-6 kg-os súlyvesztés is jelentősen megnövelheti a várandósság esélyét.


Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Táplálkozz egészségesen!

Már mi is ajánlottunk néhány életmódbeli változtatást, amellyel elindulhatsz a kiegyensúlyozott élet felé, ennek pedig fontos része a megfelelő táplálkozás. A menüdben minden nap szerepeljen zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű pékárú és gabonaféle, tej, joghurt, sajt. Válassz sovány húst vagy halat, tojást, és tanácsos gyakran fogyasztanod, mérsékelt mennyiségben olajos magvakat, illetve növényi csírákat, de csakis hozzáadott olaj és só nélkül. Csökkentsd a nassolás mennyiségét, és lehetőség szerint kerüld el a chipseket, kekszeket, zsíros húsokat, cukros italokat, ételeket. A túlzásba vitt zsiradék és só sem segíti a céljaid elérését.

  • Használj kisebb tányért![6]

A tányérod felét mindig zöldség vagy gyümölcs foglalja el, a másik felén osztozzon a szénhidrát, illetve a fehérje - fele, fele arányban.

  • A mozgás életet ment!

A rendszeres testmozgás nemcsak a lelkednek, hanem a testednek is jót tesz, nem beszélve arról, hogy segíti a kilók elleni küzdelmed is. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint[7] naponta 10.000 lépést kellene megtenni, beleértve a napi rutin teendőket is, emellett hetente legalább 300 perc közepes intenzitású vagy 150 percnyi magas intenzitású sportot célszerű végezni a fogyás érdekében. Mindegy, hogy ez milyen típusú sportaktivitás: gyorsgyaloglás, kerékpározás, tenisz, jóga, úszás, futás, az a lényeg, hogy élvezd a mozgás adta szabadságot.

  • Egyeztess nőgyógyászoddal!

Ha diétáznod szükséges, akkor pláne mindenképp beszélj nőgyógyászoddal, ugyanis ebben az esetben különösen fontos, hogy megkapja a szervezeted a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat. Orvosod segít abban, hogy milyen vény nélkül kapható étrend-kiegészítő készítményekkel támogathatod a teherbeesési esélyeidet.

  • Legyél türelmes!

Ne feledd, a plusz kilók sem egy hét alatt szaladtak fel, megszabadulni tőlük is időbe telik. A szakemberek szerint heti fél-egy kiló egészséges súlyvesztést jelent, és tartós eredmény lehet belőle. A céljaid mindig legyenek reálisak. Készíts egy táblázatot, amit akár a hűtőre is kitehetsz, amelyen hétről hétre feltünteted az ideális testsúlyt, így könnyen nyomon tudod követni a változást, és motivál abban is, hogy ne nyisd ki a hűtőszekrényt, ha megéheztél.

További hasznos információkat találhatsz az étkezés termékenységet befolyásoló hatásairól a fogantatással kapcsolatos aloldalunkon.[1] How does being overweight affect my fertility? (theconversation.com)

[2] http://www.mnsza.hu/elhizas/bmitabla.htm

[3] https://www.youtube.com/watch?v=_ftGEvdH4fE&t=31s

[4] How does being overweight affect my fertility? (theconversation.com)

[5] https://www.youtube.com/watch?v=rScEt0Qt-Vw&t=4s

[6] Weight, fertility and pregnancy health - Better Health Channel

[7] A PCO szindróma - Fertility Art