Fogamzásgátlás mellékhatásai – Tévhitek és magyarázatok

2023.05.12.

Azt, hogy mi alapján választunk fogamzásgátló módszert, gyakran az eszközökkel kapcsolatos tévhitek vagy épp a félelmeink is befolyásolhatják. De valóban kell tőlük félni vagy megalapozatlan az összes felvetés? Melyek azok a leggyakoribb tévhitek, amelyekkel találkozunk, és hogyan csökkenthetők a mellékhatások? Cikkünkből megtudhatod!

Bármilyen fogamzásgátló eszközt választunk, alkalmazását megelőzi egy nőgyógyászati konzultáció, egészségügyi állapotfelmérés, valamint laborvizsgálatok. Az eredményeket figyelembe véve javasol majd az orvosunk olyan módszert, amely számunkra a legalkalmasabb, valamint pontos tájékoztatást is kapunk az alkalmazással kapcsolatban. Az alábbiakban összegyűjtöttük az egyes módszerekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, tévhiteket és félelmeket, hogy eloszlassuk azokat.

Találd meg a hozzád passzoló fogamzásgátló módszert!

A fogamzásgátlásnak lehetnek mellékhatásai, de minimálisra csökkenthetjük, vagy akár el is kerülhetjük, ha alkalmazásuk előtt a nőgyógyászunkkal konzultálunk. Nagyon fontos, hogy a félelmünk ne akadályozzon meg minket a nem kívánt terhesség elleni védelemben! Mindenki számára van megfelelő módszer.

Tévhit, hogy az első szexnél nem eshetsz teherbe!

Lépjünk egyet vissza, és kezdjük ezzel az alapvető tévhittel. Sokan azt gondolják, hogy az első együttlétből, vagy egy egyszeri alkalomból nem jöhet létre terhesség. Ez bizony téves gondolat, hiszen, ha ennek nincsen szervi vagy hormonális akadálya, és akkor van az a bizonyos együttlét, amikor nyitva van a termékenységi ablakod, akkor bizony már az első alkalomnak is lehet nem várt várandósság a vége. Ezért, ha még friss a kapcsolat és nem szedsz fogamzásgátló tablettát, vagy nem alkalmazol egyéb módszert, mindenképp védekezzetek óvszerrel!

Ha a barátnőm is ezt szedi, akkor nekem is jó lesz?

Nem, nem biztos, hogy jó lesz! Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátlásnak mindig személyre szabottnak kell lennie. Például, ha laktózérzékeny vagy, akkor a laktózt tartalmazó készítmény nem alkalmas a számodra, mert hasmenést okozhat, így a hatóanyag idő előtt kiürül a szervezedből, és nem nyújt megfelelő védelmet a nem kívánt terhesség ellen. Ilyen esetben jó választás lehet számodra például a spirál, a hüvelygyűrű vagy éppen a fogamzásgátló tapasz választása.

De más tényezők is befolyásolják a szakember javaslatát: mindenképp jelezd orvosodnak, ha magas a vérnyomásod, és a családban volt több érrendszeri probléma, ugyanis ez nagyban befolyásolja, hogy melyik fogamzásgátló módszert javasolják számodra. Mindenképp konzultálj az orvosoddal, mielőtt tablettát szednél!

Tévhit, hogy a fogamzásgátlás egyenlő a hízással!

Szerencsére ma már olyan modern hormonális fogamzásgátlók vannak, amelyeknek a hormontartalma alacsony, így a személyre szabott módszer kiválasztásával elkerülhető a testsúly változása (hízás). Ne félj, az orvosod a testsúlyod, egészségügyi állapotod, a családi anamnézis és az elvégzett vizsgálatok alapján biztosan megtalálja számodra az ideális fogamzásgátlási módszert.

„Kimaradt két szem tabletta, gyorsan beveszem egyben”

Na jó, lehet, hogy ez egy kicsit durva példa, de bizony az tény, hogy bár a fogamzásgátló tabletta az egyik legkedveltebb fogamzásgátló módszer, sokan mégsem tudják pontosan a helyes alkalmazását. Mindig a tájékoztatóban leírtak szerint járj el, ha véletlenül kimaradt egy szem. Amennyiben bizonytalan vagy, kérdezd meg nőgyógyászodat! Ha feledékeny vagy, és gondot okoz, hogy a tablettamentes napok után újra bevedd, jelezd az orvosodnak, és olyan tablettát ír fel neked, amelyiknél a dobozban található aktív szemek mellett, inaktív, úgynevezett placebo tabletták is találhatók. De ebben az esetben jó választás lehet számodra például a tapasz, a hüvelygyűrű vagy a spirál is.

Ha sportolok, akkor is jó választás lehet a tapasz?

A tapasz egy nagyon kényelmes fogamzásgátló megoldás, és ha megfelelően alkalmazzuk, teljesen biztonságos. Ráadásul számos előnye is van. Nem tartalmaz laktózt, így az arra érzékenyek is szedhetik, illetve hányással, hasmenéssel járó megbetegedés esetén is védelmet nyújt. Kis mérete miatt észrevétlen a viselése. Nem kell aggódnod, hogy elfelejted, hiszen csak hetente kell cserélned, a 3. hét után pedig 1 hét szünet jön. Ha úszol, sportolsz fennmarad, úgyhogy ez sem kizáró ok. Ugye, hogy nincs mitől félned?

A hüvelygyűrűt és spirált érzi a párom is

Ha jól vannak felhelyezve az eszközök, az sem neked, sem a párodnak nem okoznak kellemetlenséget az együttlétek során. A hüvelygyűrűt te helyezed fel magadnak és csak 21 nap után kell eltávolítani. A spirált minden esetben az orvos teszi fel, és akár 5 évig is bent maradhat. Mindkét módszernek lehetnek kizáró tényezői, így – bár a spirál esetében elkerülhetetlen – használatukról kérd ki orvosod véleményét. A spirál esetében attól nem kell tartanod, hogy leesik, ám a gyűrűnél – bár nem könnyen – ez előfordulhat. Ebben az esetben mosd le langyos vízzel és tedd vissza. Ha 3 óránál tovább volt kint, akkor érdemes plusz védelemről is gondoskodni.

A fogamzásgátló injekció használata után nehezebb a teherbe esés

Az tény, hogy a többi hormonális megoldással szemben az injekció használata után lassabban áll vissza a termékenység, de ez nem azt jelenti, hogy nehezíti a teherbe esést, csupán azt, hogy több időre lehet szükség. Míg a tabletta abbahagyása után nem kell szünetet hagyni, hogy kiürüljön a szervezetből, és belevághassatok a babaprojektbe, addig az injekció esetében meg kell várni a 3 hónapos hatóidő lejártát. Ne ijedj meg, az orvosod minden kérdésedre pontos választ fog adni. Az injekció egy nagyon hatékony és kényelmes módszer, valamint minimálisra csökkenti a méhen kívüli terhesség kockázatát is.

A hormonális fogamzásgátló hatással van a menstruációra

Ez így igaz, hiszen az alkalmazásuk alatt a bevitt hormonok szabályozzák a ciklust. Ha például a tabletta szedése alatt menstruáció jelentkezik, az utalhat arra is, hogy nem elegendő a hormon és más készítményre vagy megoldásra lehet szükség. Ám számos pozitív hatása is lehet a fogamzásgátló tablettáknak vagy az egyéb hormonális megoldásoknak: kiszámíthatóvá válik a ciklusod, csökkenhet a vérzés mennyisége, mérséklődhet a vashiányos vérszegénységek száma, a korábban fájdalmas menstruáció javulhat, illetve egyéb érvek is szólhatnak az alkalmazásuk mellett.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Buta kérdés nincs! – A fenti példák csak töredékei annak a számos kérdésnek és tévhitnek, amelyek a fogamzásgátlással kapcsolatban megfordulnak a fejünkben. Merjünk kérdezni az orvosunktól, hiszen honnan is kellene mindent tudnunk. Egy nőgyógyász mindenre türelmesen, szakszerű választ tud adni!

Szólj, ha panaszod van – Amennyiben a választott fogamzásgátló módszer mellett panaszokat észlelsz, mielőbb jelezd orvosodnak, hogy szükség esetén másik megoldást találjatok, ami biztonságos, és számodra a legmegfelelőbb.