Tabuk és tévhitek a terhességről

2022.11.07

A fogantatás, a várandósság, a szülés, valamint az azt követő időszak rengeteg kérdést vet fel bennünk. Bár ez egy gyönyörű időszak, sok félelem is társul mellé. Szerencsére számos aggodalom csak a tévhitek miatt kering a köztudatban.

Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász segítségével a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük azokat a témákat, amikről mindenképp érdemes még a várandósság előtt tájékozódni!

A várandósság teljes ideje alatt lehet szedni a terhesvitaminokat?

A terhesvitaminok szedése nemcsak a várandósság három trimesztere alatt, hanem már a baba tervezésétől, a szoptatási időszak végéig javasolt. A folsav szedése kiemelkedő fontosságú a várandósság idején, amelyet a fogantatás előtt 1-3 hónappal ajánlott elkezdeni. Ugyanis a velőcső-záródás folyamata a fogantatást követő 28. napig befejeződik, amikor még nem is biztos, hogy ismert a terhesség. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzatnál a velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kialakulásának kockázati tényezője. A D-vitaminnal, a nyomelemekkel és az ásványi anyagokkal fel tudjuk tölteni a szervezetünket a rá váró hatalmas feladatra: egy kisbaba kihordására. A terhesvitamin szedését érdemes egyeztetnünk a nőgyógyászunkkal, aki segít olyan összetételű készítményt választani, amely a legideálisabb számunkra a terhesség alatt. Mivel a várandósvitamin szedése és a baba súlya között nincs összefüggés, így nagyon fontos, hogy az ettől való félelem ne befolyásolja a döntésünket a terhesvitamin szedésével kapcsolatban.

Ha hányingert okoz a várandós vitamin, abba kell hagyni?

A hányinger a terhességgel járó állapot. Előfordulhat, hogy a terhesvitamin szedése hányingert okoz, ám ennek gyakran az oka az, hogy nem a megfelelő időben szedjük. A terhesség alatt megnövekedett hormonok hatására ugyanis a gyomor záróizma kicsit lazább lehet, a savképződés pedig fokozódik. Ez azonban nem minden esetben jár kellemetlen tünetekkel. Mivel a vitaminokban található anyagok irritálhatják a gyomrot, a fokozott savtermeléssel együtt ez okozhat panaszokat. Ezért érdemes napközben vagy este, étkezést követően bevenni a készítményeket. Fontos azonban, hogy a várandósvitamin szedését ne hagyjuk abba, mert a megnövekedett igény miatt elengedhetetlen pótolni az anyai szervezet számára és a baba fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Javasolt az omega-3 zsírsavak bevitele, ezek közül is a DHA és az EPA. A DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához.

A hátrahajló méh okozhat teherbeesési nehezítettséget?

A hátrahajló méh a nők 25 százalékánál előfordul. Önmagában nem okoz teherbeesési nehezítettséget, inkább a menstruációs fájdalmat tudja fokozni – mivel nehezebben ürül ki a menstruációs vér –, illetve együttlétkor okozhat kellemetlenségeket. Probléma akkor adódik, ha egy másik kórképből (például kismedence gyulladásból vagy endometriózisból) adódó összenövések okozzák a méh hátrahajlását. Ebben az esetben egy szakorvosi kivizsgálás tudja felderíteni a sikertelen fogantatás mögött megbúvó diagnózist.

A fertilitási ablak csak 5 napig van nyitva?

A fertilitási ablak egy időintervallum, amely az ivarsejtek életképességét mutatja meg, vagyis hány termékeny napja van egy nőnek. A petesejt az ovulációt követően 24-48 óráig életképes – addig tudja a spermium megtermékenyíteni –, a hímivarsejtek azonban a bejutást követően akár öt napig is életképesek lehetnek. Ha ezekben a napokban történik meg a peteérés, akkor jöhet létre a megtermékenyítés. Nagyon fontos tudni, hogy a nők a peteérés előtti napon és a peteérés napján a legtermékenyebbek. Az azt megelőző napokon 10 százalék, az ovuláció előtti napon és aznap azonban 30 százalék lehet a teherbeesés esélye. Ezért érdemes az ovulációt monitorozni, például ovulációs teszttel, amely az ovuláció előtti napon mutat pozitivitást.

Miómával nem lehet természetes úton megszülni a babát?

A mióma nem zárja ki azt, hogy természetes úton hozzuk világra a kisbabánkat. Mérete, típusa és elhelyezkedése befolyásolhatja ugyan a teherbeesést és szülést, de ez nem törvényszerű. Abban az esetben okoznak gondot, ha szülési akadályt képeznek, deformálják a szülőcsatornát vagy elzárják azt. A miómák a terhesség alatt nagyra tudnak nőni, de akár el is halhatnak. Ezért fokozottabb odafigyelést, illetve orvosi konzultációt igényelnek.

HPV esetén nem szabad természetes úton szülni?

Ha valaki HPV-vírussal fertőzött, az nem zárja ki azt, hogy természetes úton szülhesse meg a kisbabáját. Ezért, ha a kismama rendelkezik egy évnél nem régebbi negatív citológiai lelettel, HPV vírusra nem is történik szűrés, rutinszerűen nem veszik le a kenetet a várandósság alatt.

Terhesség előtt kell rákszűrést vizsgálni?

Igen, a szülés előtt mindenképp szükség van egy, egy évnél nem régebbi negatív rákszűrés eredményre. A kenetet a várandósság alatt a maximális gondosság elve mellett veszi le az orvos, így nem kell attól tartani, hogy a kisbabának bármi baja történne. A vizsgálat azért szükséges, mert a terhesség nem véd meg a méhnyakrákos folyamatoktól.

Egy újabb szülés könnyebb lesz?

Ez egyénfüggő. Ha valaki az első szülése után rövid időn belül újabb kisbabát hoz a világra, és az anatómiai adottságok is lehetővé teszik, a tágulási időszak gyorsabb lehet, így a szülés is gyorsabb és intenzívebb.

Intim torna – csak hüvelyi szülés után segíthet vagy császármetszés esetén is?

Az intim tornának, a terhestornának és a szülés utáni tornának a természetes szülés, valamint a császármetszés esetén is nagy szerepe van. A medencefenék süllyedése a nagy súlytól ugyanis – a szülés módjától függetlenül – mindkét esetben megtörténik. A torna javasolt már a terhesség idején is, amely segíthet a súly megtartásához szükséges izmok erősítésében. Az intim torna pedig nagyon hasznos szülés előtt és után a hüvely izomzatának edzésére. Már a 6. héttől érdemes elkezdeni a regenerációt, amelyhez javasolt konzultálni egy szakemberrel, például egy gyógytornásszal. A has- és hátizom regenerálásához, vagy a szétnyílt hasizom javításához ugyanis speciális gyakorlatokra van szükség, a hagyományos erősítő gyakorlatokkal és bizonyos sportokkal többet árthatunk, mint gondolnánk. A császármetszés esetén a korai gyógytorna segít, hogy megtanulják az anyukák használni a hasizmukat emelés, köhögés vagy az ágyból való kikelés esetén.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Kérdezz bátran! – Rossz kérdés nincs! Sokkal rosszabb, ha valamiben nem vagy biztos, és olyan fórumokon próbálsz válaszokat találni a téged foglalkoztató témákban, amelyeket nem szakemberek szerkesztenek. Minden várandósság eltérő, és mindenki másképp éli meg ezt az időszakot. Most te és a kisbabád vagytok a legfontosabbak, így mindenképp személyre szóló tanácsra van szükséged!

Válassz biztonságos módszereket! – Szerencsére egyre több olyan hely van, ahol a kismamák is edzhetnek, tornázhatnak, felkészíthetik testüket a várandósságra és a szülésre. Ezeken a speciális helyeken olyan szakemberek várnak, akik pontosan tudják, milyen gyakorlatokat végezhetnek biztonsággal a kismamák. A választásban segíthet a védőnőd, de az interneten is találsz ilyen helyeket. Mindenképp járd körbe alaposan, mielőtt döntenél, és ha kérdésed van, bátran tedd fel ott is!

Erősítés a hüvelynek is! – A terhesség és a szülés is alaposan igénybe veszi a gátat, a hüvelyt és a méhet. A kisbaba születése után számos kellemetlen tünet léphet fel, így vizelettartási problémák, aranyér vagy méhsüllyedés. Ha ezeket az izmokat már a terhesség alatt, esetleg már azt megelőzően is eddzük, és elsajátítjuk azokat a gyakorlatokat, amelyeket a szülés után is alkalmazhatunk, akkor akár megelőzhetjük ezeket a panaszokat, de a regenerálódást mindenképp segíthetjük velük.