Fogamzásgátlási útmutató – Szülőknek és tiniknek II. rész

2021. január 29.


A barátaiddal szoktatok beszélgetni a védekezésről? Elmondjátok egymásnak, ki mit olvasott a neten, hallott másoktól? Ezért úgy érzed, hogy te már mindent tudsz a fogamzásgátlásról? De vajon azt is tudod, hogy melyik módszer mennyire megbízható? Szerintünk érdemes megnézned az infografikánkat, hátha tudunk újat mondani a témában.


Milyen védekezési lehetőségek léteznek?

Nem könnyű tisztán látni a sok lehetőség között, ezért fontos, hogy mindig bátran kérdezd meg a nőgyógyászodat, ha kérdésed van. De mi is összegyűjtöttük, hogy milyen megoldások közül választhatsz. Ábránk segít megérteni, hogy az egyes módszerek milyen hatékonysággal használhatók átlagos, azaz tipikus és a körültekintő, vagyis tökéletes alkalmazás mellett. A feltüntetett százalékok pedig az adott fogamzásgátló módszer sikertelenségi arányát mutatják, azaz, hogy 100 pár esetén hány nő fogan meg egy év átlagában az adott módszert alkalmazva.

Infografikánkon tehát a különböző módszereket láthatod, és az adott módszer hatékonyságát is feltüntettük tipikus és tökéletes használat alapján. Már másodszor írjuk le ezt a két fogalmat, amit lehet, te még sosem hallottál. Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakértőnk most elmagyarázza, mit is kell érteni a kétféle használat alatt: Tipikus használat esetén belekalkuláljuk a hibázási lehetőségeket, ilyen az egyszer-egyszer elfelejtett tabletta vagy a lecsúszott óvszer. Tökéletes használatról akkor beszélünk, ha a módszerre vonatkozó minden szabályt pontosan betartunk– összegzi a szakorvos az egyes módszerek használata kapcsán a tudnivalókat, ugyanis minden védekezési lehetőségnél előfordulhat hiba.

A legtöbben talán a hormonális fogamzásgátlást ismerik. Ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk, implantátumok, injekciók és méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek. De léteznek olyan, a méh üregébe felhelyezhető eszközök is (műanyag, réz vagy nemesfém ötvözetű réz spirálok), amelyek hormonmentes megoldást nyújtanak alkalmazóiknak. Továbbá vannak az úgynevezett barrier-módszerek, mint például az óvszer, pesszárium, méhszájsapka és spermicidek. Részletes leírásokat ide kattintva találsz.

„Sokan hiszik azt, hogy ha nem védekeznek, vagy esetleg valami probléma történik, például kiszakad, lecsúszik az óvszer, akkor sincs semmi baj, hiszen ott van a sürgősségi tabletta. Nos, valóban nagy hatékonysággal nyújt segítséget vészhelyzetben, azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk. A sürgősségi fogamzásgátlás csak valóban sürgős esetben alkalmazandó – hangsúlyozza Dr. Babay Lilla, szülész-nőgyógyász szakorvos.


Mikortól szedhetek fogamzásgátlót?

„Gyakorlatilag onnantól kezdve nincs akadálya a fogamzásgátló szedésének, amikortól menstruálni kezd egy lány, azonban az első nőgyógyászati vizsgálatig történt nemi élet esetén mindenképpen gumióvszer használata ajánlott. Az eltérést nem mutató szakvizsgálat után a megfelelő fogamzásgátló módszer megkezdhető – mondja a szülész-nőgyógyász.

„Ha nincs állandó kapcsolatod, akkor a hormonális fogamzásgátlás mellett az óvszer használatát is mindenképpen javaslom, mert ugyan nem teljes mértékben, de számos, nemi úton terjedő betegségtől véd meg” – teszi hozzá a szakorvos.

Ha úgy érzed, készen állsz, vagy talán meg is volt az első szex, akkor eléggé fontossá vált a fogamzásgátlás. Egy cikkünkben már összegeztük, hogy mit érdemes átgondolnod, ha fogamzásgátlás miatt szeretnél nőgyógyászhoz menni, de ha a telefonoddal készítesz erről az infografikáról képernyőképet, akkor egyszerűbben is felkészülhetsz a beszélgetésre az orvossal.


Tudtad-e?

A fogamzásgátlással, és a hormonális fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban számos kérdés és tévhit kering a köztudatban. Ábránkon kiemeltünk egyet-egyet, és azt is megválaszoltuk, hogy ezek igazak vagy hamisak-e.

Természetesen, mint minden gyógyszer esetében, mellékhatások is előfordulhatnak, de ami a kedvező hatásait illeti, jóval több is létezik, mint amit érdekességként összeszedtünk nektek. Nézzük, melyek ezek:

  • Csökken a nem kívánt, illetve a méhen kívüli terhességek száma.
  • A havi vérzés kiszámítható, a vérzés mennyisége csökken.
  • Mérséklődik a vashiányos vérszegénységek száma.
  • Csökken a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye.
  • Javulást mutat a korábban fájdalmas menzesz.
  • Csökken a jóindulatú emlőelváltozások száma.
  • Mérséklődik a mióma és az endometriózis előfordulásának valószínűsége.