Fordulj a párodhoz a saját szeretetnyelvén!

2021.09.20.

Úgy érzed, hiába szeretitek egymást a pároddal, nem mindig értitek meg a másikat? A szeretet önmagában sokszor nem elég. Hallottál már arról, hogy a szeretetnek is megvan a maga kommunikációja? Ötféle szeretetnyelv létezik és szerencsére egyikhez sem kell szótár, csupán nyitottság és egy kis odafigyelés.


Röpködnek a pillangók a gyomrodban, beleremegsz, amikor hozzád ér és ha tehetnéd, minden időd vele töltenéd. Egy párkapcsolat elején, a friss szerelem napjaiban mindannyiunkkal előfordul, hogy mesevilágban érezzük magunkat, amelyben csak mi létezünk a hercegünkkel, hercegnőnkkel. Minél több idő telik el azonban, annál természetesebb, hogy az örömteli pillanatokat felváltják a visszafogott, olykor vitákkal tarkított időszakok, amikor magunk sem tudjuk, mi változott meg a kezdeti „lila köddel” teli napokhoz képest. Mi is többször foglalkoztunk vele, hogyan lehet egy ilyen holtponton továbblépni, de azt is körbejártuk már, hogyan alakíthattok ki egy olyan kapcsolatot, amelyben mindketten komfortosan és bensőségesen tudtok jelen lenni. Gary Chapman Ph.D. amerikai család- és párterapeuta, házassági tanácsadó szerint – felismerésében több évtizedes praxisa segítette -, a szeretetet is meg kell tanulnunk kifejezni. A vonzalom, a másik tisztelete és elfogadása hosszabb távon, önmagában nem minden esetben elég. Véleménye szerint mindannyian azon a nyelven fogadjuk be a szeretetet, amelyre neveltetésünk és személyes indíttatásaink miatt fogékonyabbak vagyunk. Emiatt fordulhat elő, hogy egy párkapcsolatban, de akár szülő-gyermek kapcsolatban, barátságban nem mindig értik meg egymást a felek, hiába tesz meg az egyik minden tőle telhetőt szeretete kifejezésére. Szerinte öt szeretetnyelv [1] létezik, amely alapján befogadóbbak lehetünk az érzelmek elfogadásában és megélésében.

1. Elismerő szavak

Egy kedves szó, egy bók, egy bátorítás és a szeretett személy úgy érzi majd, mintha lehoznád neki az összes csillagot az égről. Amikor valakinek ez az elsődleges szeretetnyelve, élvezi és éhezi a kedves szavakat és a bátorítást. Mindegy, hogy az elismerés a külsejére, a személyiségére vagy valamely cselekedetére vonatkozik, az a lényeg, hogy érezze a figyelmet és megerősítést kapjon a szeretetre. Egy különleges idézet, egy bók, egy dicséret, egy szerelmes feljegyzés a bejárati ajtón hagyva, egy váratlan SMS is megmelengeti majd a párod napját.

2. Minőségi idő

Akinek ez a szeretetnyelve, az az osztatlan figyelemre vágyik. Talán a te párod is akkor érzi magát szeretve, ha jelen vagy az életében és rá koncentrálsz. Nem minőségi idő, ha együtt nézitek a tévét és az sem, ha a kezetekben van a telefon. A közös sportolás is csak akkor, ha nemcsak a testmozgásra, hanem egymásra is kellő időt és energiát fordítotok. Kapcsoljátok ki a külvilágot magatok körül, főzzetek együtt, sétáljatok vagy beszélgessetek bekuckózva a kanapén. Az a lényeg, hogy azt az időt egymásnak szenteljétek, és ne a mennyiségen, hanem a minőségen legyen a hangsúly. Még egy rövid program is jobb, mint a pótcselekvésekkel elvesztegetett idő.

3. Ajándékozás

Annak a személynek, akinek ez a szeretetnyelve, az ajándék a szeretet szimbólumát jelenti. Nemcsak az ajándékot, hanem azt az időt és erőfeszítést is értékeli, amelyet az ajándékozó erre fordított. Ne gondolj feltétlenül értékes ajándékra: lehet az akár egy szál virág, a kedvenc magazinja, vagy akár az is, ha a kedvenc ételével várod vacsorára. Sokan akkor érzik a leginkább a szeretetet, ha ajándékot kapnak, mert ez fejezi ki számukra azt, hogy a partnerük gondolt rájuk, amikor éppen nem voltak együtt. Ha bizonytalan vagy, a párod minek örülne, akár meg is kérdezheted tőle.

4. Szívességek

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak a tettek többet jelentenek a kimondott, vagy leírt szavaknál. Egy dicséret önmagában neki kevés lesz, ha közben úgy érzi, nem vagy elég segítőkész otthon, vagy nem vagy hajlandó közös programra a barátaival, esetleg nem segítesz bevásárolni, vagy levinni a szemetet. Ha azt szeretnéd, hogy érezze a törődésed, figyeld, vagy kérdezd meg tőle, miben lehetsz a segítségére. Hidd el, értékeli majd, hogy apró szívességekkel igyekszel a kedvében járni.

5. Testi érintés

Régóta tudjuk, mekkora erő rejlik a testi érintésben, különösen egy olyan ember életében, akinek ez a szeretetnyelve. Ne feltétlenül a szexualitásra gondolj. Egy simogatás, egy ölelés, ha megfogod a kezét, megérinted a karját, vagy egy masszírozás is megfelelő eszköz lehet számodra abban, hogy kifejezd, szereted őt. Soha nem fogja a közeledésed elutasítani, viszont még jobban ragaszkodik majd hozzád.

Ragaszkodj hozzá! tipp

  • Ha bizonytalan vagy, de nagyon szeretnél a szeretetnyelvek terén is tájékozódni, töltsétek ki a tesztet, amely mindkettőtöknek segítség lesz abban, hogy merrefelé induljatok el a harmónia felé.[1] https://szeretetnyelvek.hu/