Hormonális fogamzásgátlás 360°

2023. 03.28.

Azt gondolnánk, hogy fogamzásgátló eszközt választani egyszerű. Elmegyünk a nőgyógyászhoz, hogy írjon fel nekünk valamit, és máris érkeznek a kérdések. Tabletta vagy spirál? Esetleg injekció? És a tapaszról hallott már? Laktózérzékeny? Szült már gyermeket? Tervez a közeljövőben? Szerencsére számos olyan szempont van, amely segít, hogy a nekünk legmegfelelőbb, személyre szabott módszert választhassuk, a legjobb pedig, ha ebben a szakember segítségét kérjük. Íme egy kis összefoglaló az elérhető hormonális módszerekről, hogy felkészülten mehessünk az orvosunkhoz.

A legnépszerűbb a fogamzásgátló tabletta

A Ragaszkodj hozzá! program 2022 őszén végzett, nem reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a nők körében a fogamzásgátló tabletta a legnépszerűbb eszköz a nem kívánt terhesség elleni védelemben. A tabletták kínálatában többféle készítmény található. Ma már választhatod a természetes ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tablettát is. Az ilyen típusú készítmények minimálisan hatnak a szervezetre, a máj működésére, valamint elhanyagolható hatással vannak a véralvadási paraméterekre is. De ha feledékenyebb vagy és gondot okoz, hogy a 7 tablettamentes nap után időben elkezdd szedni újra, jelezd az orvosnak, és olyan fogamzásgátló tablettát ír fel neked, amelynek a szedését a menstruáció alatt sem kell abbahagynod. A dobozban található aktív tabletták mellett, inaktív, úgynevezett placebo tabletták is találhatók, így 28 napig megszakítás nélkül szedheted, és ha elfogy, akkor csak kezdj meg egy új csomagot. Lehet, hogy már tudod a helyes alkalmazást, de az ismétlés a tudás anyja! Hallgasd végig az orvosodat, amikor tájékoztat erről. Előfordulhat, hogy új információkhoz jutsz ezzel kapcsolatban, vagy arra vonatkozóan, kell-e időt hagyni a szervezetből való kiürülésre, ha majd babát szeretnétek.

Fogamzásgátló injekció, amely meggátolja az ovulációt

A fogamzásgátló injekció alkalmazása biztonságos megoldás mindazoknak, akiknek esetleg gondot okozhat a mindennapos tablettaszedés, de természetesen bárki használhatja, ha azt az orvosa is úgy ítéli meg. Az injekció szintén hatékony védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, azt viszont érdemes tudni, hogy használata után a tablettával szemben esetleg több időre lehet szükség ahhoz, hogy visszaálljon a termékenység. Megijedni nem kell, az orvos tájékoztat majd téged minden fontos tudnivalóban, és szívesen válaszol a kérdéseidre. Tedd fel neki bátran!

Baba után – de akár már előtte is – spirál

Míg korábban azoknál a nőknél volt kedvelt védekezési eszköz a spirál, akik szültek már, manapság azok is használják, akiknek még nincs gyerekük. Kényelmes és hatékony eszköz, amely hosszú távú hormonális védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen. Egy spirál ugyanis akár 5 évig is a méhen belül maradhat, és csak ezután van szükség a cserére. Mivel minimális a hormontartalma, így krónikus betegségben szenvedők is alkalmazhatják, természetesen akkor, ha a szakorvos is úgy ítéli meg. A spirált minden esetben a nőgyógyász teszi fel és veszi le. Használata problémamentes, nem érezhető sem annak, aki viseli, sem pedig a partnernek a szexuális együttlét során.

Gyűrű? Igen! De most a hüvelybe!

A hüvelygyűrű egy alacsony hormontartalmú, kényelmes eszköz, amely rugalmas anyagból készült és amelyet mi magunk is biztonsággal fel tudunk helyezni, ezután pedig egy hónapig nincs vele teendő. Ám ennek ellenére, hogy a felhelyezéshez nincs szükség orvosra, receptköteles, és mint minden hormonális fogamzásgátló, így a hüvelygyűrű alkalmazását is megelőzi egy szakorvosi vizsgálat, valamint konzultáció, ahol a helyes alkalmazásról is információt kaphatunk. Használata során az ovulációt akadályozó hormonok a hüvely falán keresztül lassan, egyenletesen jutnak be az a vérbe, így biztosítva a megfelelő védelmet.

Ragaszkodj a megfelelő védelemhez, használj tapaszt!

A fogamzásgátló tapasz egy kényelmes és biztonságos módja a fogamzásgátlásnak, mégis kevesen hallottak róla, vagy fenntartásokkal kezelik. Pedig nemcsak, hogy megbízható, de nem igényel napi szintű odafigyelést, az alacsony hormontartalma miatt nagy biztonsággal alkalmazható, és a laktózmenetes összetétekének köszönhetően laktózérzékenyek is használhatják. Mivel a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések sem befolyásolják a hatékonyságát, így hányás vagy hasmenés esetén is biztonsággal véd. Használata nagyon egyszerű: hetente 1 tapaszt kell felhelyezni a száraz, sérülésmentes bőrre (a fenék, a has, a felkar külső vagy a hát felső részére), 3 héten keresztül, majd 1 hetes tapaszmentes időszak következik. 7 napos pihenőidő utána pedig kezdődik elölről a 3 hetes periódus. Mivel a tapaszt 3 hetente cserélni kell – lehetőleg mindig ugyanazon a napokon – így érdemes beállítani egy emlékeztetőt róla.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Ne félj a hormonoktól! – A mai hormonális fogamzásgátló eszközök minimális hormontartalommal rendelkeznek, így nem kell tőlük tartani. Az viszont tény, hogy alkalmazásuk okozhat panaszokat, így például fejfájást, pecsételő vérzést, émelygést. Ezek megelőzésében nagyban segít az előzetes szakorvosi vizsgálat, ám ha mégis jelentkeznek a tünetek, beszélj az orvosoddal, együtt biztosan találtok rá biztonságos megoldást.

Védekezz a nemi úton terjedő betegségek ellen is! – A hormontartalmú eszközök nem védenek meg a szexuális úton terjedő betegségek ellen, így, ha nem élsz tartós párkapcsolatban, akkor mindenképp javasolt a fenti eszközök mellett az óvszer használata is.

Laktózérzékenység? Van megoldás! – Ma már több módszer közül is választhatsz, ha laktózérzékeny vagy. Egyeztess orvosoddal, hogy mit javasol neked: a hüvelygyűrűt, a tapaszt, a spirált vagy esetleg más megoldást?

Csak az orvosodra hallgass! – Mindenkinek más eszköz, más megoldás válik be. Így a választásnál a szomszédod, barátnőd helyett a nőgyógyászodra hallgass! Ő az, aki az előzetes beszélgetés és laborvizsgálatok után a számodra legmegfelelőbb eszközt tudja ajánlani majd neked!