Könnyedebb nehéz napok

Sokan nem tudják, de a fogamzásgátló tabletták – amellett, hogy biztonságos védelmet nyújtanak a nem kívánt teherbe eséssel szemben – még a menstruáció gyakran kellemetlen tüneteit is enyhíthetik. Érdekel, miért és hogyan? Cikkünkből kiderül!

Úgy érzitek kedveseddel, hogy messze a családalapítás ideje, azt viszont még nem tudjátok, melyik fogamzásgátló módszer lenne ideális számotokra? Az alábbiakban a hormonális fogamzásgátlók közül a tablettákat vesszük górcső alá, amelyekről sokan csak annyit tudnak, hogy a nem kívánt terhesség megelőzésében segítenek. Nézzük, milyen egyéb előnyökkel járhat alkalmazásuk!

  • A menstruációs ciklus megrendszabályozása: A hormonális fogamzásgátló módszerek kiegyensúlyozhatják a ciklus során bekövetkező hormoningadozást, ezzel segítve az olyan problémákon, mint például a szabálytalan vagy erős vérzés. Sőt, akiknél gyakran előfordul az erős és nagyobb mennyiségű vérzés, azoknál a tabletták segíthetnek akár az ún. menstruációs vérszegénység megelőzésében is.
  • A fájdalom enyhítése: A fogamzásgátló tabletta enyhítést nyújthat menstruáció idején, hiszen mivel gyakorlatilag nem következik be az ovuláció, nem húzódik össze a méh, amely a jól ismert alhasi görcsök legfőbb forrása. Sok nő tapasztal menstruációja során erős fejfájást is, a már említett hormoningadozások miatt.
  • Bőrünk őre: A különböző hormonális ingadozások a pattanások legfőbb kiváltó okai is lehetnek, ezért a fogamzásgátló tabletta ezen ingadozások minimalizálásával nagyon sokat tehet bőrünk szépségéért is. A kombinált fogamzásgátló tabletták, azaz az ösztrogént és a progeszteront is tartalmazó készítmények hatékonyak lehetnek a pattanások elleni küzdelemben.
  • Hangulatfelelős: Korábban már részletesen foglalkoztunk a premenstruációs szindrómával (súlyosabb esetben premenstruális dysphoria), amelyet sokan hajlamosak női hisztiként felfogni, azonban egy jól meghatározható tünetegyüttessel, egészen pontosan fizikai, pszichológiai és viselkedési tünetekkel járó betegség, amelyet komolyan kell venni. Ezen tünetek enyhítésében is segíthet a fogamzásgátló tabletta.
  • Csökkenthetik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát: A hormonális fogamzásgátló tabletták hosszabb távú hatásai közé tartozik, hogy csökkenthetik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

Ragaszkodj hozzá! tipp:

Láthatjuk tehát, hogy számos előnnyel járhat, ha valaki fogamzásgátló tablettát szed, azonban nem szabad elfelejteni, hogy alkalmazása előtt mindenképpen ajánlott a nőgyógyászunkkal történő alapos konzultáció! A szakorvossal való egyeztetés azért is rendkívül fontos, mert akár az is előfordulhat, hogy a fennálló problémáink hátterében súlyos betegségek húzódnak! A rendszertelen ciklusunkért, a szinte kibírhatatlan menstruációs fájdalmakért vagy éppen a pattanásos bőrünkért olyan betegségek felelhetnek, mint a PCOS, az endometriózis vagy mióma. A fogamzásgátló tablettákat tehát ne tüneteink elkendőzésére használjuk, hanem először mindenképpen tárjuk fel nőgyógyászunkkal azok gyökerét!

Forrás: healthline.com