Szexuális felvilágosítás – Hogyan csináld jól szülőként?

2022.02.08.

Menthetetlenül elrepültek az évek, te pedig ott állsz és nem érted, mikor nőtt meg olyan nagyra a gyereked, hogy már az intimitás kapujában áll? Ideje lenne felhozni a „bibe és a porzó” témakört, de te magad is tanácstalan vagy, hogyan kezdj bele? Cikkünkben segítünk, hogyan kezdj neki, mikor és miről érdemes beszélgetnetek, hogy biztos lehess abban, hogy a megfelelő tudással vághat bele gyermeked a nagybetűs életbe!

Teljesen normális, ha benned is vannak kétségek, hogyan kezdj bele a szexedukációba, hiszen a mai fiatalok nem burokban nőnek fel: életük része a mobiltelefon, az internet kontrollálhatatlan világa és a filmekből ránk ömlő cenzúrázatlan tartalom. Mégis azt gondoljuk, ne hagyatkozz az iskolai szexuális felvilágosításra, hiszen az mégsem teremt olyan intim és őszinte légkört, ahol bárki szégyenérzet nélkül felteheti a kérdéseit. Az a legjobb, ha a testiséggel kapcsolatos szexuális nevelés már egészen kicsi korban megkezdődik, természetesen az adott kornak megfelelő szavakkal és mélységben.


Dr. Kisfalvi István nőgyógyász szerint fontos, hogy egy gyermek nemtől és kortól függetlenül mit tapasztal otthon. Mennyire lát bensőséges, gyengéd kapcsolatot a szülei között, hiszen a későbbiekben ezt viszi magával a kamasz, majd a felnőtt életbe is. Fontos, hogy bizalmi legyen a viszony a gyermekünkkel, hogy érezze, bármi is történik vele, szégyenérzet és félelmek nélkül fordulhat a szüleihez. Amikor pedig eljön az ideje, hogy a testiség is az élete részévé válhat, ez is könnyebben szóba kerülhet kettőtök között. Nagyon ritkán működik az, hogy valaki elhatározás szerinti időpontban akar leülni a párkapcsolatokról, a szexualitásról, a fogantatásról beszélni egy kamasz gyermekkel: általában ilyenkor adódnak azok a mindkét félnek kínos, kéztördelős helyzetek, ami miatt mindenki tart a szexuális felvilágosítástól. Sokkal fontosabb, hogy folyamatosan legyen közöttetek kommunikáció, mindig csak annyit mondj, amennyi éppen érdekli.

Mikor menjetek el először nőgyógyászhoz?

A lányoknál 12-13 évesen már elindulnak a hormonális változások, belép az életükbe a menstruáció, fontos, hogy ezek a változások ne érjék a lányodat váratlanul. Ne legyenek tabutémák közöttetek. Hogy mikor jön el az ideje, hogy együtt elmenjetek egy nőgyógyászhoz, a saját lányod érettsége határozza meg. Az orvoshoz társított szakértelem és tekintély támogathatja, és így megerősítést adhat az általad megfogalmazott tanácsokhoz, tippekhez. Egy szakember további hasznos tudnivalókkal egészítheti ki a szexuális felvilágosítás folyamatát. Nem árt, ha tudod, hogy a mai fiatal generáció – saját bevallása szerint – egyre fiatalabb korban, 16 év körül éli át az első szexuális együttlétet, ez pedig az esetek nagy részében váratlanul, megfelelő védekezés nélkül történik. Miközben a fiatalok többsége azt gondolja, a nemi fertőzések csak az időseket érinti. Éppen ezért nagyon fontos, hogy beszélgetéseitek során a szexuális érintkezést, a védekezési lehetőségeket, az esetleges betegségeket is beszéljétek át.

Felvilágosítás fiúknak

Tartja magát az a közvélekedés, hogy a kislányok az anyukájukkal, a kisfiúk az apukájukkal beszélgessenek a megfelelő higiéniai szabályokról, a test változásairól, szexualitásról, párkapcsolatokról. A családok többségében valóban ez a kialakult szereposztás, de nem törvényszerű, hogy csak ebben a formában lehet hatékony a szexedukáció. A lényegen azonban nem változtat a tény, hogy ezt is már egészen kicsi korban el kell kezdeni a bizalmi kapcsolat kiépítése érdekében. Dr. Páczelt András urológus szerint vannak olyan anatómiai adottságok, amelyeket már gyermekkorban meg kell tanulni. Fontos a szexuális nevelés, hogy tudja a kissrác, hogyan tisztítsa magát, hogyan bánjon magával. Elég csak egy példát említeni: ha egy fiú/férfi nem tornáztatja a fitymáját, az letapadhat, ami pedig a későbbiekben akár gyulladást, fitymaszűkületet okozhat, de akár beavatkozást is igényelhet.Legyen akár lányod, akár fiad, fontos, hogy reagálj azokra a kérdésekre, problémákra, amelyek adott helyzetben őt a leginkább érdeklik. Teljesen természetes, ha egyszer felteszi neked a kérdést: Mikor tudom, hogy készen állok a szexre? Tudnod kell, hogy az ilyen kérdések nem mindig a saját vágyaiból fakadnak – a barátok, osztálytársak hatására is érezheti úgy, hogy lemaradásban van és ciki, hogy még nem élte meg a testiség egyes fázisait. Beszélgess vele arról, mikor lehet önfeledt és örömteli a szex mindkét fél számára, miért fontos, hogy mindkét fél ugyanannyira akarja és arról, hogy a saját jövője a tét, amikor a védekezésre is gondol. Mutasd meg neki, hogy kell egy óvszert használni, beszéljétek át a többi fogamzásgátlási módszert, és ha eljön az idő, viseld higgadtan, hogy a kislányod, kisfiad újabb mérföldkőhöz ért a felnőtté válás útján.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Ragadd meg a pillanatot![1] Adódhat olyan pillanat, hogy egy TV-műsor vagy akár egy videoklip, esetleg az interneten látott tartalom az, amely kérdéseket vet fel a gyermekedben. Nincs bevált forgatókönyve annak, mikor és hol kellene átbeszélnetek a szexualitást érintő kérdéseket. Akár egy vacsorafőzés vagy vásárlás közben is megválaszolhatod a kérdéseit.
  • Legyél őszinte és közvetlen! Még ha te is feszélyezve érzed magad, fontos, hogy nyíltan válaszolj a kérdéseire, és mesélj a szexuális élet kockázatairól is. Ugyanakkor fontos, hogy ismerd meg az ő álláspontját is.
  • Ne démonizálj! Soha ne keltsd azt az érzetet, hogy a szexualitással megannyi veszély jár. Ne mesélj rémtörténeteket, hiszen az intimitásból fakadó szorongás a visszájára is fordulhat. Legyél objektív, de támogató ebben a kérdésben.
  • Tiszteld a magánszféráját![2] A tinikorba lépve eljön az az idő, amikor a fiatalok már a szülők előtt is szemérmesek, átöltözni, fürdeni is csak maguk szeretnének. Kopogtass, ha belépsz a szobájába.
  • Fontos a pozitív megerősítés! A kamaszok nagyon vágynak a nemiségüket érintő változások pozitív megerősítésére. Jobb, ha ezt a szülőktől kapják, mintha a közösségi médiából várnák a külső visszaigazolást. Apa pici lánya mindig örülni fog egy szál virágnak vagy egy dicséretnek, ha csinosan öltözött fel. A kiskamasz fiúk pedig örülnek, ha az egyre kiteljesedő erejüket, segítségnyújtásukat dicséri meg például az édesanyjuk.
  • Élj a technika vívmányaival! Ha lányod van, nagy segítség lehet egy applikáció, pl. a Hölgynaptár[3], amelyben nemcsak a menstruációs napokat, hanem a fogamzásgátlással, szűrővizsgálatokkal kapcsolatos naprakész információkat is tárolhatja. Ez mindkettőtöknek hasznos lehet: a kislányok egy életszakaszukban ráadásul mindig az édesanyjukat utánozzák. Járj élen ebben is, mutass jó példát![1] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/in-depth/sex-education/art-20044034

[2] https://kepmas.hu/hu/szexualis-neveles-igy-beszeljunk-a-kiskamaszokkal-a-kenyes-temakrol

[3] https://intimzona.hu/index.php/megujult-a-holgynaptar-alkalmazas