Változó szexualitás

2021. július 15.


A szexualitás a párkapcsolatok egyik alappillére. Azonban ahogyan fejlődik, alakul, változik a nő és a férfi közötti kapcsolat, úgy alakulnak át az intim együttlétek is. Megmutatjuk, hogy teljesen természetes, ha a vad éjszakákat egy idő után az egyszerű összebújások váltják fel. A randizgatós időszakban más az intimitás intenzitása és célja, mint amikor már a családalapítás szerepel a pár terveiben.

Tüzes éjszakák

Emlékeztek még, mennyire izgalmas egymás testének felfedezése? Az „együttjárás” kezdeti szakaszában, de még akár az összeköltözést követő időkben sem jellemző, hogy korán nyugovóra térjen egy pár… Ez teljesen rendjén is van így, hiszen a szexualitás a kapcsolat elmélyítésének nagyon fontos és nélkülözhetetlen eleme. Olyannyira, hogy a kutatók szerint szexuális problémákból fakadóan fordulnak legtöbb esetben szakemberhez a párok. Azaz, ha egy pár terápiás tanácsadásra megy, annak az egyik leggyakoribb oka, hogy valami nem jól működik a hálószobában.[1]


Takaréklángon

Észrevettétek, hogy ahogyan komolyodik a kapcsolatotok, és a közös tervezések már nem állnak meg a hétvégi programok kigondolásánál, úgy egyre jobban értékelitek azon pillanatokat, amikor csak úgy mélyen egymás szemébe nézve, szavak nélkül, összefonódva fekszetek egymás mellett? Nem is csoda, hiszen kapcsolatotok egy magasabb szintre lépett, sokkal fontosabb számotokra az érzelmi biztonság a testiségnél. Persze ez nem jelent egyet a szexuális aszkétizmussal! Ha pedig babát terveztek, akkor is foglalkoznotok kell azzal, hogy ne hunyjon ki a szikra, ne váljanak rutinná az együttlétek.


A régi lángolás felélesztése

Elgondolkodtál már azon, hogy vajon mennyi szex a „normális” egy kapcsolatban? Nos, erre a kérdésre számtalan, különböző válasszal szolgáló felmérés készült az elmúlt években. Az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének 2017-es, nem reprezentatív felmérése alapján például a magyar párok több mint egyharmada hetente átlagosan két-három alkalommal fekszik le egymással, további egyötödük heti egyszer, 16 százalékuk pedig havonta két-három esetben.[2] Kár azonban másokhoz mérnetek magatokat. Ha úgy érzitek, hogy kezd elmúlni a lángolás, mert már régóta együtt vagytok vagy egyszerűen csak nincs időtök a munka és család mellett egymásra, akkor sincs ok az aggodalomra, akadnak praktikák, amelyekkel a köztetek lévő szikra belobbantható.


Ragaszkodj hozzá! tipp

Bármelyik szakaszban is legyen a kapcsolatotok, a tudatos családtervezés, a fogamzásgátlás átgondolása mindenkor fontos, hogy kiegyensúlyozott maradjon a szexuális életetek. Lényeges, hogy szenteljetek kellő időt a kommunikációra, beszéljétek át közösen a mérföldköveket: mikor érkezzen el az első gyermek, majd a kistestvér, kistestvérek ideje, és igazítsátok ehhez a fogamzásgátlást is. Kérjétek nőgyógyász segítségét, hiszen életkortól és élethelyzettől függően több fogamzásgátlási módszer is a rendelkezésetekre áll. Az sem mindegy, hogy záros határidőn belül szeretnétek babát, vagy már vannak esetleg gyerkőcök a családban, ezért is fontos, hogy kikérjétek a szakorvos véleményét, ugyanis ő segít eldönteni, hogy nektek melyik módszer a legmegfelelőbb.[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-020-01640-y

[2] https://www.hazipatika.com/psziche/parkapcsolat/cikkek/magyar_szexfelmeres_gyakori_a_7_szexpartner/20170328102611