A férfibetegség nem egyenlő a gyengeséggel!

2022.11.15.

November a férfiegészség hónapja, amelynek fontos szerepe, hogy felhívja a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. De milyen gyakran kell felkeresni az urológust? Nagyobb figyelmet kell-e fordítaniuk a szűrésekre, ha már volt komolyabb megbetegedés a családban? Milyen hatással lehetnek az egyes betegségek a mindennapokra vagy a szexuális életre? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk cikkünkben.

Férfiak viszonya a szűrővizsgálatokhoz

A férfiak hajlandósága a szűrővizsgálatokon való részvételre alacsonyabb, mint a nőké. Egy korábbi felmérés szerint a megkérdezettek 55%-a nem járt orvosnál fizikális vizsgálaton az előző évben, az 55 év feletti korosztály egyötöde sosem vett részt prosztatarák szűrésen, közel 30 százalékuk pedig vár, ameddig csak lelet. Ha tehetik, az utolsó pillanatig halogatják a szakorvos felkeresését még akkor is, ha már panasszal küzdenek. Ha pedig a férfiasságukat érintő panaszuk van, arról – a vizsgálattól való félelmük miatt – inkább nem is beszélnek.[1] A fiatalabb korosztály egészségtudatossága nagyobb, ők gyakrabban járnak szűrésre. A fizikális kivizsgálás[2] néhány percig tart, ráadásul fájdalommentes. Férfi szűrővizsgálatokra azonban akkor is szükség van, ha panaszmentes valaki. A daganatos betegségek megelőzésének vagy korai stádiumban való diagnosztizálásának ugyanis ez az egyetlen módszere.

A férfiasságot érintő daganatos elváltozások

A prosztatadaganat[3] a tüdő-és vastagbélrák után a 3. leggyakoribb daganattípus a férfiak körében. Mivel kezdetben gyakran tünetmentes, ezért csak a szűrővizsgálat deríthet fényt a megbetegedésre. 50 év felett, ha pedig a családban előfordult prosztatadaganat, már 45 éves kortól javasolt évente eljárni prosztatarák-szűrésre. A hererák főként a fiatalabb korosztályt fenyegető daganatos megbetegedés, ezért nagyon fontos, hogy a 15-35 éves kor közötti férfiak mihamarabb elsajátítsák a herék önvizsgálatának[4] folyamatát. A hímvesszőrák szerencsére igen ritka, tünetei – fekélyes bőrelváltozás, gyulladás, fájdalmas göb – pedig elég ijesztőek ahhoz, hogy azonnal felkeressék vele a szakorvost.

A rettegett potenciazavar

A daganatos megbetegedések mellett számos probléma érinti a férfiakat, amiről még inkább hallgatnak. Sőt, mivel rendkívül kellemetlennek érzik, ezért van, hogy el sem mennek orvoshoz. Ilyen például a potenciazavar is, amely kortól függetlenül bármelyik férfit érinthet és amely az életkor előrehaladtával nagyobb valószínűséggel fordulhat elő. A merevedési zavar hátterében egyaránt állhatnak fizikális vagy lelki okok, hormonális változások, de egyéb betegségek is, mint például a cukorbetegség, érelváltozások vagy magas vérnyomás. Az utóbbi években végzett vizsgálatok szerint a régóta fennálló cukorbetegséggel küzdő férfiak 50 százalékánál súlyos fokú potenciazavar jelentkezhet.[5] A káros szenvedélyek, így a dohányzás, alkoholfogyasztás, fáradtság vagy stressz szintén negatívan hathatnak a potenciára. A merevedési probléma kezelésében kulcsszerepe van az életmódváltásnak, ám az okok feltárása, a megfelelő kezelés – amely lehet gyógyszeres, injekciós, súlyos esetben műtéti beavatkozás – meghatározása és mihamarabbi megkezdése a szakorvos feladata.

Szexuális problémák

A szexuális probléma szintén tabunak számít, panasz esetén ezért kevesen fordulnak szakorvoshoz. A probléma a szexuális teljesítőképesség terén potenciazavar vagy ejakulációs zavar formájában jelentkezhet az uraknál, valamint nehézséget okozhat a nemiszervek anatómiai eltérése, a péniszgörbület, a balesetek vagy műtétek okozta elváltozások, illetve gyógyszerek mellékhatása is.

Az ejakulációs zavar – így a korai, kései vagy a fájdalmas magömlés – a férfiak 20-40%-át érinti, amely nemcsak a fizikális teljesítményre, hanem az önbecsülésre is hatással van, ez pedig rányomja a bélyegét a párkapcsolatra is.[6] A problémát okozhatja prosztatagyulladás, fejlődési rendellenesség, gyógyszer mellékhatás, ám ahogy a potenciazavarnál, így ebben az esetben sem elhanyagolhatók a párkapcsolati nehézségek, illetve a lelki tényezők szerepe sem. A gyógyszeres és egyéb kezelések mellett ezért nagyon fontos a párkapcsolatot és a szexualitást érintő kommunikáció, sok segítséget nyújthat a konzultáció szexuálterapeutával.

Stressz és nemzőképesség - van összefüggés!

A stressz mindennapjainkra, egészségünkre is rányomja a bélyegét, ám káros hatása a nemzőképességben is megmutatkozik. Negatívan hathat ugyanis a spermiumok fejlődésére, csökkenhet a mennyiségüket, negatív hatást fejthet ki a minőségükre[7]. A stressz által aktivált szteroid hormonok többek között csökkenthetik a tesztoszteron mennyiségét. A folyamatosan fennálló stressz ronthatja a potenciát, merevedési- és szexuális zavarokat okozhat. Szerencsére számos stresszoldó technika létezik. Először is, amennyire lehet, legfontosabb a stresszorok kiiktatása. A rendszeres testmozgásnak – legyen az akár séta, kerékpározás, futás, vagy bármilyen sport – nagyon jó a stresszoldó hatása, kiváló lehet a meditáció vagy a jóga is, ám ha szükséges, igénybe vehető szakember – pszichológus, szexuálpszicholóus – segítsége is.

Romló férfi termékenység a meddőség hátterében

A sikertelen várandósság hátterében egyre nagyobb arányban fordul elő férfi nemzőképességgel kapcsolatos probléma.[8] Ezek gyakran tünetmentesek, ám bizonyos árulkodó jelek – például a herék fejlődési rendellenessége, kis méretű herék, a nemi jellegek elmaradása, késői serdülőkor – esetén felmerül a gyanú, hogy a termékenységgel kapcsolatos probléma férfi oldalról fakad. A heréket érintő betegségek, például heregyulladás, herecsavarodás, húgy-és ivarszervi fertőzések, a herék megemelkedett hőmérséklete, hererák vagy valamilyen trauma súlyos esetben szintén meddőséghez vezethet.[9]

Megoldás mindig van!

A legfontosabb, hogy bármilyen probléma érinti a férfiakat, bátran keressék fel az urológus vagy az andrológus szakembert. A tapintásos, szükség esetén képalkotó vizsgálatok fájdalommentesek, ám nélkülözhetetlenek az okok feltárásában, a diagnózis felállításában és a szükséges kezelés meghatározásában. A probléma kezelése gyakran hosszabb folyamat, ugyanis lehetséges, hogy többféle egészségügyi ok áll a háttérben. Merevedési zavar esetén – főként idősebb korban – megoldás lehet az orvos által felírt potencianövelő gyógyszer, ám ha a fizikális és lelki okok elhárulnak, a jövőben elhagyható ezeknek a szereknek a használata.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Biztasd a kedvesed a vizsgálatra! – Mint tudjuk, a férfiak hajlamosak elodázni a problémákat vagy tartva a kellemetlen kivizsgálástól, inkább magukban tartják a panaszokat. Bátorítsd a kedvesedet, hívd fel a figyelmét arra, hogy milyen következményei lehetnek a halogatásnak.

Fontos a nyílt kommunikáció – Mivel a legtöbb probléma hátterében lelki okok is meghúzódnak, így nagyon fontos, hogy a párkapcsolattal, szexualitással kapcsolatos kérdéseket egyeztessétek, beszélgessetek sokat és őszintén. Ha nem találjátok a megoldást, vagy ha más okból szükségesnek érzitek, keressetek fel szexuálpszichológust a probléma megoldása érdekében. A nyílt kommunikáció az orvosnál, pszichológusnál is nagyon fontos, hiszen csak így deríthetők ki a panaszokat kiváltó okok.

Döntsük le a tabukat! – A szexualitás az életünk fontos része, ezért erről, valamint az azt érintő problémákról is merjünk beszélni. Sajnos még mindig sokan kellemetlennek érzik, ha valamilyen betegséggel, zavarral küzdenek, ezért inkább megpróbálják maguk kezelni a problémát. Ezzel azonban gyakran értékes időt veszítenek, amelynek hosszú távú következményei lehetnek az egészségre nézve.[1] https://aferfima.hu/a-szures-fontos-ezek-a-herek-problemai

[2] https://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/6315/az-urologiai-diagnosztikai-es-vizsgalo-modszerek

[3] https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/prosztatarak

[4] https://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/4195/hogyan-ellenorizze-a-herek-onvizsgalatanak-lepesei

[5] https://aferfima.hu/tobb-kezelesi-modszerrel-is-javithatok-a-potenciazavarok

[6] https://aferfima.hu/evrol-evre-gyakoribb-panasz-az-ejakulacios-zavar-a-ferfiak-20-40-at-erinti

[7] https://aferfima.hu/a-stressz-nemcsak-a-mindennapjainkra-van-hatassal-hanem-a-nemzokepessegre-is

[8] https://aferfima.hu/ferfitermekenyseg-problemak-es-megoldasok

[9] https://aferfima.hu/a-here-problemai-meddoseget-is-okozhatnak