A meddőség és a lelki egészség – egy ördögi kör

2022.10.13.

Ha nem jön a baba, pedig már egy ideje próbálkoztok, felmerül a kérdés, vajon milyen probléma állhat a háttérben. Szerencsés esetben a fizikális okok néhány vizsgálattal kiszűrhetők, ám a teherbeesési nehezítettség, az egymást követő negatív tesztek, a meddőség diagnózisa vagy a magzat elvesztése lelkileg megterhelő lehet a pár mindkét tagja számára. Mivel azonban előfordulhat, hogy lelki okok miatt késik a baba, ezért a mentális egyensúlyra épp annyi figyelmet kell fordítani, mint a testi okok kiszűrésére és megszüntetésére. A cikkünkből megtudhatod, hogy a fizikai akadályok, betegségek mellett melyek lehetnek a meddőség mögött megbújó leggyakoribb lelki okok.

Ahány nő, annyi féle történet

Vannak, akik kis túlzással csak rágondolnak a kisbabára, és máris pozitív a terhességi tesztjük, és olyanok is, akik több hónap vagy akár év próbálkozás után sem fogannak meg. A sok sikertelen próbálkozás után felteszik maguknak a fájdalmas kérdést: lehet, hogy nem lehet gyermekem? Ezek a hónapok embert próbálók lelkileg.

Sokan azt gondolják, elegendő csupán az elhatározás, néhány jól időzített együttlét, és máris megfogan a kisbaba. A sikertelenséget azonban egy idő után kudarcként éljük meg, ráadásul a tehetetlenség, illetve az érzés, hogy nem vagyunk hatással a dolgokra, feszélyez minket. Plusz nyomás ilyenkor a család és a baráti kör, akik folyton azzal faggatnak, hogy mikor érkezik már a kisbaba? Tudnod kell, nagyon sok esetben a meddőségnek lelki okai is lehetnek. Ezért is fontos, hogy időben kiderüljön, milyen szervi vagy lelki okai vannak, ha késik a baba.

Tudd, mikor van nyitva a termékenységi ablakod!

Fiatalon talán még nem figyelünk arra, hogy mely napokon érdemes mindenképp együtt lenni annak érdekében, hogy sikeres legyen a fogantatás. De néhány sikertelen próbálkozás után a peteérés időpontjának megfigyelése lesz az első lépés a tudatos családtervezés felé. Ha 35 év alatt egy év, 35 év felett pedig fél év próbálkozás után nem jön létre a terhesség, a nőgyógyász számos vizsgálatot javasol a meddőség okának kiderítésére, mint például fizikális és hormonális kivizsgálás, endokrinológus, ultrahang vagy MRI vizsgálat.

Fontos információk nyerhetők ki a családi kórelőzményekből, hiszen a hátterében meghúzódhatnak genetikai tényezők is, de ha minden rendben van és mégsem jön össze a baba, érdemes végig gondolni a meddőség lelki okait is, és pszichológus szakértőhöz fordulni.

A férfi szerepe a meddőségben

A meddőségben a férfiak épp annyira lehetnek érintettek, mint a nők. A meddőség hátterében 40%-ban női, 40%-ban férfi tényezőket, 20%-ban pedig közös okokat találnak. Ezért nagyon fontos, hogy a pár férfi tagja is részt vegyen már az első egyeztetéseken, kivizsgálásokon. A férfiakat az andrológus vizsgálja, aki a nemzőképesség mellett többek között szexuális zavarokkal, férfi klimax-szal is foglalkozik, a vizsgálat során pedig nemcsak a fizikai, hanem a genetikai-, hormonális- és életmódbeli tényezőket is átbeszéli a pácienssel.

Ne, szabad elfelejteni, hogy a meddőség lehetősége, a sikertelen próbálkozások a férfiakat is ugyanúgy megviseli mentálisan, mint a nőket, amely libidócsökkenést és potenciazavarokhoz is vezethet. Tehát a lelki okok az ő esetükben is késleltethetik a babaprojektet.

Ha lelki okok miatt késik a baba

Sajnos gyakran érezzük úgy, hogy a sikertelen fogantatásért, vagy egy kisbaba elvesztéséért mi vagyunk a felelősek. Gyakran feltesszük magunknak a kérdést: megtettünk mindent annak érdekében, hogy „összejöjjön”? Magunkat hibáztatjuk, azt gondoljuk, hogy biztosan mi tettünk valamit, ami miatt nem érkezik meg a várva várt gyermek, vagy elveszítettük a babánkat.

A sikertelenség, a gyász feldolgozásának folyamata önmagában is nagyon nehéz, és ha ehhez még társul egy jó adag önhibáztatás, az súlyos mentális terhet ró ránk és a párunkra is. A veszteségek után sokkal görcsösebbek leszünk, félve megyünk az újabb vizsgálatokra – vagy épp el sem megyünk –, vagy ha megfogan a baba, nem mozgunk annyit, túlságosan óvjuk magunkat, nehogy ártsunk neki. A vetélést tabuként kezeljük, nem merünk beszélni róla, ha pedig az alapos meddősségi kivizsgálás után sem jön össze a baba, nagy pszichés hanyatlást jelent. Ez egy ördögi kör, amely szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, és ezek a lelki okok is késleltethetik a gyermekáldást.

A pszichés felkészülés fontossága

Ha fizikálisan rendben vagyunk, mindent megtettünk a babáért, és mégsem sikerül a teherbe esés, akkor érdemes megvizsgálni a meddőség lelki okait is. A mentális egészség ugyanis ugyanolyan fontos a fogantatásban, mint a testi. A sikertelenség[1] hátterében állhat akár családi trauma, tanult viselkedési séma, társadalmi nyomás, a jövőtől való félelem, a nőiesség vagy férfiasság megélése, vagy az, ha nem azzal az emberrel készülünk gyermeket vállalni, aki mellett igazán boldogok vagyunk. Ezeket a kérdéseket nagyon fontos egymással tisztázni, vagy akár szakember segítségét kérni a meddőség lelki okainak feltárásában.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Szánjatok időt a relaxálásra! – A lelki egészséghez nélkülözhetetlen, hogy fel tudjatok töltődni akár együtt vagy egyedül, elvonulva a kedvenc helyetekre. Figyeljetek önmagatokra, fogalmazzátok meg az esetleges kérdéseiteket vagy aggályaitokat, és beszéljetek meg mindent egymással!

Kérjetek segítséget! – Ha úgy látjátok, hogy lelki okok miatt késik a baba, kérjetek segítséget a problémák feldolgozásában. Nem mindig találjátok meg ti a válaszokat, de néhány alkalom egy szakembernél sokat lendíthet az okok feltárásában.

Változtassatok az életmódotokon! – Ha úgy érzitek, túlságosan nagy stresszben éltek, változtassatok! Iktassatok be pihenőidőket, keressetek olyan hobbit, ami kikapcsol, esetleg nézzetek olyan munkahelyet, ahol kevesebb stressz ér titeket.

Ha szeretnél többet megtudni a témában, hallgasd meg az Éva Magazin Mesélj, Anyukám podcast-jét, amelyben Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász és Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus három gyakorló édesanyával beszélgetett a témában:

https://www.evamagazin.hu/csaladom/meselj-anyukam-...[1] https://www.intima.hu/intim-magazin/meddoseg/meddoseg-lelki-okai-es-kezelese