Egy meg egy az lehet három! – Van megoldás, ha nem jön a baba!

2023.12.19.

A meddőséget sajnos még mindig rengeteg stigma és tévhit övezi, annak ellenére, hogy Magyarországon 19 százalék közé tehető a meddő párok aránya, akik számára az orvosi segítség is szükségessé válhat a gyermekvállalásban. Jól láthatjuk, hogy a probléma rengeteg embert, pontosabban fogalmazva párt érint. Bár gyakran hallhatjuk, hogy a sikertelen gyerekvállalás esetén elsősorban a nőknek kell kivizsgálásra menniük, ez koránt sincs így! A friss kutatások szerint az esetek 21-40 százalékában kizárólag férfi eredetű meddőség áll a háttérben, míg 50 százalékban a férfiak oldalán is találnak kezelendő eltérést.[1] Bár a statisztikák elsőre ijesztőek lehetnek, szerencsére az orvostudomány fejlődésével a meddőségi kezelések is hatékonyabbá, eredményesebbé váltak. Ehhez ugyanakkor fontos, hogy a babatervezést, és az esetleges problémák leküzdését közös feladatnak tekintsék a párok, és szükség esetén időben kérjenek segítséget. De vajon milyen életmódbeli tényezők, betegségek okozhatnak nemzőképességi zavart, és mit lehet tenni, ha a férfi oldalon találnak eltérést a kivizsgálás során, egyáltalán, kitől kérhetnek a férfiak segítséget? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Dr. Takács Tamás andrológus, urológus szakorvossal.

A felnőtt populáció közel 17,5%-át érinti a meddőség!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb meddőségi jelentése szerint a világon minden 6 emberből 1 meddő, ami a felnőtt populáció közel 17,5%-át jelenti. Korábbi becslések pedig arra jutottak, hogy világszerte 48,5 millió párt érinthet a probléma [2]. De nemcsak a gyermektelenséggel küzdő párok, hanem a meddő férfiak száma is folyamatosan növekszik.

„Az etológiai kutatásokból azt látjuk, hogy nagyjából az ’50-es évek óta zajlanak a maihoz hasonló spermavizsgálatok a nemzőképesség megítélésére. Ha ezeknek az eredményeit összehasonlítjuk a maiakkal, akkor jó közelítéssel azt mondhatjuk, hogy a férfiak átlagos hímivarsejtszáma nagyjából a harmadára csökkent ez alatt a közel 90 év alatt” – kezdte dr. Takács Tamás.

Dr. Takács Tamás andrológus, urológus szakorvos

Miért növekszik a férfimeddőség aránya?

„Nagyon sok kutatás van arra vonatkozóan, hogy mi lehet a növekedés oka. Azt gondoljuk, hogy bizonyos genetikai eltérések ma gyakrabban fordulnak elő, mint korábban, de ez csak a növekedés nagyjából 10-15 százalékáért felelős” – mondta Dr. Takács Tamás.

Az emelkedés további 85-90 százaléka a környezeti és életmódbeli faktorokra vezethető vissza. Több, mint 1000 féle vegyületről tudták kimutatni például, hogy nemzőképességi zavart okozhatnak, és állhatnak a férfimeddőség hátterében. Ezek a környezeti tényezők már az anyaméhben is érhetik a magzatot a növekedése során. Amennyiben ez a folyamat kedvezőtlenül alakul, a herék kialakulása félresiklik, ennek következtében a fejlődésük elmarad az optimálistól, és ilyenkor elsősorban a spermiumtermelés károsodik. A környezeti okok mellett azonban az életmódbeli faktorok is hatással vannak a nemzőképességre, így például a túlsúly, a mozgásszegény életforma, a káros szenvedélyek, de a stressz és a lelki eredetű problémák szerepe sem elhanyagolható.

A környezeti tényezőkkel szemben egyénileg keveset tehetünk, de az életmódunkat mi alakítjuk ki! Ezért elengedhetetlen, hogy férfiként (is) tudatosan figyeljünk magunkra, és alakítsunk ki megfelelő életmódot, amelybe az aktív sport-, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozási szokások egyaránt beletartoznak, valamint mellőzzük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást.

A férfiak 30 százalékánál ismeretlen eredetű meddőségről beszélhetünk, akiknél a meddőség oka nem állapítható meg pontosan. Itt valószínűleg a háttérben a here méhen belüli fejlődési zavara, vagy beazonosítatlan genetikai eltérés állhat.

70%-uknál a here működési zavara állapítható meg, ami lehet elődleges (a herét közvetlenül érintő) vagy másodlagos (a herén kívüli okok). Az érintetteknek hormonális eltérése, vagy genetikai betegségük van, anatómiai problémával küzdenek (herevisszér-tágulat, hímvessző fejlődési hiba, ondó úti elzáródás, mellékhere rendellenesség stb.). Ma már azt is tudjuk, hogy létezik immunológiai okú férfimeddőség, és szerepet játszhatnak gyulladások, például húgyúti, ondóúti vagy ondóhólyag gyulladások is.

Meddig normális, ha nem jön a baba, mikortól beszélünk meddőségről?

Orvosilag azt a párt tartjuk meddőnek, akiknél 1 év rendszeres védekezés nélküli házasélet ellenére sem következik be a terhesség. Azonban, ha valaki orvosilag meddő, az nem jelenti azt, hogy soha nem lehet gyereke. A javaslatunk az, hogy ha 12 hónap után sem jött össze a terhesség, a pár mindkét tagja menjen el meddőségi kivizsgálásra.­ A vizsgálatba tehát mindenképp be kell vonni a férfiakat is, a kivizsgálásnak egy közös, párhuzamos folyamatnak kellene lennie” – mondta dr. Takács Tamás.

Mikor lehet ennél is sürgősebb? 35 éves kor felett nem érdemes túl sokáig várni. 6 hónap sikertelen próbálkozás után már javasolt a pár mindkét tagjának bejelentkeznie kivizsgálásokra, hogy mielőbb fény derüljön az esetleges egészségügyi problémákra. Az évekig tartó sikertelen próbálkozásoknak ugyanis az lehet a veszélye, hogy az idő elteltével a korábban még eredményesen alkalmazható megoldások, például a lombikprogram, már sikertelenné válhatnak.

Mikor és kitől kérhetnek a férfiak segítséget?

Valljuk be őszintén, sokan bizonytalanok vagyunk, ha felmerül a kérdés, kihez is kellene fordulnia a férfiaknak a férfiasságot érintő kérdésekben. Ha még kicsit ismeretlenül csengenek az „andrológia” és „andrológus” szavak, segítünk megérteni, hogy mivel is foglalkozik ez az orvosi tudományterület. Röviden férfigyógyászatnak fordíthatnánk, de valójában ennél jóval összetettebb. Az andrológia ugyanis a férfimeddőséggel, a szexuális zavarokkal, az idősödő férfiak problémáival, a tesztoszteron (férfihormon) hiányának állapotaival, valamint a férfi fogamzásgátlással foglalkozik.[3]

Milyen szűrővizsgálat javasolt a férfiaknak?

A nemzőképesség megítélésére a WHO előírása szerint végzett spermavizsgálat alkalmas[4]. Amennyiben a nemzőképtelenség hátterében fejlődési probléma áll, sok esetben semmilyen jel nem látható, erre csak a vizsgálat során derül fény. Ha valaki szeretné, természetesen tájékozódási célból is kérheti a kivizsgálást. De mire is lehet számítani egy andrológiai kivizsgálás során?[5]

  • Beszélgetés a pár mindkét tagjával: andrológiai kórelőzmény felvétele, szexuális aktivitás, életmódbeli kérdések
  • Fizikális vizsgálat:
    • A herék volumenének, mellékheréknek, az ondóvezetékeknek és ondózsinórnak az átvizsgálása.
    • Prosztatavizsgálatra nem minden esetben kerül sor a meddőségi vizsgálat során, ha igen akkor fertőzöttség, ill. gyulladás gyanúja alapján.
    • Ultrahangos vizsgálat
  • Spermaanalízis: megvizsgálják a hímivarsejtek koncentrációját, a spermiumszámot, a hímivarsejtek mozgékonyságát, alaki felépítését, ugyanis ezek alapjaiban határozzák meg a nemzőképességet.
  • További vizsgálatok kóros eltérés esetén: hormonvizsgálat, genetikai tesztek, biokémiai vizsgálatok, spermiumok funkcionális vizsgálata, hogy pontos diagnózishoz jussunk.

„Egy tisztes őszes halánték, a nő számára ajándék” - de vajon mennyire számít a férfiak életkora?

Bizonyos kor felett a spermiumok minőségében, mozgásában, DNS-tartalmában, vagy épségében romlás következik be, a kor előrehaladtával tehát mindenkinek rosszabbodik a nemzőképessége a saját fiatalkori állapotához képest. 50 éves kor felett már kimutathatóan megnő egyrészt a sikertelen próbálkozásoknak az esélye, illetve a sikeres próbálkozásig eltelt idő még akkor is, ha a pár női tagja még fiatal és egészséges.

Sajnos az is igaz, hogy az 50 év feletti férfiaknak bizonyos betegségekre hajlamosabb lehet a gyermekük. Ilyen egészségügyi problémák lehetnek például bizonyos pszichiátriai kórképek, vizeletkiválasztó és nemi szerveket érintő fejlődési rendellenességek.

Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

Az elsődleges célunk mindig a nemzőképesség helyreállítása vagy javítása. Ha azonosítható a kiváltó ok, és ez megszüntethető - például, hormonprobléma, amely gyógyszerekkel kezelhető, herevisszér-tágulat, vagy ondóúti elzáródás, ami operálható - a célunk, hogy helyreállító kezelést végezzünk, és a nemzőképesség jó legyen vagy legalábbis javuljon” – magyarázta az andrológus.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a nemzőképesség nem javítható. Ilyenkor célszerű valamelyik mesterséges megtermékenyítési módszert alkalmazni, amelyre a férfi a termékenysége alapján leginkább alkalmas. Előfordul, hogy a meddőség definitív, azaz, amikor valakinek egyáltalán nincs hímivarsejtje és kezeléssel sem érhető el, hogy legyen. Ebben az esetben donorsperma felhasználása javasolt, vagy amennyiben nyitottak, az örökbefogadást választhatják a párok.

A férfi nemzőképesség legsúlyosabb zavara az úgynevezett azoospermia, ez azt jelenti, hogy az ondóban nincsenek spermiumok. Ez a diagnózis azonban szintén nem jelenti azt törvényszerűen, hogy az ezzel küzdő férfiaknak nem lehet gyermekük. Az ő esetükben az úgynevezett sebészi spermiumnyerés segíthet a herében esetlegesen termelődő kis mennyiségű hímivarsejt kinyerésében.

„A lényeg, és ezt kell hangsúlyozni, hogy fiatal korban egy év, kicsit idősebb korban fél év sikertelen próbálkozás után mindenképp érdemes elmenni andrológushoz, aki a WHO előírás szerinti spermavizsgálat elvégzését követően konzultál a párral a gyermekvállalás lehetőségeiről és az esetlegesen szükséges további vizsgálatokról” - tette hozzá a szakértő.

Férfimeddőség és pszichés állapot. Van összefüggés?

A meddőség problémája jelentős mentális terhet jelenthet a férfiak számára is, és ez kihathat a párkapcsolatra. Ebben az élethelyzetben nem ciki szakemberhez fordulni, és egy pszichológus bevonása sokat segíthet. A stressz, a tehetetlenség érzése miatti feszültség egyrészt akadályozhatja a gyógyulást, másrészt nehezítheti a megküzdés folyamatát. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a férfimeddőség nem egy szégyen, és nagyon sok embert érint.

A lelki okok meddőségre gyakorolt hatásáról keveset tudunk, de ez mégis egy fontos faktor. Arra biztatok mindenkit, hogy kérjen segítséget, és ha nem jön össze a gyermekáldás, akkor a párjával mindketten menjenek kivizsgálásra. Ha gondot találnak, tovább kell menni, mert az életkor és az idő múlása nagy ellenség lehet” – mondta dr. Takács Tamás.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Ne várjatok sokáig! - Az életkor főként a nők szempontjából lehet fontos, ha termékenységről van szó. Ha a kedvesed még nincs 35 éves egy év, ha pedig elmúlt 35, fél év sikertelen próbálkozás után forduljatok mindenképp egy meddőségi szakemberhez, nehogy kifussatok az időből. A kivizsgálásokon neked is fontos részt venned, mivel az első lépés a spermavizsgálat, az eredmények után pedig az orvos segítségével megtalálhatjátok a számotokra megfelelő kezelési módot.

Ne félj segítséget kérni! – A férfimeddőség sokakat érint, nem vagy egyedül a problémáddal! Merj bátran segítséget kérni, hiszen számos módszer áll rendelkezésre, amelyekkel javítható vagy helyreállítható a nemzőképesség.

A lelkedre is figyelj! – A diagnózis okozta stressz és rossz hangulat kihathat a gyógyulási folyamatokra. Nem kell egyedül megküzdened az érzéseiddel, a pszichológus segíthet ebben és a felépülésben is. Keress olyan hobbit vagy programot, amely segít a feszültség csökkentésében.

Járj szűrővizsgálatra! – Érdemes rendszeresen here önvizsgálatot végezni és tapintható eltérés esetén andrológushoz vagy urológushoz fordulni. Ha elmúltál 45 éves, mindenképp menj prosztata vizsgálatra, hiszen a daganatos megbetegedés gyakran nem okoz tüneteket.

A férfi meddőség nem szégyen, hanem betegség. – A kezelés céljából mindenképp orvoshoz kell fordulni. A csökkent nemzőképesség nem feltétlenül jár együtt csökkent szexuális teljesítménnyel.

Élj egészségesen! A káros környezeti hatásokat nem tudod befolyásolni, de megfelelő életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres sporttal, és a dohányzás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás kerülésével már rengeteget tehetsz annak érdekében, hogy megőrizd nemzőképességedet!

Document ID: KEDP/DAFA8L, Lezárás dátuma: 2023.12.19.[1] https://www.koppmariaintezet.hu/docs/A_magyar_fiatalok_termekenysegtudatossaga.pdf(33.oldal)

[2] https://telex.hu/techtud/2023/04/04/meddoseg-who-egeszsegugyi-vilagszervezet-jelentes-ivf-kezeles-tanulmanyok

[3]https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas/tabuk-nelkul-a-ferfimeddosegrol-az-andrologus-segit-i-resz-298

[4] https://www.hazipatika.com/vizsgalatok/spermavizsgalat

[5] https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas/tabuk-nelkul-a-ferfimeddosegrol-az-andrologus-segit-iii-resz-303