Felkészülés a fogamzásra - Egészségfelmérés a teherbe esés előtt

2021.08.18.

Készen álltok a családalapításra, és úgy érzitek, semmilyen akadály nem áll előttetek? Ahhoz, hogy ebben biztosabbak lehessetek, fontos lépés a családtervezés során és még a fogantatás előtt: az egészségfelmérés. Így teljes képet kaphattok saját egészségügyi állapototokról, és az esetlegesen szükséges kezelésekkel, életmódváltással, megelőző lépésekkel csökkenthetitek azokat a veszélyeket, amelyek káros hatással lehetnek akár a terhességre vagy éppen a baba egészségére.

Mindannyian komplikációk nélküli várandósságra és egészséges gyerekre vágyunk. Sokat tehetünk ennek érdekében, ha a családtervezés során a fogantatásra való tudatos felkészülésre is megfelelő hangsúlyt fektetünk. Ennek fontos része a teherbe esés előtti egészségfelmérés és -megőrzés. A tervezés nem mindenkinek megy könnyen, de cikkünkben segítünk, hogy mely vizsgálatokon érdemes részt venni. Kathy Payne női hormonális egészséggel és termékenységgel foglalkozó coach[1] szerint a gyermekvállalást tudatosan előkészítő párok nemcsak a terhességre és a szülésre, hanem a fogamzásra is felkészülnek.

Egy lépéssel az események előtt

A tudatos teherbe esésre való felkészülés első lépése[2] a családi genetikai hátteretek elemzése lehet: a hordozóságvizsgálat során megtudhatjátok, hogy mekkora a kockázata, hogy genetikai rendellenességgel születhet meg a gyermeketek. Ez a speciális családfavizsgálat minden párnak javasolt, hiszen a szakemberek tisztázhatják az esetleges öröklődő rendellenességeket, amelyek miatt később, a terhesség alatt speciális vizsgálatokra lehet szükség.

A genetikai elemzést követő általános vizsgálatok már azoknak a lehetséges elváltozásoknak a felderítését segítik, amelyek - ha időben foglalkoznak velük -, megelőzhetnek egy későbbi vetélést, koraszülést vagy akár a meddőséget is. Ide tartozik a szexuális úton terjedő kórokozók szűrése is, amelyet mindkettőtöknél elvégeznek.

Betegségek a terhesség alatt?

A várandóssági „alkalmasság” tisztázásakor a pár női tagjánál a kezelőorvos felméri azokat a családban előforduló egészségügyi problémákat, amelyek egy része a babavárás alatt nagyobb eséllyel jelentkezik (például: cukorbetegség). Emellett ellenőrzik azokat az egészségügyi kórtüneteket is (mint például: epilepszia, daganatos rendellenességek, szív- és érrendszeri betegségek), amelyek veszélyeztethetik a terhességet. Erre azért van szükség, hogy egy esetleges diagnózist követően azonnal megkezdődhessen egy terápia, amely nemcsak a fogantatást, hanem a terhesgondozást is segíti[3].

Ezzel párhuzamosan a párotoknál ondó és spermium vizsgálatra kerül sor, amely során ellenőrzik, hogy megfelelő-e az ondó mennyisége, pH-értéke, állaga, valamint megfelelő-e a spermiumok száma, a mozgékonyságuk, illetve a szerkezetük.

Tudatosan a babavárás során is!

A várandósság alatt a tested folyamatosan változik, fontos, hogy tudd, mikor, mi történik veled és a babáddal. Tájékozódj[4], mire lehet szüksége a magzatodnak, illetve a szervezetednek. Nőgyógyász szakorvosoddal egyeztesd a szükséges életmódbeli változtatásokat, és a számodra megfelelő terhesvitaminok kiválasztását.

Bár a változást nálad jobban senki nem érzi, jó, ha tudod, hogy kisbabád hétről hétre változik, a 4-10. hét között már az összes szerve kifejlődik. Hogy éppen mekkora és hol tart a növekedésben, ebben segíthet grafikánk.

Tudtad, hogy a 15. héten már akkora, mint egy alma?

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • A szakemberek szerint a fogantatásra való felkészülés optimális ideje három hónap. Eljött az idő, hogy mindketten elkezdjetek minél változatosabban és egészségesebben táplálkozni, csökkenteni az ételek sótartalmát, és szükség szerint pótolni az ivóvíz jódhiányát. A jód hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez. [5]Amíg a magzat pajzsmirigye nem fejlődik ki és nincs hormontermelése, addig a magzati idegrendszer fejlődése az anyai pajzsmirigyhormontól függő folyamat. A jód hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához és az idegrendszer normál működéséhez. 5
  • A magzatvédő vitaminok szedése ebben az időszakban kiemelten fontos, mert kiegészíti az ilyenkor megnövekedett tápanyagigényt.

  • Nagy jelentőséggel bír a folsavbevitel. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. [6] A jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el. [6]
  • A velőcső-záródás folyamata ugyanis a fogantatást követő 28. napig befejeződik, amikor a terhesség még nagyrészt ki sem derül.

  • Nem elég csak a testetek fizikai egészségéről gondoskodni, gondolnotok kell a lelki-szellemi egyensúlyotokra is. A stresszes helyzetek észrevétlenül csökkenhetik a fogantatás esélyét. Találjátok meg azokat a módszereket, amelyekkel visszavehettek a rátok nehezedő nyomásból, legyen ez valamilyen mozgásforma (jóga, testmasszázs, lazító-nyújtó gyakorlatok, pihentető séta) vagy egy közös laza program (filmnézés, zenehallgatás).[1] Can Preconception care boost your health and fertility?

[2] Your checkup before pregnancy (marchofdimes.org)

[3] A családtervezés legfontosabb lépései - Istenhegyi Géndiagnosztika (gendiagnosztika.hu)

[4] https://www.intima.hu/betegtajekoztatok/terhesseg-hetrol-hetre

[5] 432/2012/EU rendelet

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do...

[6] 1924/2006/EK rendelet