Ovuláció - Fogantatás a hormonok szemszögéből

2020. június 11.


Te tudod, hogy mit jelent az ovuláció, mikor van, és mi zajlik ilyenkor a testedben? Van elképzelésed arról, hogyan viselkedik hormonrendszered a ciklusod különböző fázisaiban, a fogantatás előtt vagy akár utána? Tisztában vagy azzal, hogy ovuláció után meddig lehet teherbe esni, és mikor a legtermékenyebb a nő? Érdemes képben lenned szervezeted működésével – akár még a teherbe esésben is segítségedre lehet!

Nekünk, nőknek már kiskamasz korunktól kezdve tisztában kell lennünk testünk működésével, hiszen a menstruáció megjelenésével egyúttal, mondhatni, „éretté” is válunk. A legfontosabb tudnivalókat általában anyukánk adja át nekünk, és gyakoriak a barátnők közötti bizalmas „tapasztalatcserék” is. Azonban később egyre fontosabbá válik, hogy megbízható és hiteles forrásból informálódjunk. Különösen igaz ez akkor, amikor már a családalapítás témája is felmerül. Ezúttal abban segítünk, hogy képbe kerülj hormonrendszered működésével, ami akár még a sikeres fogantatásban is szerepet játszhat!

Menstruációs ciklus, hormonszemszögből

A nők ciklusa egy bonyolult, hormonoktól vezérelt biológiai folyamat, amely rendszeresen, nagyjából 21-35, átlagosan 28 naponta megteremti a lehetőséget arra, hogy kisbabátok lehessen. A női ciklust a következő négy szakaszra bonthatjuk:

  • 1.menstruációs,
  • 2.follikuláris,
  • 3.ovulációs,
  • 4.luteális szakaszra.[1]

Nézzük ezeket részletesebben!

1. Megjött! - A menstruáció

A ciklust mindig a menstruáció első napjától számítjuk, vagyis amikor már friss vérzést tapasztalunk. A vérzés alapvetően néhány - átlagosan 5 - napig tart. Bár a kisebb görcsök normálisnak tekinthetők, az erős fájdalom vagy a szokatlanul nagy mennyiségű vérzés már egyáltalán nem számít annak. Szervezetünk rendkívül érzékeny műszerként szolgál, ezért, amennyiben bármi rendkívülit érzékelünk, vegyük komolyan és mielőbb egyeztessünk róla nőgyógyászunkkal!

2. A versengés - A follikuláris fázis

A menstruációs vérzés első napjával elindul a női nemi ciklus úgynevezett follikuláris fázisa is, tehát az első két szakasz átfedi egymást. Ekkor a tüszőérést serkentő hormon (FSH – follikulus stimuláló hormon) szintje lassan emelkedni kezd. Ennek köszönhetően a tüszőben érlelődnek a petesejtek, ez a peteérés ideje. Azonban minden ciklusban a többszázezer petesejtből csupán 100-200 kezd el fejlődni, és csak 1 (ritkább esetben 2) marad versenyben, azaz érik meg és jut el az ovulációig, a többi elsorvad.

3. Figyelem, ovuláció! De mikor van?

A petefészek tehát minden hónapban felkészít egy petesejtet az esetleges megtermékenyülésre. Az ovuláció közeledtével a szervezet növekvő mennyiségben termel ösztrogént, melynek hatására a méh nyálkahártyája elkezd vastagodni, hogy a spermiumok számára befogadó környezetet biztosítson. Az ösztrogén magas szintje kiváltja egy másik, az úgynevezett luteinizáló hormon (LH) szintjének gyors emelkedését is. Az LH-csúcs az érett petesejt kilökődését okozza a petefészekből – ez a jelentése az ovulációnak. És hogy mikor van az ovuláció? Jellemzően a ciklus közepén, a 14. nap körül következik be.

4. Ovuláció után – A luteális fázis

A megrepedt tüszőből alakul ki a sárgatest, amely a ciklus végéig a progeszteron nevű női nemi hormont termeli, ami a méhnyálkahártyát alkalmassá teszi a megtermékenyített petesejt befogadására – ezért ez az egyik legfontosabb terhességet segítő hormon. A petesejt, miután elhagyja a tüszőt, megkezdi vándorlását a méhüreg felé. Azonban mindössze 24 órát marad életben, vagyis ennyi idő áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez.

Ovuláció után meddig lehet teherbe esni?

A petesejt az ovulációt követően 24-48 óráig életképes – addig tudja a spermium megtermékenyíteni –, a hímivarsejtek azonban a bejutást követően akár 5 napig is életképesek lehetnek. Ha ezekben a napokban történik meg a peteérés, akkor jöhet létre a megtermékenyítés. Mikor legtermékenyebb a nő? Nagyon fontos tudni, hogy a nők a peteérés előtti napon és a peteérés napján a legtermékenyebbek. Az azt megelőző napokon 10 százalék, az ovuláció előtti napon és aznap azonban 30 százalék lehet a teherbe esés esélye. Így, ha kisbabát szeretnénk, különösen érdemes figyelni testünk jelzéseit, és pontosan vezetni a menstruációs naptárt, melyre több applikáció is elérhető már![2] Illetve érdemes az ovulációt is monitorozni, például ovulációs teszttel, amely az ovuláció előtti napon mutat pozitivitást.

Ragaszkodj hozzá! tipp: figyeld magadon az ovuláció legészrevehetőbb jeleit! Nézzük, mik az ovuláció jelei! A hüvelyváladék állagának és mennyiségének változása (ovuláció során tojásfehérje-szerű, nagyobb mennyiségű, ragacsosabb a váladék), illetve a test alaphőmérsékletének enyhe emelkedése az, amik a legkönnyebben megfigyelhetőek. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden nő más, így érdemes kitapasztalni saját szervezeted működését!

A sikeres fogantatás – figyelj a jelekre!

Teljesen belevetettétek magatokat az előkészületekbe: kapcsolatotok harmonikus, mindketten tudatosan készültök a gyermekvállalásra, már a fogantatás tervezgetése során is szedhető terhesvitamint is kiválasztottad, és még a tested működésével is tisztában vagy. Innentől kezdve már csak a rendszeres összebújás van hátra, illetve az, hogy türelmesek legyetek magatokkal szemben!

  • Ragaszkodj hozzá! tipp: ezekre a legelső jelekre figyelj, ha már dolgoztok a babaprojekten! A terhesség legnyilvánvalóbb jele az, hogy a várt időpontban nem érkezik meg a menstruációd. Azonban már ezt megelőzően is lehetnek jelei annak, hogy teherbe estél: a beágyazódásnál – vagyis olyankor, amikor igazából nem várnád – előfordulhat pecsételő vérzés, illetve tapasztalhatsz fáradékonyságot, hányingert, mellérzékenységet vagy akár görcsöket is.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyél hormonrendszered, ciklusod működésével, és ismerd a saját tested, mik a szervezeted jelei, a peteérés jelei, s az ovuláció jelei, hiszen ezen ismeretek birtokában akár saját magad is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy mihamarabb megfoganhasson kisbabátok.[1] https://www.healthline.com/health/womens-health/stages-of-menstrual-cycle

[2] https://www.webmd.com/baby/understanding-conception